Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Is zwemmen in openbaar water gevaarlijk?

Zwemmen: vooral in de zomer een populaire vorm van sport en ontspanning. Massaal trekken we naar de zwembaden, maar ook naar plassen, meertjes en naar zee. Maar is dat wel zo veilig voor je gezondheid?

Over het algemeen is de kwaliteit van het Nederlandse zwemwater goed, maar regelmatig duiken ook weer verhalen op van mensen die ziek zouden worden van het zwemmen in die openbare wateren. De overheid controleert het water in de zomermaanden regelmatig en waarschuwt voor ziekteverwekkers, zoals de blauwalg. Soms worden er borden geplaatst dat zwemmen in de betreffende plas wordt afgeraden.

Ga jij 's zomers zwemmen in plassen, meren of het kanaal? Of toch liever een zwembad met schoon water? Ben je weleens ziek geworden van vervuild water? Of is al die controle wat overdreven en is zo af en toe een duik in een meer of plas geen probleem?

Reacties

 • E. van den Hoven

  28 januari 2014 10:52

  Ik vond het heel fijn de uitzending van afgelopen zaterdag 4 november over het gehoor te zien. Eén ding heb ik echter gemist: de ondertiteling. Ik weet dat dat via Teletekst gedaan wordt, maar ik heb de uitzending op video opgenomen en dan kun je de ondertiteling via Teletekst niet mee opnemen. Nu kan ik de uitzending dus niet opnieuw bekijken. Voor een volgende keer is het misschien handiger het dus gewoon direct te ondertitelen en niet via Teletekst.
  Met vriendelijke groet,

  E. van den Hoven

  • W. Tiekstra-Hubert

   28 januari 2014 10:52

   Ik heb naar het programma gekeken en mijn vraag is: waarom is de ziekte 'Otosclerose' niet behandeld? Dat is een verkalking aan de stijgbeugel; daar word je ook doof van. Na een operatie kun je (als het goed gaat) weer horen. Ik heb de pech gehad, dat ik drie keer in een jaar aan hetzelfde oor ben geopereerd. Ze hebben de stijgbeugel verwijderd. Dat houdt in, dat ik nu doof ben. Gelukkig heb ik nu een gehoorapparaat. Over de ziekte 'Otosclerose' is weinig informatie.

   • Jule Hintzbergen

    28 januari 2014 10:52

    In het programma kwamen mensen aan bod die van een aanwijsbare oorzaak doof geworden zijn. Er is geen aandacht besteed aan mensen die spontaan doof worden, zonder aanwijsbare oorzaak. Kan hier meer over verteld worden?

    • H.H.G. Janssen

     28 januari 2014 10:52

     Heb met grote interesse naar uw programma gekeken, ondanks het iets te late inschakelen. Ook ik ben Tinnitus-patiënt en heb erg veel last van hoog-frequentiegeluiden in mijn linkeroor. Kon mij dus goed identificeren met de jongedame in kwestie. Wat ik eigenlijk graag wil weten, is of betreffende ook veel last heeft van zware vermoeidheid, vooral aan het einde van de dag en of haar ooit iets bekend is geweest over alternatieve geneeswijze, b.v. zuurstof-therapie.

     Omdat ik in het arbeidsproces actief ben (ik werk voor 80%, rest WAO) n.a.v. voornoemde klachten, is mij tevens opgevallen dat men bij het GAK niets van het fenomeen Tinnitus afwist, zodat ik zowel op de stoel van patiënt zat alsmede van deskundige en als zodanig de mensen van het GAK ervan moest overtuigen wat er daadwerkelijk aan de hand was; heel curieus!!! Ook huis- en bedrijfsarts zijn slecht of helemaal niet op de hoogte. Lijkt mij een grote taak weggelegd voor de Hoorstichting om dat op peil te brengen. Verder vind ik dat ik als patiënt slecht begrepen word, daarom kwam uw programma op een goed moment en hoop ik dat het goed bekeken is en wil via dit medium een ieder die deze klachten hebben al het beste toewensen.

     Wil ik toch nog even vermelden dat ik in het begin van mijn klachtenstroom uitstekend ben opgevangen door het Audiologisch Centrum van het Radboud-ziekenhuis te Nijmegen in de persoon van Mieke Verbruggen, en later bij therapeute mevr. Jacobs te Bilthoven.

     • Sanne Altenburg

      28 januari 2014 10:52

      Ik heb de uitzending van het gehoor ook bekeken. Die vrouw die op tv was, had precies dezelfde klachten als ik. Ik wil graag die adressen hebben, waar zij allemaal is of was geweest.

      • Lia Veenenberg

       28 januari 2014 10:52

       Sinds febr. jl. heb ik last van oorsuizen. Het verhaal over oorsuizen was voor mij heel herkenbaar en emotioneel. Het is niet niks en ik wens Corinne heel veel sterkte toe om hier mee om te gaan. Fijn dat hier aandacht aan wordt besteed, want het is aandoening waar weinig mensen van weten. Men denkt al gauw dat jij je aanstelt. Het roept inderdaad spanning en paniek op, zeker als je het net hebt en ook als er iets in het suizen verandert of dat er iets bijkomt; blinde paniek.
       Toen Corinne vertelde over deze reacties, stroomden bij mij de tranen over de wangen. Het troost een beetje te merken, dat ik niet de enige ben en dat ik me niet aanstel. Ik ga nu toch ook een maskeerder proberen. Bedankt voor de tip!

       • R.E.T. Jong

        28 januari 2014 10:52

        Er was een aantal weken geleden een uitzending over het gehoor. Er was een vrouw die niet tegen harde geluiden kon. Zij had een apparaatje dat dit op kon vangen. Nu is mijn vraag: hoe heet dat apparaatje? Mijn KNO-arts begrijpt niet wat ik bedoel met dit apparaatje.

        • Peter Suk

         28 januari 2014 10:52

         Met interesse heb ik het programma over oorsuizen gevolgd. Ook ik heb al jarenlang last van hevig oorsuizen, waardoor ik vaak nachtenlang wakker lig. Ik ben dan ook erg geïnteresseerd in de genoemde ruismaskeerders. Moet ik hiervoor naar een KNO-arts of zijn die ook ergens anders verkrijgbaar?

         • Redactie Vinger aan de Pols

          28 januari 2014 10:52

          Op de pagina staan veel vragen over oorsuizen en de ruismaskeerders die een van onze gasten kreeg.

          Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Leids Universitair Medisch Centrum. Algemeen nummer is: 071 -5269111. De audioloog die wij in de uitzending hadden is Jan de Laat. Wellicht kan hij u verder helpen. Voor overige informatie kunt u bellen met de Nationale Hoorstichting: 071 - 5234245.


          • mama

           21 juli 2010 22:26

           Ik en mijn gezin wonen nabij de randmeren (Het Wolderwijd-Harderwijk) waar we eigenlijk alleen in het begin van het zomerseizoen kunnen zwemmen. Door parasieten van watervogels (las ik in de plaatselijke krant) krijgen we over ons hele lichaam enorme jeukende bulten die pas na een week of langer wegtrekken. Niet iedereen lijkt er even gevoelig voor te zijn maar hoe langer de temperatuur hoog is hoe meer last we ervan hebben.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -