Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe voorkom jij een sportblessure?

Sporten zonder enige voorbereiding verhoogt de kans op sportblessures. Met name beschadiging van spieren, gewrichtsbanden of botten komen veel voor. 

Om een voorbeeld te noemen: 90 procent van het aantal knieverstuikingen wordt veroorzaakt door het uitoefenen van sport. Warming-up van je spieren voordat je gaat sporten kan veel leed voorkomen. Ook als je een recreatieve sporter bent, die af en toe een stukje gaat joggen of fietsen. Of je nu voor je lol of serieus aan sport doet: je spieren kunnen beter worden voorbereid op een extra inspanning.

Heb jij weleens last van sportblessures? Wat doe je om deze (in het vervolg) te voorkomen? Besteed je bijvoorbeeld voldoende aandacht aan een warming-up en een eventuele cooling-down?

Reacties

 • Joyce Verbeek

  28 januari 2014 10:51

  Ik persoonlijk denk dat er niets belangrijker is dan dat een arts eerlijk is, hoe moeilijk of vreselijk de waarheid ook is. Wij hebben dit zelf ervaren toen ons dochtertje in het ziekenhuis lag na een bloedvergiftiging door de meningokok-B bacterie. Mede doordat je zelf niks kunt doen, was het voor ons zo belangrijk om eerlijke informatie te krijgen, goed of slecht, omdat dat het enige is om je aan vast te houden ( dit is overigens door de artsen ook goed gedaan ). Maar ondanks ons eigen verdriet hebben wij ook vaak aan de artsen en verpleegkundige gedacht, want hoe vakkundig en professioneel iemand ook is, je bent en blijft ook maar mens. Dus lacht of huilt een arts bij een trieste gebeurtenis, of vertelt deze iets op een manier die volgens jou kortaf of juist langdradig is, bedenk dan dat dit "gewoon" een menselijke reactie kan zijn, want als een arts ten aller tijden perfect zou reageren, zou hij geen mens maar robot zijn.

  • leo hendriks

   14 januari 2010 22:10

   Rechter knie klachten Ik fiets graag maar omdat mijn r-knie niet lekker mee werkt is het niet mmeer leuk.Het is een soort zeurend gevoel,en met fietsen zet ik op mijn r-knie niet veel kracht.Ben dan bang dat het dan erger word,mijn linker knie voelt beter dan rechts Hebt met skiejen 12 jaar geleeden mijn knie verdraait en geen rust genoomen zou dat de oorzaak kunnen zijn?

   • marjo

    05 juni 2008 19:40

    Heb je last van een sportblessure ga dan naar de sportarts. Hij heeft de meeste kijk op jouw blessure. Je kunt direct bij hem terecht zonder verwijzing van een huisarts. Bel naar een gecertificeerd SMA(Sport Medisch Adviescentrum).

    • Kram

     17 maart 2005 01:00

     Ik heb mijn hele leven aan judo gedaan en ben daarmee moeten ophouden vanwege een aandoening in mijn knieen. De ziekte van Osgood en Schlatter werd bij mij vastgesteld. Dit houdt in dat je een vegroeiïng van kraakbeen voor op je knie hebt die bij de kleinste tik erop al overgevoelig is. Ik heb er ook veel last van gehad vooral met knielen en na het sporten. Het is erg irritant en ik adviseer veel rust tussen de sportactiviteiten.

     • Karine

      14 januari 2005 14:51

      Door overbelasting drie jaar lang last gehad van chronische shin splints! Het gaat nu (bijna vier jaar later) wel beter, maar na inspanning heb ik vaak nog last.

      • femm

       01 november 2004 17:01

       Ik weet niet of het een echte blessure is, maar ik heb heel gauw heel veel pijn in mijn kuiten. Hierdoor is opbouw bij het sporten haast ommogelijk omdat het elke keer op hetzelfde moment gebeurt. Dat moment verschuift ook na 2 maanden niet. Geen eens een kwart minuut. Dan denk je ga dan wat anders doen Helaas heb ik het bij heel veel dingen. Woensdag zal ik naar het SMA in de hoop dat die wat voor me kunnen doen, want hierdoor vergaat het plezier en ook het nut.

       • Maaike

        11 december 2003 01:00

        Nee, ik heb de laatste tijd vrij weinig last van sport blessures, oke een keer een duim kneuzen, dat hoort gewoon bij mijn sport, daar kan je niks aan doen. Maar je moet je wel goed rekken voordat je gaat beginnen en goed warmdraaien, zodat je minder sport blessures krijgt.

        • zoekertje

         23 november 2003 20:28

         Ja ik sport ook, ik doe aan dansen je weet wel klassiek en jazz, nou ben ik 18 maar ik loop al ruim een jaar rond met een blessure die maar niet weg te branden is en waar niemand ook van weet hoe die ontstaan is en wat het uberhaupt is. Zomaar van de ene op de andere dag...vreemd maar ook psychische niet onder controle te krijgen voor mij. Hebben meer mensen hier ervaring mee op zo'n leeftijd....ik zou wel wat reacties willen lezen en misschien contact opbouwen over hoe iedereen zo'n dingen verwerkt enzo groetjes s

         • Arlette Rijneberg

          20 november 2002 01:00

          Op school heb ik 10 uur sport en zelf doe ik er nog 5 uur bij, meestal 6. Het is best zwaar, maar met de juiste oefeningen kom je al een heel eind. De blessure waar ik dan vaak last van heb is vocht in de knie, vooral na hard sporten. Ik kan het wel verminderen door met veel te lopen. En altijd als je gesport heb even een cooling down, lekker rustig uitlopen, dat ontspant de spieren. Spierpijn is niet erg, dat gaat vanzelf wel weer over. Sportse allemaal!

          • Roos

           29 oktober 2001 01:00

           Ja, ik sport ook; da's leuk! Maar spierpijn niet; dat heb ik gelukkig ook niet vaak, want ik let goed op.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -