Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Minder last van spieren door zwemmen

Zwemmen is een manier van bewegen die voor veel mensen is weggelegd. Bovendien zijn er allerlei sporten die met zwemmen te maken hebben: waterpolo, maar bijvoorbeeld ook aquajogging en aquafitness.

Voor mensen met rugklachten kan zwemmen een uitkomst bieden. Ook voor mensen die last hebben van hun gewrichten biedt zwemmen een goede mogelijkheid om te bewegen. Door het water worden de spieren minder belast dan op het droge.

Ben jij een echte waterrat? Hoe vaak zwem jij per week? En merk jij dat zwemmen je gezondheid ten goede komt? Is zwemmen volgens jou de beste bewegingsvorm? 

Reacties

 • Angélique

  23 maart 2014 15:59

  Ik zwem op het moment één keer per week. Wil liever drie keer maar is op moment niet mogelijk. Als ik zwem, zwem ik op mijn rug of op mijn zij omdat de fysiotherapeut dit mij aanbevolen heeft. En het klopt, je rugspieren worden hierdoor sterker en daardoor heb je minder last van een hernia en andere rugklachten. Het is ook al bewezen dat als je in beweging blijft en je pijngrens verlegt dit beter is dan te rusten. Daardoor wordt je rug alleen maar gevoeliger en stijver. Bovendien krijg je dan slappe spieren. Met als gevolg dat je krommer en verkeerd gaat lopen, zitten en liggen door de pijn. Zwemmen maakt naar mijn mening geen extra stof aan, maar ik ben wel altijd trots dat ik gegaan ben i.p.v. thuis op de bank te zitten.
  Groetjes, Angéliqe

  • Sarah

   22 maart 2013 21:35

   Ik heb een tijd geleden mijn heup ontwricht en hoe graag ik ook zwem, ik heb steeds een stekend gevoel als ik zwem. Wat zonde is, want het is volgens mij de enige sport die me nog rest zonder problemen.

   • Wim

    19 maart 2012 03:16

    Ik heb al enige tijd last van neurologische pijnen rond mijn borststreek. Ik ben ook onder behandeling. De internist adviseerde mij minimaal drie keer in de week te zwemmen. Gewoon schoolslag, ik zwem nu elke dag een half uurtje. Geloof het of niet het HELPT echt, ik voel me een stuk beter. Elke dag als ik thuis kom, hup zwembad in. Gewoon doen mensen, heerlijk.

    • Frank

     03 november 2011 20:40

     Ik zwem al regelmatig ruim 23 jaar, het is een ontspannende inspanning maar ik doe wel hardlopen erbij want anders kom ik inhoud tekort, vooral bij crawl.

     • lis

      26 oktober 2011 20:06

      ik zwem graag :):):)

      • ilovezuiderbad

       07 oktober 2011 03:06

       Dus 7 dagen per week een uurtje redelijk intensief zwemmen is goed? (niet teveel?) Of moet je ook soms een dagje rust nemen? En krijg je daar uiteindelijk een platte buik/sixpack van?

       • Kiki

        18 mei 2011 18:00

        "Ook voor mensen die last hebben van hun gewrichten biedt zwemmen een goede mogelijkheid om te bewegen. Door het water worden de spieren minder belast dan op het droge."

        Wat een dikke fout ... correcter is te zeggen dat de gewrichten minder belast worden , en de spieren juist meer belast worden in water. Dit is toch wat ze "zeggen".
        Als je artrose hebt in de heup- of kniegewricht zou ik eerst eens naar de huisarts gaan om te vragen welke zwemtechniek je wel en niet mag uitvoeren.

        Het is een sport die alle spieren van je lichaam aanspreekt, vooral de armen en benen moeten veel arbeid leveren.

        • H.F. KLeuver

         14 maart 2011 16:03

         Ik zwem elke werkdag ± drie kwartier.
         Aanvakelijk deed ik het om wat kilootjes kwijt te raken.D.m.v. dieet en zwemmen ben ik wel wat kwijt geraakt maar de "bierbuik" blijft!Juist die laatste kilo's wilen er niet af. Ik heb geprobeerd het borstcrawl op te voeren maar door mijn COPD en Astma krijg ik niet meer dan 1 baan voorelkaar.

         • Ria de Koning

          05 januari 2011 12:39

          Kom uit een zwemfamilie: moeder was badjuffrouw van 17-70 j bij Gem.Rotterdan, 2 broers en 1 zus gediplomeerde zweminstructeurs (grijs verleden). Ga zelf elke week zwemmen (meer bewegen voor ouderen). Je wordt bijna 1 1/2 bezig gehouden met oefeningen in het water. Doordat ik 2x/week sport (tai chi) bij de Korte mag ik 1x/week gratis zwemmen. Prima combinatie.

          • klerkx marianne

           05 januari 2011 12:17

           Ik heb een nieuwe heup en aquajoggen is voor mij een prima revalidatie.
           Marianne, 71 jaar

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -