Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Heb je last van sportblessures?

Zonder enige voorbereiding gaan sporten verhoogt de kans op sportblessures. Met name beschadiging van spieren, gewrichtsbanden of botten komen veel voor. 

90% van het aantal knieverstuikingen wordt veroorzaakt door het uitoefenen van sport. Bij enkelverstuikingen is dat percentage iets minder, maar nog altijd 70%. Een warming-up van je spieren kan veel leed voorkomen. Ook als je een recreatieve sporter bent, die af en toe een stukje gaat joggen of fietsen. Of je nu voor je lol of serieus aan sport doet: je spieren kunnen beter worden voorbereid op een extra inspanning.

Heb jij weleens last van sportblessures? Wat doe je om deze (in het vervolg) te voorkomen? Neem je voldoende tijd voor een warming-up?

Reacties

 • Poep123

  23 februari 2016 10:21

  Ik heb last van het puntje van mijn lul.

  • Tilborg Tinie

   18 mei 2013 13:14

   Ik wil graag weten wat je het beste kan doen tegen zadelpijn. We hebben al menig zadel geprobeerd. De fiets is helemaal aangepast. De hygiëne is perfect, altijd een schone koersbroek.

   • Bjorn

    03 april 2013 21:47

    Hoi, ik ben een jonge sportieve jongen van 24. Mijn sport is voetbal en train 2 keer per week en doe dit al langere tijd.
    Iedere zaterdag speel ik een wedstrijd. Het valt op dat ik de laatste 7 wedstrijden na ongeveer 70-75 minuten kramp krijg ik mijn beide kuiten. Meestal voel ik daarvoor al kleine kramppijntjes die na een paar minuten overgaan in echte kramp waarna ik de wedstrijd moet staken. Ik kan mij niet voorstellen dat het komt door ongetraindheid. Ik werk zaterdagochtend 3 uur in een zwembad, dit is niet intensief maar ik zit wel veel in het water. Ik weet niet zeker of ik dit kan uitsluiten als mogelijke oorzaak(vocht/uitdroging). Ook heb ik geprobeerd om te kijken of magnesiumtabletten konden helpen maar hierbij merk ik geen veranderingen. Verder drink ik ruim voldoende, zowel voor als tijdens het sporten.

    Ik baal er van dat ik geen 90 minuten kan voetballen zonder kramp in mijn kuiten. Tijdens trainingen heb ik nergens last van. Zijn er mensen die mogelijk mij kunnen voorzien van tips en trucs omtrent mijn kuitkramp probleem?

    • nc

     21 februari 2013 21:43

     Hoi Anne,

     Dit kunnen tekenen zijn van springschenen. Hiermee zou ik zo snel mogelijk naar de fysio gaan, want als je te lang wacht kan het chronisch worden.

     • anna

      09 januari 2013 08:39

      Dat klopt helemaal! Die hakjes in je schoen zijn ideaal, ik zou niet meer meer zonder kunnen. Het helpt echt!

      • Iris

       12 september 2011 14:28

       Ik ben een week geleden heel rottig terechtgekomen tijdens een turntraining. Mijn enkel zwikte naarbinnen, maar aangezien ik dat wel vaker heb liep ik gewoon door tot ik een zeer scherpe steek voelde in mijn voet. Om mijn verhaal wat duidelijker te maken heb ik hierbij een link toegevoegd die precies aangeeft waar ik de pijn voel: http://nl.dreamstime.com/royalty-vrije-stock-foto-de-r-oumlntgenstraal-van-de-voet-avulsion-breuk-van-5de-middenvoetsbeentje-image15182685 Het word eigenlijk alleen maar erger terwijl ik wel meteen heb gekoeld en mijn been omhoog heb gehouden. Ondertussen is de zwelling al bijna volledig weggetrokken maar ik kan er nog geen gewicht op plaatsen of mijn voet flexen of naar binnen bewegen. Omdat ik niet naar het ziekenhuis wil omdat ik betwijfel of het gebroken is, is mijn vraag hier. áls het wel gebroken is, kan het dan schade geven om er wel op te lopen? of is er kans op uitstulpingen, en kan dat dan kwaad? Mvg iris M.

       • veronie

        19 december 2010 00:05

        Toen ik een jaar of 10 was waren mijn enkelbanden uitgetrokken. Toen 2jaar later ging ik steeds vaker door mijn voet, zo vaak dat ik terug ging naar het ziekenhuis en 2jaar fysiotherapie heb gehad om mijn spieren te verstevigen.Jammer genoeg heeft het niets opgeleverd. 2maanden later ging ik weer door mijn voet heen en ging ik opnieuw naar het ziekenhuis.Heb toen scans laten maken, foto's en alles en daaruit bleek dat iedere keer als ik door mijn enkel ging er een stuk bot van mijn enkel afbrak. Dat moeten ze eigenlijk opereren, maar omdat ik nog niet uitgegroeid ben en ze bij die operatie mijn bot door moeten zagen, durven ze dat nog niet te doen. Mijn enkel kan nooit meer genezen worden helaas.
        Ik wens iedereen succes die ook zoiets meemaakt.

        • Wilfried Van Mol

         24 maart 2010 09:17

         In verband met nut en zin van rekken (stretching) bij (voor en na) het trainen kan men best ook eens de tekst van de Oostenrijkse Dr Moosburger lezen. Ga via Google bv eens naar dr-moosburger.at/pub/pub046.pdf. De titel: Was ist dran am Dehnen (Stretching)? Fakten und Mythen

         • Peter Vegter

          25 oktober 2009 10:45

          Als ik enige tijd op de (race)fiets rij krijg ik last van dove tenen. Nieuwe schoenen gekocht die iets ruimer zitten. Bij iets lagere temp (

          • hans mooij

           29 juli 2009 23:24

           Ik loop elke week 10km het laatste jaar heb ik op een gegeven moment, dat mijn vingers dikker geworden en een beetje grauw zijn. Dit zakt na het lopen weer, wat kan dat wezen?

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -