Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kan je sporten met een handicap?

Bewegen is goed voor iedereen, dus ook voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. Maar voor hen is het niet altijd makkelijk of vanzelfsprekend om aan sport te kunnen doen. Er kunnen allerlei problemen zijn, die het sporten van mensen met een handicap in de weg kunnen staan: de materialen moeten aangepast worden, er is vaak speciale begeleiding nodig, de accomodatie moet rolstoeltoegankelijk zijn enz.

Er zijn behoorlijk wat verenigingen die een speciale afdeling hebben voor mensen met een handicap. En er zijn speciale verenigingen opgericht die het voor mensen met een handicap mogelijk maken om aan sport te doen. Ook voor de gehandicaptensporten geldt dat er sprake is van topsport en breedtesport. Sport kan mensen helpen om hun grenzen te verleggen, zowel lichamelijk als mentaal. Dat geldt voor valide sporters, maar zeker ook voor mensen met een handicap.

Er zijn mensen die vinden dat er geen verschil moet zijn tussen valide en invalide sporten. Zij vinden dat valide sporters aan bijvoorbeeld rolstoelbasketbal mee moeten kunnen doen en dat waar mogelijk sporters met een handicap mee moeten kunnen doen aan 'gewone' sporten. Zo zou een rolstoelmarathon volgens hen best op het programma van de Olympische Zomerspelen mogen komen. Op die manier komt de allerbeste sporter, valide of niet valide, boven drijven.

Ben je zelf gehandicapt en sport je? Wat vind jij? Moet er onderscheid blijven tussen valide en invalide sporters? Of mogen mensen met een beperkingen ook aan 'gewone' sportwedstrijden' meedoen? En vind je dat er in Nederland genoeg wordt gedaan voor invalide sporters? 

Reacties

 • Arthuro

  21 januari 2018 00:24

  Ik ben voor meer dan 66% invalide en heb voor mijn ongeval altijd paard gereden. Na mijn revalidatie ben ik herstart met mijn sport hetzij wel op een ander niveau en met aangepast zadel. Ook doe ik enkele wedstrijden op een jaar.
  Nu kreeg ik onlangs bericht van mijn ziekenfonds dat zij dit aanzien als extra inkomsten. Terwijl ik hier geen euro aan verdien, in tegendeel ik word er alleen armer van. Ik heb het voordeel dat ik mijn eigen paarden heb en dat mijn man ook paardrijd en mij hierbij helpt. Kan dit zomaar? Ik heb nu een document moeten invullen tot aanvraag om deeltijds werk aan te vatten. Kortom, ze denken dat ik met mijn paarden dus extra inkomsten haal wat echt niet zo is. Kan dit zomaar? Mag een mens met beperking dan helemaal niets meer?

  • wolfwomen

   07 november 2016 14:43

   Ik doe sledesport, nu heb ik een visuele beperking. Dit heb ik nu 2 jaar en nu gaan ze moeilijk doen bij de vereniging waar ik bij aan gesloten ben. Het is zelfs zo dat ik niet meer de wedstrijd in mag, ik moet eerst toestemming vragen aan de renleider. Van hem mocht ik de vorige keer starten onder begeleiding, dat vind ik geen wedstrijd meer. Mijn honden zijn goed getraind en luisteren goed naar mij. Nu liep ik even met mijn taststok, omdat ik moe was en zo beter mijn weg kan vinden. Toen begonnen ze dat ik met een blindenstok liep. Wie kan mij helpen, zodat ik wel als een normaal mens behandeld wordt en niet als een klein kind die niks kan. Want deze sport doe ik al 5 jaar en het is mijn leven

   • Andi0

    26 januari 2015 12:46

    Ik ben reeds 10 jaar invalide maar kan geen sport vinden die ik leuk en uitdagend vind, heb vroeger veel gesport. De eerste 9 jaren heb ik niet kunnen sporten, want heb veel last van vermoeidheid, dus nu na 10 jaar heb ik weer zin om te gaan sporten. Ik ben rechtszijdig verlamd geweest.

    • Bjorn

     24 mei 2016 17:15

     Hi Andi0,

     Wat vervelend om te horen dat geen sport kan vinden die je leuk en uitdagend vindt. Toch zijn er genoeg sporten die je mogelijk zou kunnen proberen. Ik heb op de onderstaande link een lijst gevonden met daar de meeste sporten. Misschien dat het tot een sport kan leiden waar je plezier uit kan halen.

     http://sportable.info/sporten-voor-mensen-met-een-handicap/

    • Robbert

     13 januari 2014 17:08

     Weliswaar dat deze mensen de kans moeten krijgen om te sporten, maar het wordt wel duur. De materialen moeten aangepast worden, er is speciale begeleiding nodig, de accommodatie moet rolstoel toegankelijk zijn... Dit kost allemaal geld.

     • Sema

      17 september 2013 20:02

      Ik vind dat gehandicapten zeker mee mogen doen aan topsporten, want zij doen ook hun best. Geef hen ook de mogelijkheid om extra geld te verdienen!

      • Diko

       25 september 2012 21:48

       Ik vind het goed dat gehandicapten kunnen sporten. Ik studeer sport management en leer er ook over in de les. Gehandicapten moeten wat mij betreft evenveel middelen moeten krijgen om te sporten dan ons. Die mensen geef ik een boodschap: zet altijd door en geef nooit op.

       • Didi

        25 september 2012 21:42

        Ja, ik vind dat mensen met een gehandicap evenveel middelen moeten krijgen om te sporten dan ons. Ze mogen het nooit opgeven, maar blijven doorzetten.

        • Miranda

         13 januari 2009 15:56

         Sporten en bewegen is goed voor iedereen. Ik heb met verstandelijk gehandicapten gewerkt en mijn ervaring is dat velen aan sport (willen) doen maar dat er heel veel begeleiding bij komt kijken. Dit komt in de praktijk vnl neer op de schouders van vrijwilligers. Dus als je nog wat tijd over heb: meld je aan als vrijwilliger bij sportclubs of gezinsvervangende tehuizen. Daarnaast heb ik zelf een periode last gehad van een slijmbeurs ontsteking in de heup. Ik kon even niks aan sporten doen (wandelen en zwemmen) en toen ben ik gaan slenderen. Vond ik heerlijk om te doen.
         Je moet zelf op zoek naar wat binnen je mogelijkheden ligt, of dat nu bij een sportclub voor valide of minder valide is maakt toch niet uit!

         • Nathalie

          10 december 2007 14:26

          Ik vind het erg leuk dat gehandicapten kunnen sporten. Het trekt me heel erg aan en ben er erg enthousiast over!

          • Kelsey

           12 januari 2005 01:00

           Ik zit in de richting gehandicaptenzorg en ik zou informatie willen over(matig) mentaal gehandicapten die aan dansexpressie doen.Groetjes

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -