Zoeken

Vergeetachtigheid

Wat is vergeetachtigheid?

Vergeetachtigheid is iets waar iedereen wel eens last van heeft. Het kan te maken hebben met een drukke periode in je leven en het is ook een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Een beetje vergeetachtig zijn, betekent dus niet meteen dat iemand dement wordt.

Verschil geheugenproblemen en vergeetachtigheid

Gewone geheugenproblemen zijn minder ernstig. Bij normale vergeetachtigheid vergeet iemand details, hij weet bijvoorbeeld niet meer wat hij heeft gegeten tijdens een bepaald diner afgelopen week. Bij vergeetachtigheid weet je het wel, maar kun je er niet opkomen. Een naam kan je later weer te binnen schieten en je herkent de naam feilloos als iemand anders die noemt. Dat betekent dat de naam wel in het geheugen was opgeslagen, maar dat je hem moeilijk kon terugvinden. De herkenning is dus wel normaal. Gewone vergeetachtigheid verstoort over het algemeen het dagelijkse leven niet.

Dementie

Bij bijvoorbeeld dementie weet iemand nog wel heel goed oude dingen uit het verleden. Bij dementie is het recente geheugen aangetast. De naam van het jongste kleinkind wordt bijvoorbeeld niet onthouden.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, huisarts

Volgende paginaDiscussieer mee

Delen
Wist je dat?

Martha Flora, de dementiezorg die u zoektAls je dementie hebt het een positief effect heeft als je je hersenen aan het werk zet? Het zorgt ervoor dat het denkvermogen minder snel achteruit gaat. Allerlei soorten activiteiten zetten de hersenen aan het werk. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen, iets in elkaar zetten, de stoep aanvegen, koekjes bakken, vogels voeren, een puzzel maken, de krant (voor)lezen; iedere activiteit is goed. Bij Martha Flora kijken medewerkers naar wat jij leuk vindt om te doen en nemen de tijd om samen met jou iets te ondernemen. Bij Martha Flora vind je dementiezorg als thuis wonen niet meer gaat. Nieuwsgierig? Neem hier een kijkje bij Martha Flora Den Haag, Gouda en Lochem.

- advertorial -

Test je kennis over mondgezondheid!

Test je kennis over mondgezondheidHeb je enig idee? Je staat er niet bij stil, maar je mond is enorm belangrijk. Je praat, eet, lacht, zingt en zoent met je mond. Maar dat niet alleen, want er wordt steeds meer bekend over de relatie tussen een gezonde mond en gezond lichaam. Voor een positief effect op het brein is kauwen, en dus een gezonde mond heel belangrijk.

Weet jij hoe belangrijk de gezondheid van jouw mond is? Doe de test!

Vragen over mantelzorg?

Zorgadviseurs MenzisBen je mantelzorger en heb je vragen over zorgverlof of bepaalde regelingen voor mantelzorgers? Blijf er dan niet mee lopen en stel je vraag in de vraag- en antwoordrubriek Mantelzorg. De Zorgadviseurs van Menzis staan klaar om je vragen over mantelzorg te beantwoorden. Stel ook je vraag >>

Bijzonder Thuisafgehaald: je buren willen voor je koken Heb jij een vergeetachtige vader of moeder die steeds meer moeite heeft om voor zichzelf te koken?

Dan kan Bijzonder Thuisafgehaald helpen. Bijzonder Thuisafgehaald is een deelinitiatief van de website Thuisafgehaald.nl, een kookplatform waarmee buurtgenoten voor een paar euro vers bereide maaltijden met elkaar delen. Bijzonder Thuisafgehaald gaat nog net een stapje verder. Via dit initiatief kun je in contact komen met een bijzondere thuiskok die het eten bijv. bij je ouders kan brengen of een vaste dag in de week voor hen kan koken. Interesse? Check Bijzonder Thuisafgehaald of meld je aan via dit formulier

Over vergeetachtigheid
Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video