Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Nierstenen verhogen kans op hart- en vaatziekten'

dinsdag 02 september 2014 | Bron: Medical News Today

Het is inmiddels bekend dat nierstenen de kans op het ontwikkelen van een chronische nierziekte verhoogt. Maar een nieuwe studie gepubliceerd in American Journal of Kidney Disease suggereert dat nierstenen ook een verhoogde kans geven op een hartaandoening of beroerte

Nierstenen kunnen veel pijn opleverenVrouwen grotere kans

Tot deze conclusie kwamen de onderzoekers nadat zij de gegevens van meer dan 3,5 miljoen patiënten hadden geanalyseerd, 50.000 daarvan hadden last van nierstenen. Vergeleken met patiënten die hier niet meer kampten, hadden mensen met nierstenen 19% meer kans op hartprobleem en 40%  meer kans op een beroerte. Maar het onderzoeksteam was vooral verbaasd dat vrouwen met nierstenen een veel grotere kans op deze gezondheidsproblemen hadden dan mannen. Volgens onderzoeksleidster Yangion Liu was dit ‘totaal onverwacht’ en ‘moeilijk te verklaren’. Nader onderzoek is nodig om dit verder uit te zoeken en de door hen getrokken conclusie te bevestigen.

Opeenstapeling chemische afvalstoffen

Een niersteen is een harde opstapeling van chemische afvalstoffen in de nieren. Normaal gesproken, verlaten chemische afvalstoffen via urine het lichaam, maar ze kunnen zich ook opstapelen als er niet genoeg vloeistof is om zijn af te voeren. Er vormen zich dan stenen. Kleine steentjes kunnen nog uitgeplast worden, maar grote stenen kunnen de urineleider blokkeren, wat een hoop pijn veroorzaakt. Een operatie kan dan noodzakelijk zijn om de stenen te verwijderen. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -