Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wil jij de utopische platte buik?

Er bestaan miljoenen verschillende mensen, met miljoenen verschillende lichamen. Toch proberen velen om op dat ene schoonheidsideaal te lijken. Onmogelijk dus. En daarom frustrerend. 

Vooral vrouwen hebben daar een handje van. 'Maatje 40 kopen in plaats van 42, want straks na mijn verjaardag ga ik toch een paar kilo afvallen. En dan is deze broek een goede stimulans om mijn best te doen'. Mensen willen zo slank zijn om het gevoel te hebben dat ze de baas zijn over hun lichaam. En het schoonheidsideaal is de laatste decennia alleen nog maar slanker geworden. En daarbij hoort een platte buik. Maar in de praktijk zijn vooral vrouwen nu eenmaal ronder en voller en een buikje hoort erbij. De vetopslag onder de navel is noodzakelijk om te menstrueren. Vrouwen die een extreem platte buik hebben door anorexia of overmatig sporten, kunnen daardoor stoppen met menstrueren.

Het is bijna onmogelijk om een buikje weg te dieten of te trainen. In plaats daarvan gaan veel vrouwen daarom hun buik inhouden. Dat verkrampt de buikspieren. Gaat je borst op en neer als je ademhaalt? Dat is geen goed teken. Een borstademhaling wijst op spanning. Een buikademhaling voorkomt hyperventilatie, hoge bloeddruk, depressies en nog meer. Ook belangrijk is dat je door je neus ademt, niet je mond. Mensen die plots een buikje krijgen, kunnen last krijgen van hun rug. Dus wees daar alert op. Je rugspieren zijn verbonden met je bekken- en buikspieren. Als een spier te weinig werkt, vangt een andere dat op. Dus als je buikspieren te slap zijn, kunnen je rugspieren overbelast raken. Als daar te veel van gevergd wordt, kun je zelfs een hernia krijgen.

Herken je dit? Hoop je ook al jaren dat je ineens weer met een platte blote buik kunt rondlopen? Ben je altijd bezig met buikspieroefeningen? Of heb je geaccepteerd dat je er niet uit ziet als een fotomodel? Of heb je juist wel een platte buik? 

Reacties

 • martine

  08 april 2017 14:32

  Waardeloze site. De recentste reacties zijn van 2008!!

  • Roosje

   15 augustus 2016 23:37

   Ik stap altijd op straat terwijl ik mijn buik inhoud. Ganze dag ben ik rap geïrriteerd omdat ik me zo hard inspan. En me constant zorgen maak om mijn buik. En me schaam als mensen voorbij stappen. Ik heb van alles geprobeerd. Diëten, sporten... Het werkt wel maar ik eet van mezelf erg snel en dat is slecht want zodra ik weer een buikje krijg ben ik terug geïrriteerd en kwaad op mezelf omdat ik mij zo heb laten gaan. Zodra ik thuis kom voel ik me al beter & zeker als ik mijn pyjama aan heb.

   • SasCheetah

    31 december 2015 12:47

    Op zich vind ik het helemaal niet erg dat ik een buikje heb. Ik heb het mijn hele leven al gehad. Waar ik zo vreselijk van baal is de vraag of ik zwanger ben. We hebben geen kinderen. Ik ben niet dik. Waarom dan steeds die toch wel pijnlijke vraag?

    • Vonnie

     09 november 2015 01:07

     Ik heb van jongs af aan geregeld op een dag mijn buikspieren aangespannen en daar heb ik nooit last van gehad. Mijn buikspieren zijn juist tot ver na de overgang sterk gebleven en ook na twee zwangerschappen. Echter, nu na mijn 60ste wordt de boel toch slapper en merk ik dat het niet meer lekker voelt, dat aanspannen. Ik doe het nog wel, maar in veel mindere mate. Ik moet het accepteren dat de boel steeds meer gaat zakken en zoek nu leuke kleding waarbij de buik niet zichtbaar is en ik er toch leuk uitzie.
     Dus dat het slecht is je buikspieren aanspannen is mij niet duidelijk. Ik heb althans daar nooit fysieke klachten van gekregen.

     • Kel

      11 maart 2015 11:08

      Ik adem altijd via de bovenkant bij m'n borst in plaats van m'n buik omdat ik elke dag de hele dag m'n buik inhoud maar kan dat heel veel kwaad?

