Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Griepprik: nodig voor iedereen?

Wie zich gedurende de koude maanden niet lekker voelt of last krijgt van zijn neus of keel denkt al gauw een 'griepje' te hebben opgelopen. Toch worden lang niet alle griepjes, zoals verkoudheid en buikgriep, veroorzaakt door het echte griepvirus: het influenzavirus. Elke winter krijgt zo'n 1 op de 20 mensen griep. De jaarlijkse griepgolf wordt veroorzaakt doordat het griepvirus regelmatig verandert. Hierdoor kan het griepvirus ons afweersysteem steeds weer opnieuw verrassen.

Het influenzavirus is zeer bedreigend voor bepaalde risicogroepen in de samenleving. Hart-, CARA-, HIV- en nierpatiënten en diabetici, lopen een grote kans dat hun ziekte in combinatie met griep verergert en hun conditie verder achteruitgaat. Zij kunnen dat risico aanzienlijk verkleinen door elk jaar in oktober/november bij hun huisarts de zogeheten "griepprik" te halen. Mensen in de leeftijd van 60 jaar en ouder komen ook in aanmerking voor de prik.

De risicogroepen krijgen automatisch een oproep voor deze prik thuis gestuurd en zij krijgen de kosten van de prik vergoed. Mensen die niet tot de risicogroep behoren moeten de kosten voor eigen rekening nemen. Doordat het virus telkens verandert, kun je elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom moet ook de griepprik elk jaar opnieuw gehaald worden.

Vind je dat iedereen een oproep voor een griepvaccinatie moet krijgen? Of vind je het echt alleen nodig voor de risicogroepen? Wat vind je van het feit dat mensen die niet in een risicogroep zitten de griepprik niet vergoed krijgen? 

Terug naar het begin

Reacties

 • QROMWEL

  12 december 2019 20:39

  In 1957 lagen we allemaal voor pampus, de buurvrouw dacht dat we dood waren. Ik was toe 13 jaar. Daarna nooit meer griep gehad, behalve in 1969, toen ik van bedrijfswege een griepprik gekregen had. Dat was dan ook de enige prik die ik ooit gekregen had.

  • Carlo

   14 november 2017 18:10

   Ik vind dat mensen met een auto-immuunziekte ook tot de risicogroepen behoren.

   • Gert

    01 oktober 2016 17:23

    Dit zit in een griepprik:
    ethyleen glycol- dit is antivries;
    phenol – dit is een desinfecteringsmiddel;
    formaldehyde – dit is een kankerverwekkende stof;
    aluminium – dit zijn deeltjes die je hersencellen aantasten;
    neomycin en streptomycin – dit zijn antibiotische stoffen die allergische reacties geven.
    Zet 'm op.

    • Jan

     21 januari 2016 10:23

     Ik ga al jaren voor de griepspuit, maar de laatste 3 jaar krijg ik na de griepspuit zwaar de griep .
     Zou de griepspuit dan echt niet meer helpen ?.

     • Sylvia

      04 december 2015 16:45

      Ik heb altijd de griepprik gehad en nooit last gekregen van spierpijn etc. En.... nooit meer griep. Heel zelden een beetje snotterig dus.... Ik blijf het doen. Iedereen moet het zelf weten. Wat ik wel heeeeeel vervelend vind als iedereen om me heen maar door blijft kwakkelen en snotteren. Zo stom. Neem de tijd beter te worden in plaats van een lopende virus bom te zijn.

      • Jan

       08 mei 2015 16:35

       Na mijn griepspuit van 2014 (tweede) in mijn leven, voor de derde maal griep gehad. Keelklachten, verhoging et cetera. Ik neem nooit weer zo'n spuit. Puur farmaceutische winsthandel, lichaam lost het zelf wel op.

       • Amja

        17 september 2014 14:34

        Vraag maar eens aan je eigen arts of hij de griepprik haalt? De meeste artsen beginnen er om heen te draaien en zeggen je bent een risicogroep bla bla bla. Ik weet dat heel veel artsen hem niet gaan halen terwijl ze wel bij patiënten thuis komen. Is het dan noodzakelijk dat wij dat wel doen?

        • Do

         27 juni 2014 00:53

         Ik heb vorig jaar voor het eerst de griepprik gehad, omdat ik elk jaar ziek was. Ik heb geen griep gekregen, maar de eerste twee maanden na de griepprik kon ik nauwelijks nog sporten. Mijn spieren deden al die tijd niet goed mee. Ik heb het weer op kunnen pakken, het sporten, maar de kracht van voorheen ben ik kwijt. Ook ben ik sindsdien vermoeid en heb ik steeds last van mijn spieren.

         Het moet wel van die griepprik zijn, want daarvoor had ik er geen last van. Ik doe het dit jaar niet weer. Misschien komt het omdat ik seroquel slik en dat die stoffen in die griepprik niet tegen dat medicijn kunnen.

         Herkent iemand deze klachten? Ik ben een fanantieke sporter en daarom ken ik mijn lichaam goed. Mijn spieren zijn achteruit gegaan en ik ben na het sporten zo vermoeid dat ik zeker een dag weinig tot niets doe om te herstellen. Ook dat had ik voor de griepspuit niet. Ook al ben ik 60, die achteruitgang vind ik te plotseling. Ik wijt het aan de griepprik.

         • neeltjew

          20 november 2013 21:13

          Elk jaar dat gezeur over de griepprik. Allemaal reclame voor de farmaceutische industrie. Zij moeten het spul kwijt, want daar is in geïnvesteerd.
          Ik ben bijna 72 en ik kan me niet meer heugen wanneer ik griep had. Op dit moment ben ik flink verkouden. Het gaat weer over, dat kost een dag of 10, maar dan heb ik weer nieuwe weerstand opgebouwd. Ik wens jullie allemaal een grieploze winter toe.

          • Poppy

           20 november 2013 09:06

           Heb in augustus een hartinfarct gehad en kreeg ook een uitnodiging voor de griepprik. Deze kreeg ik al omdat ik "lichte" suiker heb. Haalde de prik nooit omdat ik zelden griep krijg (afkloppen maar) en ik vind dat het lichaam een griep zelf moet kunnen "oplossen" Daarbij heb ik een vriendin die ieder jaar als ze de prik haalde, zich wekenlang niet lekker voelde. In augustus heb ik een hartinfarct gehad waarbij mijn hart dankzij snel optreden vrijwel geen schade heeft opgelopen. Ik heb advies aan mijn cardioloog gevraagd over het wel of niet halen van de griepprik en hij vertelde dat ik het niet hoefde te doen omdat ik een infarct heb gehad en tussen de regels door kon ik eruit opmaken dat hij de griepprik "omstreden" vond en dat er nog onderzoeken hierover lopen. Ook hij onderkende dat je er vaak zieker van kan worden dan de griep zelf. Ik heb besloten om hem nu ook niet te halen. Ik wacht liever de onderzoeken af, want je krijgt tenslotte wel "troep" in je lichaam gespoten.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -