Zoeken

Witte vloed

(Fluor albus)

Wat is witte vloed?

Witte vloed wordt ook wel vaginale afscheiding genoemd. Vaginale afscheiding is een heel normaal verschijnsel. De vagina scheidt slijm af om ziektekiemen buiten te houden. Het slijm heeft dus een reinigende functie voor de vagina. De kleur is niet noodzakelijk wit, maar kan ook gelig of bruinig zijn, dikwijls ook afhankelijk van de tijd van de maand. 

Wanneer is de afscheiding abnormaal?

In een gezonde vagina leven veel onschadelijke bacteriën en schimmels die zorgen voor een bepaalde zuurgraad die het ontstaan van een infectie voorkomt. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand, kunnen deze bacteriën of schimmels uitgroeien tot een infectie. Vaak zie je bij zo’n infectie veranderingen aan de vaginale afscheiding.

Vaginale schimmelinfectie

Overmatige afscheiding kan veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. Bij een schimmelinfectie heb je vaak ook last van jeuk en een branderig gevoel in de schaamstreek. Een vaginale schimmelinfectie kan veroorzaakt worden door de gist candida albicans.

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een infectie van de vagina door bacteriën. Het veroorzaakt jeuk en soms vaginale windjes. Bij een bacteriële vaginose is vaak sprake van een grijswitte afscheiding. De afscheiding ruikt zuur en kan een vislucht hebben.

Infectie vagina/baarmoedermond

Een zeer sterke groenige afscheiding, die schuimt en stinkt, kan wijzen op een infectie van de vagina of baarmoedermond. Meestal doet een infectie pijn. Je hebt pijn en een branderig gevoel bij het plassen, maar bijvoorbeeld ook pijn tijdens het vrijen. Ook heb je last van jeuk aan de vagina jeukt. Heb je groene, stinkende afscheiding, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Canesten Gyno, zonder recept verkrijgbaarWitte geurloze vloed kan wijzen op een vaginale schimmelinfectie? Vaginale schimmel kan ontstaan door hormonale schommelingen, gebruik van antibiotica of stress. Je herkent een vaginale schimmel aan jeuk, branderig gevoel en witte geurloze afscheiding. Niet gevaarlijk, wel erg vervelend. Je kan het makkelijk zelf behandelen met Canesten Gyno. Het doodt de schimmel en verlicht zo snel de jeuk met maar één vaginaal tablet. Snel en effectief! Canesten Gyno is ook verkrijgbaar als crème, voor inwendige en uitwendige behandeling. Beide werken even effectief. Canesten Gyno is het enige geneesmiddel tegen vaginale schimmel dat verkrijgbaar is zonder recept. Je voelt je snel weer jezelf.

Canesten GYNO is een geneesmiddel en bevat clotrimazol. Lees voor gebruik de bijsluiter. KOAG-nr: 80-0514-0628

- advertorial -

Speel de vaginaquiz!

VaginaquizDe vagina zal niet heel vaak een onderwerp van gesprek zijn. Toch is het belangrijk om hier van alles over te weten. Bijvoorbeeld over verschillende aandoeningen of hygiëne van je vagina. Ben jij al goed op de hoogte? Test hier jouw kennis! Speel de quiz en verbeter je score! Ga naar de vaginaquiz!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Afsluiting linker hartoor bij boezemfibrilleren

Bekijk de video

Specials & Dossiers