Zoeken

Vleesboom

Wat is een vleesboom?

Een vleesboom is een goedaardig spierweefselgezwel dat meestal in de baarmoeder groeit. Vleesbomen worden ook wel 'myomen' genoemd. Bij een vleesboom treedt vermeerdering van spier- en bindweefsel op. De groei en grootte verschillen sterk. Sommige groeien snel tot de grootte van een sinaasappel, of zelfs een voetbal en vullen de gehele baarmoeder. Andere blijven zo klein als een erwt. De aandoening komt alleen voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Een vleesboom kan zwaardere menstruaties veroorzaken doordat het baarmoederoppervlak is uitgerekt. Tijdens de menstruatie treedt afstoting van nieuwgevormd baarmoederslijmvlies en bloedverlies op. Raadpleeg (ook bij geringe klachten) een huisarts. Soms is specialistische therapie noodzakelijk.

Soorten vleesboom

Vleesbomen verschillen in grootte en groeisnelheid, maar ook in de plek waar ze zich voordoen. Op basis van die locatie onderscheiden we drie soorten vleesbomen:

  • het intramuraal myoom (groeit in de spierwand van de baarmoeder).
  • het subsereus myoom (groeit vlak onder het slijmvlies aan de buitenkant van de baarmoederwand. Dan is de groei alleen naar buiten gericht. Het kan zelfs zover groeien dat het alleen nog met een steeltje aan de baarmoedermond verbonden is en als een bijna losse vorm de buikholte insteekt).
  • het submuceus myoom (groeit onder het slijmvlies van de binnenkant van de baarmoederwand en kan dus de baarmoederholte in groeien).

Oorzaak van een vleesboom

Het is vrij onduidelijk waardoor een vleesboom ontstaat. Wel is ontdekt dat ze met name groeien bij een hoge oestrogeenspiegel in het bloed. Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen die worden aangemaakt in de eierstokken. Daardoor komen vleesbomen relatief vaak voor, maar gelukkig meestal zonder problemen op te leveren. Veel vrouwen van boven de dertig jaar hebben één of meer vleesbomen. Zodra de eierstokken weinig oestrogenen aanmaken, vooral na de menopauze, verdwijnen de vleesbomen bijna altijd vanzelf. De spierweefselgezwellen zijn in de meeste gevallen goedaardig. Alleen als een vleesboom erg snel groeit, kan dit duiden op een kwaadaardige tumor.

Symptomen van een vleesboom

Vrouwen kunnen door vleesbomen heel wisselende klachten hebben. De meesten hebben zelfs helemaal geen klachten. Dit hangt onder andere af van de plaats en omvang van de vleesboom. De plaats is van belang als een vleesboom een ander orgaan in de weg zit. Drukt het bijvoorbeeld op de blaas, dan kan het zorgen dat een vrouw veel moet plassen. Als het op de endeldarm drukt, kan het pijn bij geslachtsgemeenschap veroorzaken. Een grote vleesboom kan rugklachten of buikpijn veroorzaken. Ook het soort vleesboom bepaalt de mate waarin verschijnselen optreden. Zo hoeven subsereuse myomen (die vlak onder het slijmvlies aan de buitenkant van de baarmoeder groeien) helemaal geen klachten te geven. Submuceuze myomen daarentegen (die onder het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder groeien) veroorzaken eerder klachten. Ze kunnen al bij een gering formaat bloedverlies veroorzaken. Intramurale myomen (die in spierwand van de baarmoeder groeien) zorgen voor hevig bloedverlies.

Een vleesboom die naar de buitenkant van de baarmoeder groeit (een subsereus myoom) kan zo groeien dat het alleen nog maar met een steeltje aan de baarmoeder vastzit. Zo'n gesteeld myoom kan om de eigen as gaan draaien. Als deze dan niet vanzelf terugdraait, kan het weefsel afsterven doordat de bloedvaten worden afgekneld. Dit veroorzaakt een heel zware buikpijn en moet geopereerd worden. Ook andere vleesbomen kunnen pijnaanvallen veroorzaken, als ze zo groot zijn geworden dat ze de bloedvoorziening hinderen. Een vleesboom kan de normale geboorte van een kind bemoeilijken. Bij de bevalling kan een vleesboom daardoor aanleiding zijn voor een keizersnede. Vleesbomen kunnen ook de oorzaak zijn van een spontane miskraam.

Deze tekst is goedgekeurd door W. Stenvers, huisarts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Huidkanker Videospecial

Wat is huidkanker en welke soorten zijn er? In de videospecial worden deze vragen beantwoord. Bekijk dus snel de animaties in de videospecial Huidkanker >>

Speel de quiz over het menselijk lichaam!

Menselijk lichaam quizHet menselijk lichaam zit heel ingewikkeld in elkaar. Alle lichaamscellen weten vanaf de bevruchting precies wat zij moeten doen en wat hun functie is. Denk jij voldoende te weten van het menselijk lichaam? Test hier jouw kennis! Speel de quiz en verbeter je score! Ga naar de menselijk lichaam-quiz >>

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

Vleesboom

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video

Specials & Dossiers