Zoeken

Vergeetachtigheid

Wat is vergeetachtigheid?

Vergeetachtigheid is iets waar iedereen wel eens last van heeft. Het kan te maken hebben met een drukke periode in je leven en het is ook een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Een beetje vergeetachtig zijn, betekent dus niet meteen dat iemand dement wordt.

Verschil geheugenproblemen en vergeetachtigheid

Gewone geheugenproblemen zijn minder ernstig. Bij normale vergeetachtigheid vergeet iemand details, hij weet bijvoorbeeld niet meer wat hij heeft gegeten tijdens een bepaald diner afgelopen week. Bij vergeetachtigheid weet je het wel, maar kun je er niet opkomen. Een naam kan je later weer te binnen schieten en je herkent de naam feilloos als iemand anders die noemt. Dat betekent dat de naam wel in het geheugen was opgeslagen, maar dat je hem moeilijk kon terugvinden. De herkenning is dus wel normaal. Gewone vergeetachtigheid verstoort over het algemeen het dagelijkse leven niet.

Dementie

Bij bijvoorbeeld dementie weet iemand nog wel heel goed oude dingen uit het verleden. Bij dementie is het recente geheugen aangetast. De naam van het jongste kleinkind wordt bijvoorbeeld niet onthouden.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, huisarts

Volgende paginaDiscussieer mee

Delen
Wist je dat?

Martha Flora, de dementiezorg die u zoektAls je dementie hebt het een positief effect heeft als je je hersenen aan het werk zet? Het zorgt ervoor dat het denkvermogen minder snel achteruit gaat. Allerlei soorten activiteiten zetten de hersenen aan het werk. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen, iets in elkaar zetten, de stoep aanvegen, koekjes bakken, vogels voeren, een puzzel maken, de krant (voor)lezen; iedere activiteit is goed. Bij Martha Flora kijken medewerkers naar wat jij leuk vindt om te doen en nemen de tijd om samen met jou iets te ondernemen. Bij Martha Flora vind je dementiezorg als thuis wonen niet meer gaat. Nieuwsgierig? Neem hier een kijkje bij Martha Flora Den Haag, Gouda en Lochem.

- advertorial -

Vragen over mantelzorg?

Zorgadviseurs MenzisBen je mantelzorger en heb je vragen over zorgverlof of bepaalde regelingen voor mantelzorgers? Blijf er dan niet mee lopen en stel je vraag in de vraag- en antwoordrubriek Mantelzorg. De Zorgadviseurs van Menzis staan klaar om je vragen over mantelzorg te beantwoorden. Stel ook je vraag >>

Over vergeetachtigheid
Stem op Gezondheidsplein als website van het jaar!
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Borstkanker & zwangerschap

Bekijk de video