Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Gebruik jij sportdrank tijdens het sporten?

Wie regelmatig hardloopt, doet een beroep op zijn koolhydraat- en vetverbranding. Koolhydraten (bijvoorbeeld uit rijst, pasta en brood) worden in ons lichaam opgeslagen als glycogeen en vet. De glycogeenopslag is echter beperkt, de vetopslag, voor sommigen: helaas, niet.

Vooral bij duurlopen is een effectief gebruik van deze voorraden van belang. Atleten kunnen hun glycogeenvoorraad voorafgaand aan een wedstrijd verhogen door middel van training en een aangepast dieet met extra koolhydraten. Hierdoor kunnen ze de overschakeling naar vetverbranding, die veel langzamer is dan koolhydraatverbranding, uitstellen.

Omdat de voorraad glycogeen (en daarmee glucose) tijdens een duurloop uitgeput raakt, kun je deze tijdens het lopen gedeeltelijk aanvullen door extra koolhydraten in nemen. Dit kan aan de hand van suikerwater of sportdrank. Voor velen is het drinken van een sportdrank bij duurlopen van langer dan 15 km/90 minuten zelfs een absolute must. Het voordeel van sportdrank is dat deze vaak suikers bevat die minder snel worden afgebroken dan het 'gewone' suikerwater. Je hebt dan ook langer profijt van deze koolhydraten.

Gebruik jij ook sportdrank tijdens duurlopen of andere sportactiviteiten? Bevalt dit goed, of geef je toch de voorkeur aan andere voedingsmiddelen, bijvoorbeeld rozijnen of banaan? Oordeel mee! 

Reacties

 • Arnold

  12 juni 2011 17:29

  Ik gebruik zelf al jaren Leppin sportdrank. Ik gebruik Energy Boost voor de wedstrijd (koolhydraten en mineralen). Ik vind sportdrank heel belangrijk alleen in water zitten te weinig mineralen om het goed op te nemen, waardoor je een klotsende buik krijgt of steken. Ook krijg je te weinig vocht binnen met alleen water drinken, waardoor je prestaties verminderen. Tijdens training drink ik altijd Leppin Training Formula hierin zitten mineralen, koolhydraten en aminozuren. Dus ik herstel ook veel beter van een training. Ik ben door het gebruik van sportdrank echt beter gaan presteren. Ik bestel Leppin op www.duursportshop.nl. Ik had gemaild of ik een proefmonster kon krijgen en dat was geen probleem. Wel handig want niet elke sportdrank ik lekker. Leppin smaakt echt goed.

  • Niels

   14 januari 2009 14:27

   Uit veel reactie blijkt dat water het beste is. Voor de korte inspanningsduur is dat waar. Als je een uur of langer sport en dus zweet verlies behalve vocht ook veel zouten, bovendien verbruik je veel suikers. Het is zeer aan te bevelen om deze regelmatig aan te vullen. Dit geldt zeker ook voor studeren: hersenactiviteit kost veel meer inspanning dan op het eerste gezicht lijkt. Naar mijn idee zijn isotone dorstlessers daarom geen (commerciele) onzin. Uiteraard kun je zelf experimenteren door water te mengen met zouten en suikers, dat is inderdaad goedkoper. In warme, ontwikkelingslanden heb je meestal geen commerciele isotone dranken bij de hand. Om je zouten aan te vullen is dan de enige optie om de zoutpot te pakken en een tot drie theelepels in een glas water te doen om zo je zoutverleis te compenseren. Als je 1x gedehydrateerd bent, vergeet je dat nooit meer te doen

   • G. van Benthem

    21 augustus 2006 19:43

    Ik doe zo'n 4 a 5x in de week aan hardlopen. De ene keer tempotrainingen op de atletiekbaan, de andere keer lange duurlopen (>1.5 uur). Ik gebruik vooral het merk Born en dat bevalt me prima. Na de tempotraining ben ik snel hersteld, maar een flink glas cola doet ook wonderen. Tijdens de lange duurlopen en zeker tijdens de training voor een halve of hele marathon neem ik de verschillende Born-poeders. Ik merk dat dit onderweg goed werkt. Of het tussen de oren zit....ik weet het niet, maar de 'man met de hamer' ben ik tijdens mijn eerste marathon afgelopen april niet tegen gekomen en dat zegt ook wel iets....

    • W.L. Isaak

     04 juli 2006 01:13

     Drie keer per week train ik 2 uur cardio en fitness. Tijdens de cardio oefeningen (fietsen, roeien en crosstraining) verlies ik veel vocht. Ik gebruik een zelfgemixed Isotar drankje hiervoor, afwisselend met druivensuiker of een banaan. Afhankelijk van de krachttraining op dat moment. Ik voel me hier goed bij.

     • Pieter Bas

      30 juni 2006 12:46

      Uit eigen ervaring drink ik pas sportdrank een half uurtje nadat ik klaar ben met sporten. Tijdens het sporten drink ik zo veel mogelijk water. Het hangt er eigenlijk vanaf wat voor training of wedstrijd ik heb. Energy-drinks zoals Red Bull en AA drink etc. drink ik eigenlijk nooit tijdens een wedstrijd. Ik word daar misselijk van en krijg soms de neiging tot overgeven.

      • Rowin

       24 november 2005 18:12

       Het voordeel van een sport drank is dat het snel wegdrinkt. Verder is het zoals al eerder gezegd totale onzin; je gaat er niet harder door lopen ofzo. Het brengt wel je suiker-en vochtgehalte sneller op niveau. Daar gaat het uiteindelijk om. Persoonlijk vind ik gewoon water of mineraal water moeilijker weg te krijgen tijdens het sporten

       • Arnold

        30 september 2005 02:00

        Ik dronk vroeger altijd carbo Power voor en tijdens de bodybuild training. Maar daar ben ik mee gestopt omdat het best duur is om 5x per week 5 gulden neer te leggen voor iets dat je ook kunt vervangen door 2 bananen en een stevige bruine boterham. Ik zeg niet dat sportdrankjes niet werken want dat doen ze dus wel.

        • katinka

         30 september 2005 02:00

         Ik wil graag vet verbranden als ik aan het sporten ben. Ik eet gezond. Dus waarom zou ik die (dure) suikerwatertjes drinken? Ik houd het bij kraanwater!

         • yvonne klopman

          30 september 2005 02:00

          Ik tennis en volleybal en nam tot voor kort altijd een sportdrankje mee. Maar ik heb het idee dat ik allergisch reageer op deze drankjes met binnen een half uur een dikke lip en of tong en rode jeukerige plekken op de huid. Nu ik het niet meer gebruik komen de verschijnselen niet meer terug.

          • anna

           30 september 2005 02:00

           Volgens mij is dat voor een normale mens (geen atleet) overbodig. De meesten onder ons bezitten meer vet dan gezond is, en dat kan je niet zien aan zijn figuur. Als je sport, wil je juist in conditie blijven, dus je overgewicht kwijtgeraken.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -