Zoeken

Puberteit

De puberteit is de periode waarin jongens en meisjes geslachtsrijp worden. Dit gebeurt onder invloed van hormonen en gaat gepaard met veel lichamelijke en geestelijke veranderingen. Geestelijk willen pubers steeds zelfstandiger worden, maar zijn ze tegelijkertijd vaak ook onzeker over zichzelf. Lichamelijk krijgen pubers een groeispurt en begint er schaamhaar te groeien. In deze special lees je meer over de puberteit.

Meisjes in de puberteit

Meisjes komen vaak iets eerder in de puberteit dan jongens. Meestal begint de puberteit tussen het 10e en 15e levensjaar. Enkele lichamelijke veranderingen die bij meisjes optreden zijn:

  • De borsten beginnen te groeien.
  • De menstruatie begint.
  • De vagina begint wit slijm af te scheiden.
  • De heupen worden breder. 

Jongens in de puberteit

Bij jongens begint de puberteit vaak iets later dan bij meisjes, maar treedt ook meestal op tussen het 10e en 15e levensjaar. Bij jongens treden de volgende veranderingen op in het lichaam:  

  • De stem wordt zwaarder (baard in de keel).
  • De eerste erecties ontstaan (eventueel met zaadlozing).
  • De penis en testikels worden groter.
  • De schouders worden breder. 

Wat zijn jeugdpuistjes?

Jeugdpuistjes komen vaak voor in de puberteit. In deze animatie leggen we je uit wat jeugdpuistjes - ook wel acne genoemd - zijn. Ook laten we zien op welke plekken van je lichaam ze meestal voorkomen en hoe ze kunnen ontstaan. Tot slot geven we tips hoe je jeugdpuistjes kunt voorkomen én bestrijden.

Mijn verhaal

'Afvallen omdat ik gepest werd met mijn figuur'

Anneke (13) werd op de lagere school gepest: andere kinderen vonden haar te dik. Eerst probeerde Anneke af te vallen door minder te snoepen, maar dat hielp niet veel. Ze heeft nu dieetpillen gekocht om meer effect te krijgen.

Lees het verhaal van Anneke!

Discussie

Hoe houd jij je puber in toom? 

Kleine kinderen worden snel groot. Voor je er erg in hebt, zijn ze in de volgende fase van hun leven beland: de puberteit. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk verandert er nogal wat. Pubers willen onafhankelijk worden van hun ouders, maar zijn tegelijkertijd vaak ook erg onzeker en kunnen de gevolgen van hun acties niet altijd overzien. Dit kan leiden tot flinke botsingen tussen ouder en puber. Hoe ga je hier mee om? 

Discussieer mee!

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld