Zoeken

Kroep

Wat is kroep?

Kroep is een heel oude benaming van difterie aan het strottenhoofd. Als we tegenwoordig spreken van kroep bij kinderen dan wordt meestal pseudokroep of valse kroep bedoeld.

Pseudokroep

Pseudokroep of valse kroep is een veelvoorkomende luchtwegaandoening bij jonge kinderen, die meestal volgt op een normale verkoudheid. Pseudokroep kenmerkt zich door een acute ontsteking en vernauwing van de luchtwegen waarbij vooral het strottenhoofd betrokken is.

De eerst symptomen van pseudokroep zijn:

  • Blafhoest;
  • Heesheid;
  • Luidruchtige en moeizame ademhaling.

Kinderen met pseudokroep ervaren een opgezwollen strottenhoofd wat leidt tot een belemmering van de luchtpassage. Daardoor kan ademen heel moeilijk gaan en kan het kind in paniek raken. Het is op zo’n moment extra belangrijk om zelf rustig te blijven. Lees meer over pseudokroep of valse kroep op de aandoeningenpagina pseudokroep.

Difterie (kroep)

Difterie, of de zeer oude benaming kroep, is een bacteriële infectie aan de luchtwegen en vergelijkbaar met een ernstige keelontsteking. Difterie wordt veroorzaak door de Corynebacterium diphtheriae en moet dus niet verward worden met valse kroep of pseudokroep.

Kroep of difterie bij kinderen is in Nederland een zeldzaamheid door het DKTP-vaccin dat beschermt tegen difterie, kinkhoesttetanus en polio. Lees meer over difterie op de aandoeningenpagina difterie (kroep).

Laatst bijgewerkt op 7 april 2015

Deze tekst is goedgekeurd door P. Schipper, arts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video