Zoeken

"Ik verbrand snel in de zon"

Verhaal door Therese (23)

Therese (23) heeft een zogeheten huidtype 2: een lichte huid, blond haar en groene ogen. Eenmaal in de zon wordt ze langzaam bruin. Als Therese op vakantie is, moet ze minstens een paar weken in de zon liggen voordat ze bruin wordt. De eerste paar dagen van haar vakantie wordt ze rood.

Zonnebrandcrème smeren

"Ik moet altijd goed smeren voordat ik in de zon ga liggen. Normaliter smeer ik tijdens de eerste paar dagen van mijn vakantie een hoge factor. Daarna stap ik over op een wat lagere, omdat ik toch een bruin velletje wil krijgen. Maar ik ga nooit meer lager dan factor tien. Dat heb ik één keer gedaan en daar heb ik flink van geleerd."

Niet bruin door het smeren

"Een paar jaar geleden was ik namelijk met drie vriendinnen op vakantie naar Mallorca. Een relaxte vakantie, waarin we zo veel mogelijk van de zon, zee en omgeving wilden genieten. Gewapend met handdoek, anti-zonnebrandmiddel en bikini gingen we bijna iedere dag naar het strand. Mijn vriendinnen, die factor vier smeerden, werden met de dag bruiner, maar bij mij liet de kleur op zich wachten. Kwam het doordat ik factor 15 smeerde?"

"Ik besloot om in plaats van factor 15 het zelfde smeermiddel te gebruiken als mijn vriendinnen. En dat heb ik geweten ook. Nadat ik me op een ochtend flink had gescrubd, smeerde ik mijzelf in. Tegen de middag gingen we naar het strand: het moment van de dag wanneer de zon het sterkst is. Maar ik moest en zou die dag bruin worden. Na een duik in de zee ben ik op een strandbed in de schaduw in slaap gevallen."

Verbrand

"Toen ik wakker werd voelde ik nog niets. Het kon toch immers geen kwaad als ik in de schaduw lag te slapen? Eenmaal terug in het appartement bleek dat ik behoorlijk was verbrand. Ik zag zo rood als een kreeft en het deed behoorlijk pijn! Als eerste redmiddel heb ik een paar komkommers in plakjes gesneden om zo de ergste brand uit mijn huid te krijgen. Daarna ben ik gaan douchen en heb ik me flink ingesmeerd met aftersun. Maar het hielp allemaal niet. Het deed pijn en ik was alles behalve bruin geworden. M'n kleding kon ik amper verdragen en in slaapvallen lukte ook al niet."

Niet meer in de zon

"De dagen daarna kon ik niet meer in de zon. Toen mijn huid weer wat was opgeknapt en ik me wat beter voelde, kreeg ik ook nog eens last van zonneallergie. Er hoefde maar een straaltje zon op mijn huid te schijnen en ik kreeg last van bultjes die behoorlijk jeukten. M'n vakantie was goed verpest. Wat was ik blij dat ik weer naar huis kon. Naar Nederland, waar het regende!"

Veilig zonnen

"Een paar jaar geleden werd er nog niet zo veel aandacht besteed aan veilig zonnen zoals nu. Er werd niet gesproken over hoelang je maximaal in de zon mocht zitten of over huidkanker. De laatste tijd zie je veel advertenties in bladen en commercials op televisie. Ik vind het wel goed dat men gewaarschuwd wordt tegen de gevaren van de zon. Je kan er immers op den duur huidkanker van krijgen. En dat wil toch niemand? Er had alleen veel eerder voorlichting gegeven moeten worden."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen
Wist je dat?

Dossier wondverzorgingEen goede wondverzorging uit enkele basisstappen bestaat, maar dat voor iedere wond ook nog specifieke maatregelen gelden? Een bloedend sneetje in je vinger vraagt immers een andere aanpak dan bijvoorbeeld een brandwond. Je leest er alles over in het dossier Wondverzorging. Van het ontstaan van de wonden, het voorkomen van een infectie en litteken, tot het proces van genezen en behandelen. 

Wist je dat?

Dossier wondverzorgingEen goede wondverzorging uit enkele basisstappen bestaat, maar dat voor iedere wond ook nog specifieke maatregelen gelden? Een bloedend sneetje in je vinger vraagt immers een andere aanpak dan bijvoorbeeld een brandwond. Je leest er alles over in het dossier Wondverzorging. Van het ontstaan van de wonden, het voorkomen van een infectie en litteken, tot het proces van genezen en behandelen. 

Reacties

 • Sil

  C.

  Ik ben nu ook verbrand! En ik heb ook last van uitslag van de warmte. Kleding doet mij nu ook pijn. Ik smeer af en toe met calendulan. Wat kan ik nog meer doen??

  Reageer
 • Sil

  Klaas

  Nou, inderdaad! Zon verstandig, meisje.

  Reageer
 • Sil

  Ellen

  Ik heb zelf ook een lichte huid die snel verbrandt, maar sinds een paar jaar heb ik wel een goeie aftersun, namelijk Ecran. Hier is het niet altijd te koop. Ik heb het wel eens gezien bij de Etos, maar ik neem elk jaar vanuit Spanje een grote fles mee! Kan ik het hele jaar vooruit!

  Reageer
 • Sil

  Emilia

  Inderdaad, het is mij ook al eens overkomen, maar dan op m'n benen. Ik had de hele middag op eens surfplank gelegen op het water en wat was ik verbrand!! Ik ben erg bang dat ik huidkanker krijg... Ik heb huidtype 1!

  Reageer
 • Sil

  Karen

  Ik ben nu ook heel erg verbrand. Weet iemand nog een goede tip hoe ik het snelst van die pijnlijke rode huid af kom?

  Reageer
 • Sil

  Daniëlle

  Zelf heb ik ook een lichte huid. Wat bij mij dan ook het beste werkt is, om voor de vakantie al, af en toe in de zon te gaan zitten. Dan bouw je het een beetje op en mocht je ook last hebben van zonne-allergie, dan valt het op die manier ook te beperken. Mocht de zon nu niet schijnen voor je vakantie, probeer het dan eens met de zonnebank. Beter iets dan niets.

  Reageer
 • Sil

  Mariska

  Ik ben pas naar Egypte geweest en lekker gesmeerd met factor 30! Niet verbrand en ook niet bruin...maar wel een fantastische vakantie.

  Reageer
 • Sil

  Riet

  Ecran is ook bij de DA drogist verkrijgbaar. Ik gebruik het al jaren, heel goed.

  Reageer
 • Sil

  Patricia

  Ik verbrandde vroeger ook altijd behoorlijk, maar ben inderdaad met de jaren wijs geworden. Ik gebruik altijd de zonnebrand van Vision. Deze hoef je maar een keer per dag te gebruiken en is met verschillende beschermingsfactoren te koop. Daarnaast helpt de after-sun van Clinique ook erg goed; deze is voorzien van Aloë Vera.

  Reageer
 • Sil

  Bianca

  Hi, leuk verhaal en zeer pijnlijk herkenbaar. Ik ben ook blond en heb blauwe ogen. Sinds een jaar of 5 ga ik regelmatig naar de Antillen en heb gemerkt dat na het eerste jaar mijn huid wel het een en ander kan hebben; meer dan ik verwachtte. Ik heb daar een zonnebrand gekocht en dat heet "Australian Gold" en ben toen begonnen met een hele hoge factor. Over 7 weken gaan we weer en de factor waar ik nu mee begin is 8 en na een week zit ik al op 4 en de laaste week alleen 2. Kijk of het hier te koop is, ik weet wel ik de zonnebank maar dan zonder factor en wie weet wil iemand het voor je meenemen vanaf de Antillen....... Want je verbrandt er namelijk niet van en dat is zo ideaal.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

67 - 7 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe Conny na 20 jaar toch nog succesvol haar menstruele migraine laat behandelen.

Bekijk de video