Spierreuma, ook wel polymyalgia rheumatica genoemd, is een vorm van reuma die zich kenmerkt door stijfheid en pijn aan de spieren rond de nek, hals en schouders, bovenarmen en/of de heupen of billen. De stijfheid en pijn zijn afkomstig van ontstekingen in de pezen, peesscheden en slijmbeurzen. Kenmerkend bij spierreuma is dat de pijn en stijfheid zich aan beide kanten bevinden (symmetrisch). De klachten kunnen wel aan één kant beginnen.
Spierreuma komt twee keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en vooral bij mensen boven de 50 jaar. De aandoening is soms moeilijk om te herkennen en te diagnosticeren, omdat de klachten ook bij veel andere ziektes voorkomen. Spierreuma kan vanzelf overgaan, maar dit kan wel twee tot drie jaar duren. Bij een klein aantal mensen is de ziekte chronisch.
Polymyalgia rheumatica (PMR)
De medische benaming voor spierreuma is polymyalgia rheumatica. Polymyalgia betekent letterlijk veel spierpijn (‘poly’ is veel, ‘myo’ is spier en ‘algia’ is pijn). Rheumatica wijst op een ziektebeeld dat op reuma lijkt.
Chronische en acute spierreuma
Spierreuma ontstaat meestal sluipend. De stijfheid en spierpijn verergeren langzaam. In sommige gevallen is er sprake van acute spierreuma. Hierbij ontstaan de stijfheid en pijn in de spieren van de ene op de andere dag en zijn de klachten direct hevig. Acute spierreuma wordt niet altijd herkend, omdat het doet denken aan een stijve spier door een verkeerde (slaap)houding.
Verschil spierreuma en reuma
Een groot verschil tussen spierreuma en andere vormen van reuma, is dat bij spierreuma de gewrichten niet worden aangetast. Ook zit de ontsteking niet in de gewrichten, maar rondom.
Als je ouder bent dan 50, heb je kans om spierreuma te krijgen. Spierreuma komt bijna niet voor bij mensen onder de 50. Andere vormen van reuma komen wel op alle leeftijden voor. Daarnaast zijn er bepaalde reumavormen die alleen bij kinderen voorkomen. Dit noemen we dan jeugdreuma.
Verschil spierreuma en fibromyalgie
Veel mensen denken onterecht dat spierreuma hetzelfde is als fibromyalgie, doordat de pijn bij beide aandoeningen uitstraalt vanaf de spieren. De klachten ontstaan echter op een andere manier. Fibromyalgie wordt ook wel wekedelenreuma genoemd. Hierbij doen de spieren pijn, maar zijn er geen ontstekingsverschijnselen en zit de pijn niet alleen op de kenmerkende plekken van spierreuma. Bovendien komt fybromyalgie voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 25 en 45 jaar. Dit is een levensfase eerder, dan de levensfase waarin polymyalgia rheumatica voorkomt. Lees hier meer over fibromyalgie.
Spierreuma gepaard met arteriitis temporalis
Sommige mensen met spierreuma hebben ook arteriitis temporalis. Dat is een ontsteking van een bloedvat bij je slaap. Lees meer over de klachten van arteriitis temporalis.