Zoeken

Huidkanker

Wat is huidkanker?

Huidkanker ontstaat wanneer de cellen in je huid zich ongeremd gaan delen. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, zowel bij mannen als bij vrouwen. Mensen met een lichte huidskleur lopen meer risico op het ontwikkelen van huidkanker dan mensen met een donkere huidskleur. Er zijn drie vormen van huidkanker:

Onder het kopje ‘symptomen van huidkanker’ worden deze drie vormen uitgebreid beschreven.

Oorzaak van huidkanker

In veruit de meeste gevallen wordt huidkanker veroorzaakt door teveel blootstelling aan UV-straling, bijvoorbeeld door overmatig zonnebaden. De zon is echter niet de enige bron van UV-straling. Uit een zonnebank of hoogtezon komt ook UV-straling. Vooral blootstelling aan UV-straling in je kinderjaren en regelmatig verbranden verhogen het risico op huidkanker.

Daarnaast kan huidkanker ook erfelijk zijn. Ook het gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken kan de kans op het ontwikkelen van huidkanker (met name plaveiselcelcarcinoom) verhogen.

Symptomen van huidkanker

Iedere vorm van huidkanker ziet er anders uit. Hieronder is voor de drie vormen van huidkanker uitgelegd waar je ze aan kunt herkennen.

Basaalcelcarcinoom

Een basaalcelcarcinoom ontstaat uit de cellen die voortdurend zorgen voor de aanmaak van nieuwe huidcellen. Het is de meest voorkomende vorm van huidkanker. In 3 van de 4 gevallen van huidkanker, is er sprake van basaalcelcarcinoom. Het is ook de minst gevaarlijke vorm van huidkanker.

Basaalcelcarcinoom zaait bijna nooit uit en groeit ook langzaam. Toch kan deze vorm veel schade aanrichten als je het niet tijdig laat behandelen. Een basaalcelcarcinoom kan dieper naar binnen groeien waar hij het weefsel onder de huid aantast en zelfs je botten kan beschadigen.

Basaalcelcarcinoom komt het meest voor op het gezicht en de hals, maar het kan ook op andere plaatsen ontstaan. Een basaalcelcarcinoom ziet er meestal uit als een glad, glazig knobbeltje dat langzaam groeit.

Er kunnen zweertjes en korstjes op en rond het knobbeltje ontstaan. Wanneer een basaalcelcarcinoom zich op je romp bevindt, lijkt het meer op een eczeemplekje. Het verschil met een echt eczeemplekje is dat een basaalcelcarcinoom niet reageert op zalf en langzaam doorgroeit.

Plaveiselcelcarcinoom

Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat uit de cellen die dichter bij het huidoppervlak zitten dan de basaalcellen. Het is de laag cellen die tussen de basaalcellen en de zichtbare huid in zitten. In 15% van de gevallen is er sprake van plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm is kwaadaardiger dan een basaalcelcarcinoom. Een plaveiselcelcarcinoom groeit sneller en kan ook uitzaaien. Deze vorm van huidkanker komt veel voor op het gezicht, maar kan ook op je handen of rug ontstaan. Als de tumor uitzaait, gaat dit als eerste naar de lymfeklieren, waarna het ook in andere organen kan gaan zitten.

Een plaveiselcelcarcinoom is vaak bleekroze van kleur met in het midden een witte, schilferige plek. Het voelt ruw aan.

Melanoom

Melanoom is in ongeveer 10% van de gevallen van huidkanker de diagnose. Dit is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Het is gelukkig ook de minst voorkomende vorm. Een melanoom ontstaat uit melanocyten, dit zijn de cellen in de huid die huidpigment – het bruine kleurtje – aanmaken. Meestal ontstaat een melanoom vanuit een moedervlek, maar dit hoeft niet per sé zo te zijn. Melanomen groeien naar binnen toe. Dit betekent dat ze dieper de huid in gaan en ze kunnen dan via de lymfeklieren uitzaaien naar de rest van je lichaam. Bij vrouwen zitten melanomen vaak op de romp en de benen. Bij mannen op de romp,op het hoofd en de hals.

Je kunt een melanoom herkennen doordat een moedervlek dikker wordt, van kleur verandert en/of een grillige vorm begint te krijgen. Vaak jeukt zo’n moedervlek ook. In een verder gevorderd stadium kan er een korstje of zweertje op de moedervlek ontstaan of kan hij gaan bloeden.

Op deze site kun je duidelijke plaatjes vinden van de verschillende soorten huidkanker. 

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2011

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Delen
Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

huidkanker

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video