Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Gevaarlijke sporten verbieden?

Dat sporten gezond is, daar is iedereen het over het algemeen wel mee eens. Toch zijn er best veel sporten waarbij je meer dan gemiddeld risico loopt op blessures.

Kijk bijvoorbeeld eens naar een wedstrijd free fighting: een boel show, maar toch gaat het er soms hard aan toe. En de verhalen van boksers met onomkeerbare hersenbeschadigingen liegen er ook niet om.

Moeten zulke 'gevaarlijke sporten' wel toegestaan worden of is een verbod op zijn plaats? En waar ligt de grens? Van een stevig potje voetbal kan je immers ook aardige blessures oplopen…

Reacties

 • Trimmer

  21 september 2019 10:52

  Van de week zag ik iemand op straat iemand anders een lowkick geven omdat hij zich aan die persoon ergerde. Deze persoon moest naar het ziekenhuis want hij kon niet meer opstaan. Hoe het verder is afgelopen weet ik niet, dus naar mijn idee zijn niet alle kickboksers zo beheerst op staat als hier wordt voorgedaan.

  • Hercul

   08 juni 2015 01:44

   Vechtsport is zonder meer gerelateerd aan criminaliteit. Vele trainers hebben banden met criminele middens, zijn vaak incompetent en veroorzaken vaak enorm veel schade en leed. Ik ken ook zo'n figuur. De man komt uit de portiers middens en heeft duidelijke banden met de onderwereld. Hij heeft een dode op zijn geweten in zijn taekwondo club. De overheid moet hier ingrijpen en deze figuren stoppen en bestraffen.

   • Bjorn

    29 november 2013 12:04

    Ik heb zelf lange tijd voetbal gedaan. Doe nu een al een tijdje kickboksen en ik moet zeggen dat ik bij voetbal sneller een blessure heb gehad dan bij kickboksen. De kans dat je bij een kickbokstraining een blessure oploopt is niet groot, al ziet het er misschien gevaarlijk uit. Maar mensen moeten niet gaan praten als ze zelf geen vechtsport doen. Je leert je juist beheersen en discipline te hebben. Sporten als kickboksen hebben al heel veel probleem- en criminele jongeren van de straat weg gehaald!

    • Eline

     11 oktober 2013 18:49

     Heel erg jammer om al die negatieve reacties te zien op het boksen, kickboksen en vechtsporten. Kennelijk heerst er nog steeds het idee dat het om agressieve sporten gaat, terwijl je juist beheersing en discipline traint. Zelf ben ik fanatiek kickbokster en geniet hier elke keer weer van. Dat iemand mijn passie niet deelt, vind ik prima. Hoogstwaarschijnlijk deel ik die van andere mensen ook niet, maar ik kies ervoor om het niet te veroordelen en te willen verbieden. Ik ben volwassen en zou daarom graag mijn eigen keuzes maken en blijven maken. Als ik dus kies voor het risico op een blessure dan is dat mijn keus en mijn goed recht. Helaas wordt er weer gekeken naar een sport die niet voor iedereen is weggelegd. Maar wordt er ook wel eens gekeken naar schade bij turners, voetballers of tennissers. Nee dus! Omdat dit een algemeen geaccepteerde en veel beoefende sport is wordt hier niet over gerept. Voor iedereen die een probleem heeft met het kickboksen of boksen, ga eens een keer kijken in een dojo in de buurt en kijk eens naar wat er mensen wordt geleerd. Dan zal je zien dat agressie iets is wat niet wordt aangeleerd. Wie weet ga je het nog leuk vinden ook.

     • Appie

      10 januari 2013 23:28

      Op straat? Dit noem je zelfverdediging. Als iemand je op straat wil beroven en niet weet dat diegene een (kick)(Thai)bokser is, dan is die berover écht de lul. Ik ben het oneens met jullie reactie en de stelling.

      • Manfred K.

       13 februari 2012 12:50

       Verbieden kan heel goed. Het vreselijke is agressieve houding die je aankweekt door vechtsport. De blauwe plekken en botbreuken daar gelaten, is het vooral een zieke agressieve mentaliteit.

       • Danin

        02 februari 2012 09:43

        Blij om te zien dat de meeste mensen het niet met deze stelling eens zijn. Je moet er toch zelf voor kiezen of je iets doet of niet? Iedereen heeft toch het logische besef dat als je op kickboksen gaat, je spierpijn kan krijgen en miss een lichte blessure. Maar dat geldt dan ook weer voor bijna elke fysieke sport. Ik doe het sinds kort ook en ik heb wel spierpijn, maar ik vind het fijner dan dat ik binnen zit en niks te doen!

        • dreamgirl

         19 juni 2011 15:45

         @lund
         ik ben toevallig ook bezig aan die argumenteren :P
         maar ik ben het oneens met de gevaarlijke sporten verbieden, ik zit zelf nu ook bijna een jaar op boksen en ja, je krijgt er soms blauwe plekken van. Maar ja, ik zit ook op paardrijden en ik kan zeggen dat ik daar al meer ongelukken mee heb gehad dan met boksen. En je weet dat als je aan die sport gaat doen je risico loopt, maar eigenlijk valt dat best mee hoor, want je mag namelijk zelf aangeven hoe ver je wilt gaan.

         • lund

          02 januari 2011 14:12

          Ik heb een argumenteer tekst geschreven over dat boksen verboden moet worden. Ik ben het daarmee eens, want de afgelopen tien jaar zijn er 250 doden gevallen en ongeveer 750 mensen hebben er blijvend letsel aan over gehouden!Boksen is gewoon een gewelddadige sport, alleen het doel is al absurd! Iemand knock-out slaan. Als je dat op straat zou doen, zou je gelijk opgepakt worden en mischien zal je zelf een paar maanden in cel worden gestopt. Waarom zou het dan wel in een boksring mogen? Boksen kun je geen sport noemen. Het is gevaarlijk, ongezond en wekt agressie op!

          • Martijn

           26 maart 2010 20:04

           Iedere sport zitten gevaren aan. Zelf doe ik ander half jaar aan boksen en het verschil met fitness is, je gebruikt geen toestellen. Je werkt met je eigen lichaams gewicht. Daarbij is het een individuele teamsport, waarmee je tijdens de lessen rekenschap houd wie je voor je hebt staan. Hoezo gevaarlijk?????

           Soms heb ik van die dagen dat ik lekker hard tegen hard wil, dat koop ik af met een paar blauwe plekken op me schouders.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -