Zoeken

Ischias

(Ischialgie)

Wat is ischias?

Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in je been. Het is een pijn in de langste zenuw van je lichaam, de grote beenzenuw, die ook wel nervus ischiadicus wordt genoemd. Deze zenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been. Vaak wordt pijn in de lage rug onterecht ischias genoemd.

Oorzaak van ischias

Ischias ontstaat door druk op de zenuw. Je kunt het krijgen door een zwangerschap en bevalling en door zwaar tillen. In een zeer zeldzaam geval kan ischias ontstaan door een hernia of een tumorStress kan ook een rol spelen, want dat zorgt ervoor dat je lichaamshouding verandert, waardoor je je rug te zwaar belast.

Symptomen van ischias

De pijn varieert van licht tot hevig en voelt stekend en branderig. De pijnscheuten kunnen ervoor zorgen dat het moeilijk is om rechtop te staan. Je kunt naast de pijn ook andere klachten hebben, zoals spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Je kunt ook spierkramp krijgen in je bil of been en verminderde reflexen in knieën en enkels.

Ook al is de pijn erg hevig, ischias is bijna nooit blijvend. De pijn gaat vanzelf weer over.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Vragen over letselschade?

Hans van Ee - LetselschadespecialistHeb je last van ischias als gevolg van ongezonde werkhouding en grote werkddruk? En heb je een vraag over wie verantwoordelijk is voor dit letsel? En of je de hieruit voortvloeiende financiële schade kunt verhalen op de verantwoordelijke? Stel dan gratis jouw jurdische vraag aan één van de letselschade-experts van Compensa in de vraag- en antwoordrubriek Letselschade. 

Wist je dat?

mri rugEen MRI-scan van de rug direct duidelijkheid kan geven over je rugklachten, zoals ischias? Ischias is een hevige pijn in de heupzenuw die het dagelijkse leven erg onaangenaam kan maken. Door middel van een MRI-scan bij Prescan is het mogelijk te achterhalen waar de pijn vandaan komt. Bij Prescan kun je zeer snel terecht (binnen drie dagen) voor een MRI-scan van de rug. Na de scan beoordeelt een arts de beelden en deze worden direct met je besproken. Wil je graag direct een afspraak maken, persoonlijk advies of meer informatie? Wacht niet langer en neem contact met op met Prescan. 

- advertorial -

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Afsluiting linker hartoor bij boezemfibrilleren

Bekijk de video

Specials & Dossiers