      • H

       06 juli 2015 18:29

       Beste Kel,

       ik adviseer je om direct te stoppen met je buik inhouden. Ikzelf deed dit jaren, omdat ik mezelf dan slanker voelde. Vooral vanaf de zijkant, als je zit.. wellicht herkenbaar voor jou.

       Nu, loop ik bij een speciale bekkenfysio in verband met bekkenproblemen. Ik ben hier terecht gekomen nadat intimiteit met mijn vriend gewoonweg niet meer kon, mijn lichaam blokkeert het. Waardoor je het gaat ontwijken en dit alles heeft best impact op jezelf. Ik ging mezelf ook zorgen maken, wat als we ooit kinderen willen? Dit komt alles door het inhouden van je buik.. op den duur kunnen zelfs je organen verzakken, dan ben je nog verder van huis. Ik leer nu door middel van oefeningen weer naar mijn buik te ademen en mijn lichaam te ontspannen. Want door het buik aanspannen, zijn ongemerkt heel veel spieren jarenlang te gespannen geweest. Niet doen dus!!

      • N

       10 december 2012 03:21

       We hebben ook klachten. Mijn man heeft 10 september een operatie gehad aan een navelbreuk. Hij heeft allerlei complicaties gekregen. Zo is de wond ontstoken en loopt er pus uit, steeds meer. 2 x per dag moet het schoonspoelen met water en de wond vervbinden. De ontsteking wordt steeds erger. Wat kunnen wij nog doen? Ik weet het niet meer. Zijn hier mensen met ervaring?

       • Anoniem

        11 augustus 2012 01:46

        Ik ben een meisje van 14 jaar en ik weeg ongeveer 55 kg, ik ben niet de dunste, dat weet ik. Maar ik zie dat ik sinds dit afgelopen jaar gewoon veel meer ben gaan eten. Vooral snacks en dat ik dat nu echt aan mijn gewicht zie. Ik hou al sinds dat ik 11 jaar of zo was mijn buik in en het is gewoon normaal geworden voor mij, maar is het slecht voor me als ik dat doe? Ik ben nu gaan hardlopen en dat gaat best goed, maar overdag doe ik bijna niks, zit veel achter de computer maar ik weet niet wat ik anders moet doen. Ik wil wel bewegen maar verveel me omdat ik alleen ben. Wat kan ik doen?

        Please help me!

        • kool

         09 juni 2012 14:55

         Beste mevrouw,
         koop een fittbal en doe iedere dag de oefeningen die je van het internet kan plukken (zoek corestabillity oefeningen).
         Doe ik ook en ben nu 15 kilo lichter in 3 maanden en heb weer een strakke buik en een gespierd lijf en ben al 59 jaar.
         Verder dieet houden, hou het simpel.
         's Morgens 2 gekookte eieren, 's middags 2 boterhammen met tomaat.
         3 uur 2 stuks fruit, 6 uur veel groente, een stuk mager vlees of vis, en koffie met echte melk zonder suiker, of met stevia.
         Je zal zien hoe goed dit werkt.
         Oefeningen wel minimaal 1 tot 2 uur per dag volhouden.
         Succes.

         anneke

         • Anoniem

          14 februari 2012 18:49

          Ikzelf ben ook een van de velen die atijd probeert dat vervelende buikje weg te werken. Ik sport nu 4 tot 5 dagen in de week. En let constant op alles wat ik eet, maar zonder resultaat. Vooral rond mijn heup zou ik eigenlijk liever wat vet verliezen. Maarja, zo simpel is het niet.. Misschien wordt het tijd om te accepteren dat niet iedereen in de wieg is gelegd voor een platte buik.

          • cathy

           02 februari 2012 05:02

           Hallo Ik ben een vrouw van 55 en heb 12 jaar geleden een buikwandcorrectie met liposuctie gehad. Ik was niet echt te zwaar, maar na twee forse kinderen en de leeftijd kreeg ik ook veel los vel. Ik had een prachtige platte buik daarna (en een behoorlijk litteken wat nooit meer weggaat). Maar elk onsje dat ik bijkwam, al lette ik er nog zo op, ging rond mijn taille zitten. Het vet moet toch ergens naartoe als ze je vetcellen van je buik weghalen. Nu na de overgang heb ik echt een vetrol in mijn taille en die is alleen weg als ik echt te dun wordt. Het is niet anders. Verder heb ik er nu vrede mee, ik let op mijn lijn en niemand is perfect.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -