Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe belangrijk is sporten voor jou?

Dat het gezond is om regelmatig te sporten weten we allemaal. Je krijgt er geestelijk en lichamelijk een goede conditie van, het is ontspannend en beweging helpt om een gezond gewicht te krijgen of te houden. 

Natuurlijk betekent weten dat het goed voor je is, niet meteen dat je ook daadwerkelijk keurig elke week gaat sporten. Drukke baan, een gezin of niemand om samen mee te gaan sporten; allemaal redenen waarom je er misschien niet toe komt. Of misschien vind je het wel helemaal niet leuk om te sporten?

Andersom kun je ook té actief bezig zijn met sporten. Bewegingsverslaafd noemt men dat, of met een mooi woord: anorexia atletica. Iemand is dan zo bezig met de wens om er goed uit te zien en fit te zijn, dat hij of zij doorschiet en overdreven veel of lang gaat sporten. Bijna elke sportschool kent wel leden die hier last van hebben.

Hoe belangrijk is sporten voor jou? Ga je vaak sporten of juist niet? En zou je vaker of juist minder vaak willen?

Reacties

 • Elvin

  11 mei 2011 14:54

  Beste Sportieveling,

  Ik doe voor mijn opleiding een afstudeeronderzoek voor Vitalics. Vitalics is een vitaliteitssupportgroep. Dit houdt in dat zij mensen begeleiden met hun gezondheid op het gebied van sport en voeding.

  Zij zijn momenteel een online product aan het ontwikkelen dat u kan coachen op het gebied van sport en voeding. Hieraan zijn een aantal tools gebonden: u kunt voor de computer sporten en door middel van verschillende oefeningen uw lichaam sterker, soepeler, leniger etc. maken. Verder kunt u gecoacht worden in het kiezen van de juiste gezonde voeding, om zo uw doelen te kunnen bereiken.

  U kunt de enquête invullen door op de volgende link te klikken: www.leefstijl.tk

  ...

  Het invullen zal ongeveer 5 minuten van uw tijd kosten.

  Zou u zo vriendelijk willen zijn om dit bericht door te sturen naar familie en vrienden.

  Bedankt voor uw medewerking.

  Met vitale groet,

  Elvin Ridder

  • Chantal

   26 januari 2010 15:36

   Tien jaar geleden kreeg ik een trombosebeen van de pil en een longembolie. Daarna ontdekte ik dat ik in de overgang was (op mijn veertigste) en mijn conditie was die van een natte krant. Sporten dus om weer in het gareel te komen. Door de overgang ben ik enorm aangekomen. En nu niet meteen beginnen van ieder pondje komt door het mondje, want ik ben niet meer gaan eten, maar toch fors aangekomen.
   Ik hou echter niet van sport. Ik heb er totaal niets mee. Ik krijg er ook geen energie van. Ik word alleen maar moe. Bovendien heb ik sinds ik in de overgang gekomen ben zere spieren. Ik ben stijf en er zijn dagen dat alles zeer en stijf voelt. Ik heb geen reuma. Ik ben getest. Inmiddels heb ik me acht jaar twee tot drie per week naar de sportschool gesleept. En de conditie is niet super, maar ook niet heel slecht. Ik heb er echter geen lol in. Dat komt ook omdat ik na het sporten helemaal stijf wordt. Heb het gevoel of er een trein over me heen gereden is. Ik doe aan cardio fitnes: loopband, fietsen, roeien en cross-trainer. In het verleden heb ik ook body-combat gedaan, maar het programma wisselt om de drie maanden en ik vond de programma\'s de laatste tijd niet leuk meer.
   Herkent iemand dit? Wat doe ik fout? Ik ben nooit een sportief typ geweest. Meer Rubens en gezellig. Bewegen is echter goed. Ik heb vroeger intensief aan stijldansen gedaan en squash gespeeld, maar mijn lijf zucht een steunt nu onder inspanning. Nogmaals, wat doe ik fout? Ik wil maar eens naar Slender You gaan, maar weet niet of dat mag met mijn trombose verleden?

   • nayma

    22 mei 2009 12:44

    ik heb last van vermoeidheid, ben al moe als ik uit bed kom. daarom kan ik me er niet aan toe zetten om te sporten. hoe kan ik dat wel krijgen?

    • bas

     07 mei 2009 00:27

     sporten is niet belangrijk het is belangrijk dat je gelukkig bent en hoe gelukkiger je bent hoe langer je leeft en als je gelukkig word van sporten dan moet je gaan sporten maar als je daar niet gelukkig van word en liever met een sigaretje voor de tv gaat liggen dan moet je dat doen.

     • henriette

      24 maart 2009 00:08

      ik ben 47 jaar,en ben in april vorig jaar beginnen sporten in de fitclass;toen kon ik door artrose amper normaal stappen,maar door 3x per week 1uur te blijven doorgaan kon ik na 3 maanden zelfs weer hardlopen;ik liep de 5 km in 31min.
      sindsdien is het met mijn artrose alleen maar beter geworden,ik heb haast geen pijn meer.
      alleen spijtig dat mijn astma zwaar verergerd is,ik blijk astma én inspanningsastma te hebben,en daardoor werken mijn longen maar \"op halve kracht\",samen hebben ze nog niet het volume van 1 gezonde long,ik blijf doorsporten,ook al gaat het soms nog zo moeilijk,de 5km doe ik nu in 40a45min.maar het sporten zou ik nooit meer kunnen missen;zelfs als ik weer een luchtweginfectie heb en amper lucht krijg,probeer ik nog door te gaan,gewoon wat rustiger.
      sport is voor mij even belangrijk geworden als ademen.
      grt henriette

      • cees.oostelbos

       01 februari 2009 16:58

       sporten is een deel van mijn leven.
       Kan ik door omstandigheden niet heb ik er last van of mijn omgeving.
       Heerlijk mijn fustratie uitlaten waaien genieten van de natuur. Wel snelle blik hebben bij het wielrennen of bike en 2x per week spinning (fietsen op muziek). je inspannen onder het ritme van de muziek alle spanning weg. heerlijk. 2

       • meryl 123

        20 juli 2008 12:27

        Ik vind sporten belangrijk voor je welzijn,zelf ga ik regelmatig sporten,en houd mijn diet in de gaten.Je voel beter, en ziet ook beter uit, als vrouw is dat ook belangrijk voor mij.

        • Christian

         24 juni 2008 22:24

         Sporten is voor mij heel belangrijk om mijn gewicht en uiterlijke schijn in goede staat te houden en ik ben gestopt met roken na 16 jaar gerookt te hebben. Voor elke keer als ik trek erin heb, moet ik van mezelf voor straf omdat ik eraan gedacht heb, een rondje fietsen op de ringweg, da's toch weer gauw half uurtje fietsen.
         Ik heb geen zin in COPD of andere ziektes. Gewoon lekker kunnen leven. Hoe sterker je botten ook, des te vitaler je bent op je oude dag (aangezien we allemaal werken daarvoor - wil ik het ook halen en nog gezond zijn)

         • Casper

          12 mei 2008 17:47

          voor mij is sporten erg belangrijk. Ik voetbal 3keer in de week wat ik ook genoeg vind. Ik pak vaak de fiets om naar school te gaan of om naar voetbal te gaan. Het probleem is dat ik erg veel achter de computer zit. Na school kruip ik er meestal gelijk achter en in het weekend of in de vakantie zit ik er dag en nacht aan. Het is niet dat ik nooit wat anders doe, want ik spreek ook iedere week wel met een vriend van mij af en ik blijf onder sport. Maar of ik genoeg sport en beweeg weet ik niet, maar ik weet wel dat het heel belangrijk is.

          • Geurt

           08 maart 2008 19:03

           Iedereen geeft aan dat sporten/bewegen de gezondheid bevordert. Maar waar haal ik nu cijfermatig deze wijsheid vandaan. Dus hoe kan ik door middel van cijfers aantonen dat mensen minder ziek zijn als ze bewegen, dat het de maatschappij minder geld kost etc.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -