Zoeken

Lijmoor

(Otitis media)

Een lijmoor (otitis media) ontstaat door ontsteking van het slijmvlies van de buis van Eustachius en van de trommelholte in het middenoor. De buis van Eustachius is een verbinding tussen de keel en het oor. Een lijmoor gaat in het acute geval gepaard met heftige pijn, doofheid, duizeligheid en meestal hoge koorts. Het trommelvlies ziet er aanvankelijk rood uit. Later wordt het bleek en opgeblazen. Door de ontsteking raakt de buis van Eustachius afgesloten. Daardoor ontstaat onderdruk en hoopt zich vocht op in het middenoor. Na enige tijd ontstaat een dikke stroperige massa, en/of gehoorverlies en een vol gevoel in de oren veroorzaakt. Dit wordt ook wel lijmoor of glue-ear genoemd. De behandeling bestaat uit oor- en neusdruppels. Soms is het nodig om een sneetje te maken in het trommelvlies en een trommelvliesbuisje te plaatsen, zodat het vocht wat erachter zit eruit kan. Soms wordt antibiotica gegeven. Bij kinderen tussen de twee en zes jaar komt deze aandoening vaak voor. Vaak treedt binnen enkele weken tot maanden spontaan genezing op. Wanneer de aandoening langer blijft bestaan of vaak aanleiding geeft tot oorontstekingen, hinderlijk gehoorverlies en/of langdurige klachten van afwijkend gedrag, kan een tijdelijke beluchting van het middenoor via een trommelvliesbuisje zinvol zijn. Zie uitgebreide beschrijving bij: middenoorontsteking.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, huisarts

Volgende paginaLinks

Delen
Forum Astma

Forum GezondheidspleinHeb jij of je kind astma? En heb je er vragen over of heb je de behoefte om er eens over te praten? Praat met lotgenoten op ons forum. 

Ga naar het astma forum >>

Verminderd seksueel verlangen

Geen zin in seks? Hoe komt dat? En belangrijker nog: wat is er aan te doen?

Lees er alles over in het dossier ‘Verminderd seksueel verlangen’.

Over lijmoor
Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je een mitella aan?

Bekijk de video