Zoeken

Artrose

(Gewrichtsslijtage)

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende reumatische aandoening aan de gewrichten. Het is een degeneratieve ziekte waarbij de kwaliteit van je kraakbeen langzaam achteruit gaat. Het wordt geleidelijk dunner en zachter.

Het kraakbeen in je gewricht dient eigenlijk als een schokdempend kussentje. In je gewricht komen namelijk twee botten bij elkaar en om deze botten niet tegen elkaar aan te laten schuren zit er een beschermend kussentje tussen: je kraakbeen. Bij artrose wordt het kraakbeen langzaam afgebroken en uiteindelijk gaan de botten dus over elkaar heen schuren. Het onderliggende bot raakt dan beschadigd, het wordt dikker en breidt zich uit. Aan de rand van je gewricht ontstaan dan puntige aangroeisels (osteofyten).

Oorzaak van artrose 

De oorzaak van artrose zit hem niet alleen in ouderdom. Artrose kan ook een onderdeel zijn van een reumatische aandoening. De kans op het krijgen artrose wordt wel groter naarmate iemand ouder wordt. Het kan echter op elke leeftijd voorkomen. Bij artrose op jongere leeftijd kan erfelijke aanleg een rol spelen. De artrose bevindt zich dan in meerdere gewrichten.

Er zijn een aantal factoren die de kans op artrose vergroten:

Botontkalking en artrose

Artrose wordt wel eens verward met botontkalking (osteoporose). De aandoeningen kunnen allebei bij ouderen voorkomen, maar gaan niet vaak samen. Het verschil tussen de twee aandoeningen is dat bij artrose de dichtheid van het bot onder het kraakbeen juist toeneemt en bij botontkalking wordt het bot juist brozer en minder sterk. 

Reumatoïde artritis en artrose

Ook reumatoïde artritis is iets anders dan artrose. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het kapsel van je gewricht zit. Artrose is een aandoening waarbij je kraakbeen wordt afgebroken. 

Symptomen van artrose 

Pijn is het voornaamste symptoom van artrose. Het verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de aangroeisels van bot veroorzaken de pijn. De pijn ontstaat meestal geleidelijk en je krijgt steeds meer de neiging om het gewricht minder te gaan bewegen. Dit veroorzaakt stijfheid en het slapper worden van je spieren. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten, maar komt vooral voor in de nek, (onder)rug, knie, heupen, handen (duim en vingers) en grote teen. Artrose is een aandoening die niet overgaat (chronisch) en wordt langzaam erger. Als je af en toe pijnlijke of stijve gewrichten hebt is dit niet meteen iets om je zorgen over te maken. Pas als de verschijnselen blijven aanhouden en erger worden is het goed om langs je huisarts te gaan.

Volgende paginaBehandeling

Delen
Vragen over mantelzorg?

Zorgadviseurs MenzisBen je mantelzorger en heb je vragen over zorgverlof of bepaalde regelingen voor mantelzorgers? Blijf er dan niet mee lopen en stel je vraag in de vraag- en antwoordrubriek Mantelzorg. De Zorgadviseurs van Menzis staan klaar om je vragen over mantelzorg te beantwoorden. Stel ook je vraag >>

Alternatief bij artrose

Het gebruik van voedingssupplementen kan helpen bij het soepel houden van de gewrichten. Bekijk bijvoorbeeld de video van orthopedisch chirurg Jan Ide de Jong over de heilzame werking op artrose van de vloeibare combinatie van groenlipmossel en curcumine.

Ga naar de video >>

- advertorial -

Vraag- en antwoordrubriek 'Artrose en Artritis'

Deskundige OLS Artrose en ArtritisIn de vraag- en antwoordrubriek 'Artrose en Artritis' kun je terecht met al je vragen over gewrichtsklachten. Orthopedisch chirurg Jan Ide de Jong beantwoordt al je vragen over artrose en artritis. Heb jij last van gewrichtsklachten? Hoe ze ontstaan of wat je ertegen kunt doen? Stel dan gratis je vraag!

Blijf bewegen met Synofit, dé kuur voor soepele gewrichten!*

SynofitSynofit is een kuur voor soepele gewrichten* op basis van Curcumine en Zwarte bes-bladextract. Curcumine is een antioxidant met een beschermende invloed op gezonde weefsels en cellen. De actieve stoffen in Ribes nigrum hebben een verzorgende invloed op spieren en gewrichten. Verder bevat Synofit Vitamine C, Vitamine D en 100% pure Groenlipmossel.

*Synofit bevat Curcumine en Zwarte bes-bladextract

Kijk hier voor meer informatie over Synofit of bestel Synofit direct >>

- advertorial -

Bijzonder Thuisafgehaald: je buren willen voor je koken Door pijnlijke gewrichten geen energie meer om te koken?

Dan kan Bijzonder Thuisafgehaald helpen. Bijzonder Thuisafgehaald is een deelinitiatief van de website Thuisafgehaald.nl, een kookplatform waarmee buurtgenoten voor een paar euro vers bereide maaltijden met elkaar delen. Bijzonder Thuisafgehaald gaat nog net een stapje verder. Via dit initiatief kun je in contact komen met een bijzondere thuiskok die het eten bijv. bij jou kan brengen of een vaste dag in de week voor jou kan koken. Interesse? Check Bijzonder Thuisafgehaald of meld je aan via dit formulier

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe Conny na 20 jaar toch nog succesvol haar menstruele migraine laat behandelen.

Bekijk de video