Zoeken

Witte vloed

(Fluor albus)

Wat is witte vloed?

Witte vloed wordt ook wel vaginale afscheiding genoemd. Vaginale afscheiding is een heel normaal verschijnsel. De vagina scheidt slijm af om ziektekiemen buiten te houden. Het slijm heeft dus een reinigende functie voor de vagina. De kleur is niet noodzakelijk wit, maar kan ook gelig of bruinig zijn, dikwijls ook afhankelijk van de tijd van de maand. 

Wanneer is de afscheiding abnormaal?

In een gezonde vagina leven veel onschadelijke bacteriën en schimmels die zorgen voor een bepaalde zuurgraad die het ontstaan van een infectie voorkomt. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand, kunnen deze bacteriën of schimmels uitgroeien tot een infectie. Vaak zie je bij zo’n infectie veranderingen aan de vaginale afscheiding.

Vaginale schimmelinfectie

Overmatige afscheiding kan veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. Bij een schimmelinfectie heb je vaak ook last van jeuk en een branderig gevoel in de schaamstreek. Een vaginale schimmelinfectie kan veroorzaakt worden door de gist candida albicans.

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een infectie van de vagina door bacteriën. Het veroorzaakt jeuk en soms vaginale windjes. Bij een bacteriële vaginose is vaak sprake van een grijswitte afscheiding. De afscheiding ruikt zuur en kan een vislucht hebben.

Infectie vagina/baarmoedermond

Een zeer sterke groenige afscheiding, die schuimt en stinkt, kan wijzen op een infectie van de vagina of baarmoedermond. Meestal doet een infectie pijn. Je hebt pijn en een branderig gevoel bij het plassen, maar bijvoorbeeld ook pijn tijdens het vrijen. Ook heb je last van jeuk aan de vagina jeukt. Heb je groene, stinkende afscheiding, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen

Tips bij overmatige witte vloed

Als je witte vloed wilt tegengaan, let dan op het volgende: draag geen nauwsluitende kleding, was de vagina niet met zeep maar met lauw water, kies voor voeding met veel mineralen en vitaminen. Meer informatie en tips bij witte vloed vind je hier.

Nieuw: Multi-Gyn FloraPlus: behandelt en voorkomt vaginale schimmel problemen

Een vaginale schimmelinfectie gaat vaak gepaard met jeuk, een branderig gevoel en een overmatige witte, brokkelige afscheiding. Multi-Gyn FloraPlus heeft een dubbele werking:

  • De unieke prebiotische componenten stimuleren de groei van goede lactobacillen. Binnen 5 dagen wordt een gezonde vaginale flora bereikt.
  • Het gepatenteerde 2QR complex, zorgt ervoor dat de schimmels zich niet meer kunnen hechten en verlicht de klachten effectief.

- advertorial -

Speel de vaginaquiz!

VaginaquizDe vagina zal niet heel vaak een onderwerp van gesprek zijn. Toch is het belangrijk om hier van alles over te weten. Bijvoorbeeld over verschillende aandoeningen of hygiëne van je vagina. Ben jij al goed op de hoogte? Test hier jouw kennis! Speel de quiz en verbeter je score! Ga naar de vaginaquiz!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video

Specials & Dossiers