Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Apparaat moet rookverbod gaan controleren

woensdag 23 april 2014 | Bron: Algemeen Dagblad

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) laat wetenschappers onderzoek doen naar een apparaat dat het rookverbod kan controleren. Daarmee zou nicotinedamp in de lucht moeten worden gemeten.

Objectieve meetmethode

RokenDe NVWA wil het apparaat gaan meegeven aan hun inspecteurs. Bij een kroegbezoek kan de inspecteur dan meten hoeveel sigarettenrook er via de rookruimte in de algemene ruimte terechtkomt. Het apparaat helpt om het rookverbod op een objectieve manier te handhaven. Tot nu toe kijken de inspecteurs namelijk vooral naar de aanwezigheid van asbakken en of de rokers wel in de speciale rookruimtes zitten. Daardoor is het vaak het woord van de inspecteur tegen dat van de kroegbaas. Een objectieve meetmethode kan daar verandering in brengen.

Een woordvoerder van de NVWA benadrukt dat op dit moment de mogelijkheden om controles objectiever te maken worden bekeken. Zolang onderzoek nog niet heeft aangetoond dat een dergelijk apparaat werkt, betaalbaar en betrouwbaar is, zal het huidige controlesysteem niet worden veranderd.

.
- Advertentie -
- Advertentie -