Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Mogelijk verband ontsteking in zenuwcellen en CVS

donderdag 08 mei 2014 | Bron: HLN.be

Mogelijk verband ontsteking in zenuwcellen en CVS

Er is een mogelijk verband gevonden tussen ontstekingen in zenuwcellen van hersenen en het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS). Mensen met deze ziekte blijken meer ontsteking te hebben, dan gezonde mensen. Het is onduidelijk of de ontsteking een oorzaak of gevolg van CVS zijn. Dat blijkt uit Japans onderzoek.

Eerdere onderzoeken wezen een bacterie dan wel een virus aan als de veroorzaker. Echter bleek dat slechts bij een klein van de patiënten het geval te zijn. Reden voor de Japanners om het dieper te onderzoeken met een hersenstudie. De deelnemers aan het onderzoek moesten eerst de symptomen en de ernst ervan in kaart brengen. Vervolgens werden hersenscans uitgevoerd met een focus op sleutelregio's in het brein, waaronder de amygdala, de hippocampus en de hersenschors. Hierbij werd een vergelijking gemaakt tussen 9 mensen met CVS en 10 zonder.

Zenuwontsteking

Hoofdonderzoeker Yasuhito Nakatomi zegt: "Het is de eerste keer dat beelden van dit type zenuwontsteking gezien worden in onderzoek naar CVS. Ze leveren een bewijs voor de ernstige, beperkende natuur van deze ziekte". De ontstekingen die werden gevonden bij de mensen met CVS, ontbraken bij de gezonde deelnemers. Ook bleek dat wanneer de ontsteking erger was, ook de klachten toenamen. Verder blijken de getroffen zenuwcellen duidelijk gelokaliseerd te zijn in de regio's die fundamenteel zijn voor de denkprocessen die traditioneel verzwakt worden door CVS.

Oorzaak of gevolg?

Het is vooralsnog niet duidelijk of de ontstekingen de oorzaak of het gevolg van CVS zijn. Volgens de Japanners kan het gebruik van hersenscans wel nuttig zijn voor zowel de diagnose als voor het individueel in kaart brengen van het klachtenpatroon.

.
- Advertentie -
- Advertentie -