Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat zijn de gevolgen van een versleten heup op het dagelijks leven?

4.6 uit 5 - 54 beoordelingen
Beoordeling icoon50 mensen vonden deze informatie nuttig

De gevolgen van een versleten heup of knie op een dagelijks leven kunnen groot zijn. Door de pijn en verminderde soepelheid kun je je niet meer vrijuit bewegen. Hierdoor zul je sommige hobby’s, makkelijk taken in huis of in het ergste geval je werk niet meer kunnen doen. Vijf concrete voorbeelden:

  • Bij een versleten heup of knie is het aantrekken van sokken lastig. Geen lange afstanden meer lopen. Als je heup- of knieslijtage hebt, kun je niet zonder pardon lange afstanden wandelen. Het vergt niet alleen meer energie, ook de volgende morgen zul je het effect merken van een stevige wandeling. Je hebt moeite om op te staan, zult erg vermoeid zijn en meer pijn hebben dan normaal door zwellingen die in het gewricht optreden.
  • Een papiertje van de grond oprapen. Het lijkt zo makkelijk, maar als je heup versleten is het een hele opgave. Je heupgewricht is zo stijf dat voorover buigen lastig is. Je zult anderen moeten vragen om het gevallen papiertje op te rapen.
  • Schoenen en sokken aantrekken. Net als een papiertje oprapen is ook dit moeilijk voor mensen met heupslijtage.
  • Vloer dweilen. Tegenwoordig gebruiken veel mensen een mop om de vloer te dweilen, maar sommigen doen het nog op de ouderwetse manier: geknield of heup met een dweil in de hand. Als je een versleten knie hebt, zul je echt op de nieuwe manier van dweilen over moeten gaan. Want probeer maar eens uit geknielde stand omhoog te komen, dat is heel lastig.
  • Slecht slapen. Door de pijn kun je moeilijk je draai in bed vinden. Op je rug liggen lukt niet, maar op je zij evenmin. Slapen wordt dus een probleem. En als je ’s nachts niet goed uitrust kun je overdag weer allerlei problemen ervaren. Denk bijvoorbeeld maar aan hoofdpijnconcentratie- en geheugenproblemen.

Bronnen

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen: 

Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen: 

Pagina laatst aangepast op 22-02-2021

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Vond je deze informatie nuttig?

4.6 uit 5 - 54 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -