Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Is topsport gezond?

Topsporters leven vaak heel gezond: ze letten op hun voeding en bewegen veel. Tenminste, zo lijkt het op het eerste gezicht. Maar is topsport wel zo gezond? Topsporters vergen vaak jaren achter elkaar het uiterste van hun lichaam, ze halen alles eruit wat erin zit. Bovendien staan sporters onder grote druk om te presteren, wat soms leidt tot dopinggebruik. 

Hoe gezond denk jij dat topsport is? Is er verschil tussen beoefenaars van verschillende sporten? Welke sport is volgens jou het gezondst? 

Reacties

  • Lopke

    04 juni 2015 19:11

    Een balans tussen sporten, rusten en gezond eten zonder de grenzen te overschrijden maakt sport wél gezond!

    • jelle

      11 november 2013 14:53

      Topsport is dan wel niet gezond. Maar de connecties die je er aan overhoudt, dat is het geweldige aan topsport en ook de ervaring die je opdoet. De kick die je ervan krijgt, daarvoor doe je het.

      • nc

        21 februari 2013 21:37

        Ik doe zelf aan topsport. Het is zwaar, maar het is wel een sport waar je heel veel van houdt.
        Topsport is: goed eten, op tijd je rust nemen en als je pijntjes hebt moet je dat meteen aangeven.

        Daarnaast moet je je afvragen of je lichaam voor topsport gemaakt is. Zo is Robben hier het perfecte voorbeeld van. Geweldige voetballer, maar heeft altijd tijd wel een blessure of iets.

        Is je lichaam zeer blessuregevoelig dan moet je het niet doen, want de wedstrijden in de topsport vooral de teamsporten is hard tegen hard. Blessures zijn zo opgelopen. En als je blessuregevoelig bent, ben je uiteindelijk meer aan het revalideren dan dat je uiteindelijk je eigen sport doet.

        • Laurien

          05 februari 2013 18:06

          Ik geloof dat topsport niet het beste is voor je lichaam, je drijft je lichaam tot het uiterste en het is zwaar. Maar, er hangt een grote maar aan, als je merkt dat je fysieke problemen hebt, wees dan verstandig en verantwoordelijk en zorg voor rust. Topsporters weten dit. Ik zelf doe zeer intensief Taekwondo en ik heb regelmatig last van blessures. Mijn trainer drukt me de feiten dan op de neus, dat ik moet rusten en mijn blessure moet tijd geven om te herstellen. Natuurlijk is dit als gepassioneerde sporter niet eenvoudig, maar luister naar je lichaam, dat is op lange termijn nog steeds het beste. Topsport is dus zeker niet ongezond, maar ik ga niet beweren dat het wél gezond is. Ik doe nu reeds negen jaar taekwondo, en ben nog steeds even verslaafd als jaren geleden. En kijk, ik leef nog, ik doe nog steeds taekwondo en ik doe nog wedstrijden. Dus, topsport is gezond, zolang je naar je lichaam luistert!

          • Roy

            28 februari 2016 01:42

            Ik was 14 toen ik begon met taekwon-do, met 20 begon ik ook wedstrijden te doen. Ik heb van mijn 20e tot mijn 30e jaar 5 dagen per week keihard getraind. Toen ben ik 3 dagen in de week gaan trainen, omdat ik inmiddels vader was geworden. Ik bleef wedstrijden draaien, omdat ik superfit en extreem lenig was. Ik ben 9x nationaal kampioen geworden en had brons en zilver op EN en WK. Ik bleef maar doorgaan en ben met 40 jaar gestopt als onverslagen veteraan kampioen. Nu ben ik 43 en mijn beide heupen zijn kapot. Ik moet twee kunstheupen. Mijn knieën doen altijd pijn, ik kon vroeger een split van meer dan 180 graden maken en nu kan ik soms de trap niet eens meer op. De sport heeft mijn lichaam helemaal kapot gemaakt. Ik heb erg veel spijt van wat ik mijn lichaam heb aangedaan. Ik heb al jaren elke dag heel veel pijn. Topsport is leuk als je er veel mee kunt verdienen, maar alstublieft: stop op tijd! Anders krijg je er echt spijt van.

          • Hanne Schuurmans

            03 juni 2011 18:39

            oké maar zijn hier ook statistieken van?
            zo ja zou ik die wel eens willen zien

            • ger bisschops

              23 maart 2011 16:58

              nee, absoluut niet. zowel fysiek als geestelijk vind ik topsport ongezond. je lichaam steeds tot het uiterste dwingen leidt tot blessures en de stress van het moeten presteren leidt tot zeer vervelende medemensen die topsporters kunnen zijn. vaak zijn het zeer egoistische mensen die uitsluitend met hun eigen ding bezig zijn.

              • Rico Stigter

                15 augustus 2009 11:43

                als topsport werkelijk ongezond is zouden er volgens mij heel wat meer sporters met gezondheisproblemen moeten zijn,volgens mij komen gezondheidsproblemen veel meer voor in de amateurs klassen omdat deze mensen niet de goede begeleiding cq voorlichting krijgen

                • gilles

                  02 februari 2009 18:02

                  neen, de atleten moeten goed presteren waardoor ze een mentale tik krijgen wanneer dit niet het geval is. ze hebben vaak ook te kampen met blessures door de zware trainingen. Gilles

                  • Vince

                    06 juli 2008 22:59

                    Topsport is niet gezond noch ongezond, het is zeer ongezond.

