Zoeken

Lage bloeddruk

Wat is lage bloeddruk?

Het hart pompt onafgebroken bloed door je bloedvaten. Je bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van je bloedvaten drukt.

De druk in je slagaders op het moment dat je hart zich samentrekt wordt de ‘bovendruk’ genoemd. Bij een gezonde volwassene heeft de bovendruk een waarde tussen de 100 en 140 mm Hg (millimeter kwikdruk). De druk in je slagaders op het moment dat je hart zich ontspant wordt de ‘onderdruk’ genoemd. Bij een gezonde volwassene heeft de onderdruk een waarde tussen de 60 en 80 mm Hg. De boven- en onderdruk vormen samen je bloeddruk, die gemiddeld rond een waarde van 120/80 (honderdtwintig over tachtig) schommelt. ’s Ochtends en ’s avonds is je bloeddruk vaak lager dan ’s middags.

Een lage bloeddruk (hypotensie), komt veel minder vaak voor dan een hoge bloeddruk (hypertensie). Bij een lage bloeddruk ligt de druk onder 90/60 en is dan zo laag dat je lichaam niet meer normaal kan functioneren. Je kan pas spreken van een te lage bloeddruk als je er klachten van hebt. 

Oorzaken van lage bloeddruk

Een lage bloeddruk ontstaat meestal door een afname van de hoeveelheid vocht in je lichaam, een verminderde hartwerking of een verstopping van de bloedstroom in je slagaders.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een lage bloeddruk:

Het kan ook voorkomen dat er geen oorzaak gevonden wordt voor de lage bloeddruk, dit wordt ‘idiopatische lage bloeddruk’ genoemd.

Symptomen van lage bloeddruk

Vaak geeft een lage bloeddruk geen klachten, maar soms kan je last hebben van duizeligheid, je licht voelen in het hoofd of zelfs flauwvallen. Dit treedt meestal plotseling op, bijvoorbeeld als je opstaat. Het flauwvallen komt doordat er plotseling onvoldoende bloed door je aderen stroomt om ook je hersenen en longen van bloed te voorzien. Vooral ouderen en mensen die medicijnen tegen een hoge bloeddruk nemen, kunnen last hebben van bleek zien, een zwakke pols, verwijde pupillen en flauwvallen. Bij extreme hitte kun je ook flauwvallen. Het bloed stroomt dan naar je huid om je lichaam af te koelen, waardoor je hart en hersenen te weinig bloed krijgen.

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2011

Deze tekst is goedgekeurd door W. Stenvers, huisarts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video