Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Gratis je cholesterol laten nakijken

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Algemeen Dagblad

Vanaf half februari is het voor alle Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar mogelijk om hun cholesterol kosteloos te laten meten. Dit initiatief komt voort uit een samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties en is erop gericht om mensen bewust te maken van hun cholesterolwaarde. Uit onderzoek blijkt namelijk dat acht miljoen Nederlanders hier niet van op de hoogte zijn, terwijl 65 procent een te hoog cholesterol heeft.

Bewustwording

Omdat een hoog cholesterol een risicofactor is voor hart- en vaatziekten willen de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en voedingsmiddelenconcern Unilever zich inzetten voor meer bewustwording. Onder de naam ‘De Nationale Cholesterol Test’ zal dit jaar een grootschalige gratis test worden aangeboden. Bij de 300 filialen van de Service Apotheken kunnen mensen dan ook het gehele jaar nog terecht voor de gratis test.

Preventie in sport en onderwijs

Naast dit initiatief zijn er ook preventieve programma’s opgezet binnen het samenwerkingsverband. Zo zal de KNVB zich inzetten om het eten in sportkantines gezonder te maken en zullen zorgverzekeraars een basisschoolprogramma financieren om kinderen te leren over gezonde voeding en koken.

.
- Advertentie -
- Advertentie -