Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Borstvoeding zorgt voor gunstige keelbacteriën

donderdag 23 oktober 2014 | Bron: UMC Utrecht

Borstvoeding zorgt voor gunstige keelbacteriën

Goed nieuws voor moeders die hun kleintje borstvoeding geven. Borstvoeding zou namelijk een positieve invloed hebben op de bacteriesamenstelling in de babyneus en -keel. Met mogelijk minder luchtweginfecties als een verkoudheid of oorontsteking tot gevolg. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht samen met het Linnaeus Instituut en TNO.

De studie bekeek in totaal 200 kinderen gedurende een periode van twee jaar, waarvan een deel borstvoeding kreeg. Op verschillende momenten werd de bacteriesamenstelling van de keelholte geanalyseerd en werden het aantal verkoudheden en oorontstekingen genoteerd. De aanwezige bacteriën in de keelholte bleken het verschil te maken bij het wel of niet krijgen van een infectie.

Beschermende bacteriën in borstvoeding

De onderzoekers vonden zeven verschillende bacterieprofielen, waarvan twee bleken te beschermen tegen luchtweginfecties. De koters die borstvoeding kregen, bleken 2,5 keer vaker een bacterieprofiel te hebben dat beschermde tegen luchtweginfecties. Wanneer een kind dit gunstige profiel eenmaal had, bleef het voor een langere periode van zo'n twee jaar actief. Dr. Debby Bogaert verklaart: "Zo'n goede mix van bacteriën lijkt de ziekmakende bacteriën in toom te houden. De ziekmakende bacteriën kunnen zich vervolgens niet verspreiden naar het middenoor of de longen en dus geen ziekte veroorzaken. Zo worden infecties mogelijk voorkomen door een gunstige samenstelling van het microbioom.”

Meer onderzoek is nodig om te achterhalen of de gunstige bacterieprofielen inderdaad direct verantwoordelijk zijn voor bescherming tegen luchtweginfecties en zo ja, hoe dit dan exact werkt. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -