Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

“Dagelijks aspirine verlaagt kans op kanker”

woensdag 06 augustus 2014 | Bron: The Guardian

Dagelijks preventief asprine slikken kan de kans op verschillende soorten kanker verkleinen bij mensen van middelbare leeftijd. Dit suggereren Britse onderzoekers. 

75 mg

Een hoopje aspirinesTien jaar lang een dagelijkse dosis van 75 mg asprine verlaagt de kans op darmkanker met 35% en de sterfgevallen als gevolg ervan met 40%. Bij slokdarm- en maagkanker zijn dezelfde soort cijfers zichtbaar: 30% minder kans op de ziekte en 35% tot 50% minder sterfgevallen. Ook het risico op longkanker, prostaatkanker en borstkanker vermindert door het preventief slikken van de van oorsprong ontstekingsremmer, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Oncology.

Het dagelijks gebruik van aspirine is waarschijnlijk het belangrijkste wat we kunnen doen om kanker te voorkomen, na het stoppen met roken en het terugdringen van obesitas”, jubelt Jack Cuzick, onderzoeksleider en hoofd van het centrum voor de preventie van kanker.

Gezondheidsgevaren

Aan het dagelijks gebruik van asprine zit echter ook een grote keerzijde. Het risico op een maagbloeding loopt onder 60-jarigen loopt significant op. In ongeveer 5% van de gevallen is zo’n bloeding zelfs fataal. Bovendien neemt het risico op een hartinfarct of herseninfarct toe, omdat door veelvuldig aspirinegebruik bloedstolsel kunnen ontstaan die de vaten afstoppen.

Voordat aspirine ter preventie van kanker gebruikt kan worden, moet dus eerst nog een grote slag gemaakt worden, stelt een hoofd gezondheidsinformatie dr. Julie Sharp van Cancer Research UK. Onder meer de ideale dosis moet worden vastgesteld, evenals tests waarmee te voorspellen is wie waarschijnlijk ernstige bijwerkingen zullen krijgen. Zij adviseert ook dat mensen eerst hun huisarts moeten raadplegen als zij aspirine willen gaan gebruiken als anti-kankermedicijn.  

.
- Advertentie -
- Advertentie -