Zoeken

Artrose

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende reumatische aandoening aan de gewrichten. Het is een degeneratieve ziekte waarbij de kwaliteit van je kraakbeen langzaam achteruit gaat. Het wordt geleidelijk dunner en zachter.

Het kraakbeen in je gewricht dient eigenlijk als een schokdempend kussentje. In je gewricht komen namelijk twee botten bij elkaar en om deze botten niet tegen elkaar aan te laten schuren zit er een beschermend kussentje tussen: je kraakbeen. Bij artrose wordt het kraakbeen langzaam afgebroken en uiteindelijk gaan de botten dus over elkaar heen schuren. Het onderliggende bot raakt dan beschadigd, het wordt dikker en breidt zich uit. Aan de rand van je gewricht ontstaan dan puntige aangroeisels (osteofyten).

Oorzaak van artrose 

De oorzaak van artrose zit hem niet alleen in ouderdom. Artrose kan ook een onderdeel zijn van een reumatische aandoening. De kans op het krijgen artrose wordt wel groter naarmate iemand ouder wordt. Het kan echter op elke leeftijd voorkomen. Bij artrose op jongere leeftijd kan erfelijke aanleg een rol spelen. De artrose bevindt zich dan in meerdere gewrichten.

Er zijn een aantal factoren die de kans op artrose vergroten:

Botontkalking en artrose

Artrose wordt wel eens verward met botontkalking (osteoporose). De aandoeningen kunnen allebei bij ouderen voorkomen, maar gaan niet vaak samen. Het verschil tussen de twee aandoeningen is dat bij artrose de dichtheid van het bot onder het kraakbeen juist toeneemt en bij botontkalking wordt het bot juist brozer en minder sterk. 

Reumatoïde artritis en artrose

Ook reumatoïde artritis is iets anders dan artrose. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het kapsel van je gewricht zit. Artrose is een aandoening waarbij je kraakbeen wordt afgebroken. 

Symptomen van artrose 

Pijn is het voornaamste symptoom van artrose. Het verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de aangroeisels van bot veroorzaken de pijn. De pijn ontstaat meestal geleidelijk en je krijgt steeds meer de neiging om het gewricht minder te gaan bewegen. Dit veroorzaakt stijfheid en het slapper worden van je spieren. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten, maar komt vooral voor in de nek, (onder)rug, knie, heupen, handen (duim en vingers) en grote teen. Artrose is een aandoening die niet overgaat (chronisch) en wordt langzaam erger. Als je af en toe pijnlijke of stijve gewrichten hebt is dit niet meteen iets om je zorgen over te maken. Pas als de verschijnselen blijven aanhouden en erger worden is het goed om langs je huisarts te gaan.

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

AlkaVitea - ondersteunt het ontzuringsproces Je bloed een bepaalde zuurgraad heeft? De zuurgraad wordt weergegeven in pH en bij de mens ligt deze tussen de 7,35 en 7, 45. Om de zuurgraad van het bloed binnen deze nauwe grenzen te houden heeft het lichaam twee belangrijke middelen tot zijn beschikking. Door sneller te ademen stijgt de pH van het bloed en door langzamer te ademen daalt de pH. Ook de nieren zorgen ervoor dat zure afvalstoffen in het lichaam worden afgevoerd. Om het ontzuringsproces van het lichaam te ondersteunen kun je AlkaLife pH druppels gebruiken. Meer hierover vind je op de website van AlkaLife

- advertorial -

Vragen over mantelzorg?

Zorgadviseurs MenzisBen je mantelzorger en heb je vragen over zorgverlof of bepaalde regelingen voor mantelzorgers? Blijf er dan niet mee lopen en stel je vraag in het online spreekuur over mantelzorg. De Zorgadviseurs van Menzis staan klaar om je vragen over mantelzorg te beantwoorden. Stel ook je vraag >>

Alternatief bij artrose

Het gebruik van voedingssupplementen kan helpen bij het soepel houden van de gewrichten. Bekijk bijvoorbeeld de video van orthopedisch chirurg Jan Ide de Jong over de heilzame werking op artrose van de vloeibare combinatie van groenlipmossel en curcumine.

Ga naar de video >>

- advertorial -

Online Spreekuur Artrose en Artritis

Deskundige OLS Artrose en ArtritisIn het Online Spreekuur 'Artrose en Artritis' kun je terecht met al je vragen over gewrichtsklachten. Orthopedisch chirurg Jan Ide de Jong beantwoordt al je vragen over artrose en artritis. Heb jij last van gewrichtsklachten? Hoe ze ontstaan of wat je ertegen kunt doen? Stel je vraag dan in dit spreekuur.

Ga naar het Online Spreekuur Artrose en Artritis >>

Blijf bewegen met Synofit, dé kuur voor soepele gewrichten!*

SynofitSynofit is een kuur voor soepele gewrichten* op basis van Curcumine en Zwarte bes-bladextract. Curcumine is een antioxidant met een beschermende invloed op gezonde weefsels en cellen. De actieve stoffen in Ribes nigrum hebben een verzorgende invloed op spieren en gewrichten. Verder bevat Synofit Vitamine C, Vitamine D en 100% pure Groenlipmossel.

*Synofit bevat Curcumine en Zwarte bes-bladextract

Kijk hier voor meer informatie over Synofit of bestel Synofit direct >>

- advertorial -

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video