                    Het spijtige van de zaak is dat de goegemeente nog altijd gelooft dat sport een goede zaak is.
                    Op een paar zeldzame verlichte geesten als Midas Dekkers na, blijft iedereen de sportsprookjes slikken als zoetekoek. Terwijl het nochtans zonneklaar is en blijft: sport is ongezond.

                    Er is toch al een kleine kentering merkbaar. Onlangs werd op een medisch congres aan de aanwezige artsen de eenvoudige vraag gesteld: "Is topsport gezond?" Tot mijn genoegen bleek toch al 90% van de medici ervan overtuigd te zijn dat topsport ongezond is.

                    Nu zal iedereen waarschijnlijk denken dat ik zeg dat topsport ongezond is en dat vervolgens veralgemeen, maar dat is volstrekte onzin.
                    Sport is per definitie ongezond, en topsport is h""l ongezond.
                    Vijf pakjes sigaretten per dag roken is ongezonder dan vijf sigaretten, maar dat maakt die vijf sigaretten nog niet onschadelijk. Een uitstekende vergelijking, me dunkt.

                    Er is een reusachtige lacune in het onderzoek naar de invloed van sport op de levensverwachting van jonge mensen. Als het gaat over het verband tussen lichaamsbeweging en levensverwachting, gaat het altijd over vijftigplussers. Het nieuwste modewoord is boomeritis . De babyboomers van vlak na de oorlog zijn nu vijftigers en zestigers. Het soort geprepensioneerde knarren die dagelijks met hun leven spelen door 's ochtends een rondje te gaan joggen en voor de lunch een partijtje te gaan tennissen. En waar zitten ze 's namiddags? Bij hun huisarts, te klagen over hun pijnlijke gewrichten, spieren en botten. Symptomen die nota bene juist te wijten zijn aan die bejaardensport.

                    En maak me nu niet wijs dat de zestigers vandaag fitter zijn dan een paar decennia geleden, want als dat al waar zou zijn, dan is het zeker niet dankzij de sport.
                    Het is het klassieke verhaal van de kip of het ei: wat was er eerst? Voelt een 65-jarige opa zich fit omdat hij elke dag een toertje gaat lopen, of is het juist omdat hij nog gezond is dat hij in staat is dat blokje rond te rennen? Ik vrees dat het het tweede is: mensen die zich goed voelen, kunnen meer lichaamsbeweging hebben. Maar bij beweging is het niet de intensiteit die telt - want wat is sport anders dan overdreven intensieve lichaamsbeweging - maar wel de duur.

                    De enige serieuze studie die ooit bekend is geraakt over het verband tussen sport op jonge leeftijd en de levensverwachting, is een Japanse studie, waarbij uniefstudenten een leven lang werden gevolgd, en waaruit duidelijk werd dat sportievelingen een lagere levensverwachting hebben dan de brain kids. Dat is toch alarmerend? En daar wordt dus niet op doorgezocht. Dat vind ik schandalig. Want laat een ding duidelijk zijn: elke dag sterven jonge mensen doordat ze aan sport doen. Elke dag, hartstilstand, pats boem dood. Sudden death

                    Na griepverschijnselen zijn sportgerelateerde problemen de voornaamste reden van consultatie bij de huisarts. In Nederland hebben ze eens uitgerekend wat dat kost aan de gemeenschap. En dan hebben ze alleen rekening gehouden met de traumatologie, de pure blessures. Andere sportellende als sudden death , hormonale stoornissen, immuniteitsstoornissen, bloedproblemen, neurologische trauma's, gastrointestinale problemen, psychische problemen en noem maar op, daar zwijgen we nog over. Wel, dat kost een land als Nederland 570 miljoen euro per jaar.

                    Je kan het vergelijken met de financiele impact van verkeersongevallen. Toch niet te onderschatten qua maatschappelijk probleem? Zeker als je bedenkt dat sportblessures eigenlijk 100% vermijdbaar zijn, door simpelweg niet te sporten. Verkeersongevallen zullen er altijd zijn, want we moeten ons nu eenmaal verplaatsen. De Hollanders blijken het probleem echter wel ernstig te nemen. Onlangs heeft een Nederlandse rechtbank de werkgever van een vrachtwagenchauffeur gelijk gegeven omdat hij weigerde meer dan 70% van het loon door te betalen toen zijn chauffeur - een fervent zaalvoetballer - voor de zoveelste keer geblesseerd thuis zat. Dat is toch niet meer dan logisch?

                    • carol

                      10 maart 2008 11:55

                      Ik denk niet dat het gezond is. Gewone sport is veel gezonder. Bij topsport moet je heel hard trainen. Je traint je kapot. Je prestatie's zijn meestal goed. maar nadat je, je wedstrijd hebt gedaan. voel je hoe je er aan toe bent. op zich leven de topsporters gezond. alleen het harde trainen is niet goed.

                      .
                      - Advertentie -
                      - Advertentie -