Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

“Elke dag 5-10 minuten hardlopen verlengt levensduur”

woensdag 30 juli 2014 | Bron: Medical News Today

Hardlopers leven drie jaar langer dan mensen die niet rennen. 10 tot 15 minuten per dag is al genoeg om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Te veel hardlopen zou zelfs averechts werken. Dit suggereert nieuw onderzoek van de Iowa State University.

Vrouw die aan het hardlopen is. 5 tot 10 minuten per dag is voldoende. Bij het onderzoek waren ruim 55.000 volwassen tussen 18 en 100 jaar betrokken. De onderzoekers brachten rennen in verband met een 30 procent kleinere kans op overlijden en zelfs een 45 procent lager risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatproblemen. Opvallend was dat mensen die minder dan een uur per week hardlopen het risico op overlijden net zo sterk verlaagden als hardlopers die wekelijks meer dan drie uur trainden. Zelfs 5 tot 10 minuten per dag rennen op lage snelheid verlengt de levensduur al.

Hard trainen

Hoofdonderzoeker Duck-Chul: “Hardlopen is gezond, maar meer is niet altijd beter.” Eerder onderzoek toonde al aan dat lang achter elkaar trainen schade aan botten en gewrichten kan toebrengen. Ook lopen fervente hardlopers meer risico op een hartaanval. Duck-Chul benadrukt dat er nog wel meer onderzoek nodig is naar de gevolgen van intensief hardlopen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -