Zoeken

Artrose

(Gewrichtsslijtage)

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende reumatische aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten (langzaam) achteruit gaat en op den duur zelfs helemaal kan verdwijnen. De aandoening komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. Van alle reumatische aandoeningen komt artrose het meeste voor.

Functie kraakbeen

Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden bekleed met een beschermend, schokdempend kussentje: het kraakbeen. Door dit kraakbeen kunnen de botuiteinden soepel over elkaar bewegen. Bij artrose wordt het kraakbeen langzaam afgebroken en uiteindelijk gaan de botten dus over elkaar heen schuren. Het onderliggende bot raakt daardoor beschadigd; het wordt breder en aan de rand kunnen zich benige uitsteeksel vormen. Deze gewrichtsvervorming geeft niet alleen pijn, maar zorgt ook voor een extra belasting van de pezen en spieren. En dit kan weer een ontsteking tot gevolg hebben. 

Oorzaak van artrose 

Ouderdom wordt vaak aangewezen als de oorzaak van artrose. Het klopt inderdaad dat de kans op artrose toeneemt, naarmate je ouder wordt. Maar gewrichtsslijtage kan ook onderdeel zijn van een reumatische aandoening, waardoor je er op jonge leeftijd mee te maken kunt krijgen. Een erfelijke aanleg speelt dan vaak een rol. 

Je hebt een grotere kans op artrose bij:

Kou en een vochtig klimaat zijn geen oorzaken van artrose, maar hebben vaak wel invloed op de klachten.

Botontkalking en artrose

Artrose wordt wel eens verward met botontkalking (osteoporose). De aandoeningen kunnen allebei bij ouderen voorkomen, maar gaan niet vaak samen. Het verschil tussen de twee aandoeningen is dat bij artrose de dichtheid van het bot onder het kraakbeen juist toeneemt en bij botontkalking wordt het bot juist brozer en minder sterk. 

Reumatoïde artritis en artrose

Ook reumatoïde artritis is iets anders dan artrose. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het kapsel van je gewricht zit. Artrose is een aandoening waarbij je kraakbeen wordt afgebroken. 

Symptomen van artrose 

De belangrijkste symtomen van artrose zijn pijn en stijfheid. Het verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de aangroeisels van bot veroorzaken dit. Kenmerkend is de zogenaamde ‘startpijn’ bij het in beweging komen na een periode van rust. Pijn kan achter ook in rust optreden, bijvoorbeeld als je ’s nachts op bed ligt. Door de pijn krijg je steeds meer de neiging om het gewricht minder te bewegen. Dit veroorzaakt stijfheid en het slapper worden van je spieren, rond het gewricht.

Artrose kan voorkomen in alle gewrichten, maar komt vooral voor in je:

  • Nek.
  • (Onder)rug.
  • Knieën.
  • Heupen.
  • Handen (duim en vingers).
  • Tenen (grote teen)
  • Schouder.

Artrose is een aandoening die niet overgaat (chronisch) en wordt langzaam erger. Als je af en toe pijnlijke of stijve gewrichten hebt, is dit niet meteen iets om je zorgen over te maken. Pas als de verschijnselen blijven aanhouden en erger worden, is het goed om langs je huisarts te gaan.

Laatst bijgewerkt op 17 augustus 2014

Delen
Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

artrose

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video