Zoeken

Myelodysplastisch syndroom

Wat is het myelodysplastisch syndroom?

Het myelodysplastisch syndroom (MDS), ook wel myelodysplasie, is een kwaadaardige aandoening van het beenmerg en wordt gekenmerkt door afwijkende stamcellen in het beenmerg. Stamcellen in het beenmerg zijn de cellen waaruit bloedcellen ontstaan. Er zijn drie verschillende soorten bloedcellen, namelijk rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Bij de bloedziekte MDS treden er fouten op in het DNA van de stamcellen. Hierdoor gaan meer cellen in het beenmerg dood en ontstaat er een tekort aan bloedcellen in je bloed. Er zijn verschillende soorten van het myelodysplastisch syndroom. In sommige gevallen ontwikkelt de ziekte zich tot leukemie.

MDS komt op alle leeftijden voor, maar de meeste patiënten zijn boven de zestig. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Oorzaak van het myelodysplastisch syndroom

Het is niet duidelijk hoe het myelodysplastisch syndroom ontstaat. Soms ontstaat het als gevolg van een behandeling met radio- of chemotherapie.

Symptomen van het myelodysplastisch syndroom

Door een tekort aan bloedcellen kunnen de volgende klachten ontstaan: 

  • Benauwdheid, bleek zien, vermoeidheid en zwakte door een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede).
  • Een grotere gevoeligheid voor infecties als gevolg van een tekort aan witte bloedcellen.
  • Grotere bloedingsneiging, gekenmerkt door onder andere spontaan blauwe plekken, puntbloedinkjes, bloedneuzen. Dit ontstaat als gevolg van een tekort aan bloedplaatjes.

Andere mogelijke klachten bij myelodysplasie zijn: 

Diagnose van het myelodysplastisch syndroom

Soms wordt de diagnose van het myelodysplastisch syndroom bij toeval gesteld, terwijl je eigenlijk nog helemaal geen klachten had. Wanneer je naar de huisarts gaat met met klachten, die kunnen wijzen op een bloedziekte, zal de huisarts bloedonderzoek laten doen. Als er te weinig bloedcellen in je bloed blijken te zitten, wordt er vervolgens beenmergonderzoek gedaan. 

Om de onderliggende chromosoomafwijking te ontdekken die het myelodysplastisch syndroom veroorzaakt, wordt cytogenetisch onderzoek uitgevoerd. Je stamcellen worden dan in het laboratorium onderzocht.

Prognose van het myelodysplastisch syndroom

Myelodysplasie kan na verloop van tijd overgaan in leukemie. Vaker ontstaat er geen leukemie, maar overlijden MDS-patiënten aan infecties. Het verloop van MDS is niet altijd hetzelfde. De gemiddelde overleving varieert van vele jaren tot enkele maanden. Dit is afhankelijk van het type MDS en de chromosoomafwijking, waardoor MDS wordt veroorzaakt.

Laatst bijgewerkt op 24 september 2013

Deze tekst is goedgekeurd door J. Dekkers, arts

Delen
Over myelodysplastisch syndroom
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video

Specials & Dossiers