Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Massage op het werk

Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid voor een on-site massage, een massagebehandeling op het werk. Op deze manier moet de stress op de werkvloer worden teruggedrongen. De massage wordt gedaan in een speciale stoel en duurt ongeveer een kwartier. Je kunt gewoon je kleren aanhouden tijdens de massage. De stoel geeft de voorkant van je lichaam steun. Op die manier kunnen het hoofd, de nek en de schouders en de rug goed ontspannen en kan de masseur overal goed bij.

Het idee achter de bedrijfsmassages is dat de stress afneemt. Daardoor daalt ook het ziekteverzuim en neemt de kans op rugpijn of RSI af. De massages hebben ook een mentale kant: de concentratie verbetert en werknemers hebben het gevoel dat hun baas aan hun welzijn denkt. Overigens wordt de massagestoel niet alleen gebruikt voor massages op het werk. Ook op beurzen en evenementen kun je zo'n stoel tegenkomen. 

Krijg jij ook ontspanningsmassages op je werk, of probeer je je baas zover te krijgen? Of vind je allemaal maar onzin en moeten mensen maar buiten het werk om massages regelen als ze dat zo graag willen? 

Terug naar het begin

Reacties

 • karin

  27 juli 2017 16:22

  Ik ben Karin. Ik ben hier twee jaar. Ik studeerde in Slowakije ik ben masseurin. Ik heb massage gedaan hier. Ik werde hier. Ik heb ook werkervaring twee jaar in ziekenhuis. Ik begrijp goed en schrijven maar ik goed niet praten omdat ik wil graag met Nederlandse mensen werken. Ik zoek nieuw werk. Ik wil iets nieuwe proberen. Dankje, Karin

  • Jeroen

   19 januari 2017 14:20

   Heerlijk. Echter, soms kan je wel wachten totdat je een ons weegt. Alvorens het management zo'n goed voornemen oppakt, dus ik geef er de voorkeur aan om het zelf maar op te pakken door naar een massagesalon te gaan.

   • Sammie

    12 januari 2011 14:54

    Ik vind de reacties hieronder wat eenzijdig, vandaar mijn commentaar

    Als elke Nederlander de verantwoording zou nemen voor zichzelf, zouden de ziekenhuizen halfvol zijn. Eveneens de praktijken van de fysio-, manueel en massagetherapeuten.

    In de praktijk nemen veel mensen zichzelf niet in acht.
    Om mensen zich hiervan bewust te maken is er stoelmassage.
    Het zou inderdaad goed zijn als mensen hier zelf voor betaalden, maar anderzijds is het zo dat bij klachten die veroorzaakt worden door het werk (RSI, stress,rugpijn, schouderpijn) de werkgever er toch voor opdraait. Dan is stoelmassage een stuk goedkoper.

    Het effect van de stoelmassage op vermindering van klachten is wetenschappelijk aangetoond.
    Is stoelmassage een wondermiddel? Nee.
    Neem je de oorzaak weg? Nee, maar omdat je iemand helpt te leren ontspannen herkend deze beter de signalen die zijn lichaam geeft bij stress en leert hierdoor beter ermee om te gaan.
    Daarnaast zal een beetje stoelmasseur de kennis hebben om een aantal klachten te verhelpen. Zo hoeft de werknemer geen vrije uren aan te vragen om naar een therapeut te gaan: daar worden werkgever en werknemer beter van.

    • Massagepraktijk De Twee Lelies, Susanna Redeker

     22 oktober 2010 19:54

     Stoelmassage vind ik een aanrader; want een werknemer die een massage ontvangt, die zich beter bewust worden van zijn / haar eigen lichaam en zal zijn / haar werkhouding sneller corrigeren, waardoor mogelijke klachten minder snel ontstaan. Tevens vergroot de persoonlijke aandacht het werkplezier van uw werknemers.
     Stoelmassage wordt ook als preventie van KANS (Klachten Aan Nek en Schouders) ingezet.
     Daarbij heb ik als masseur alleen nog maar poistieve reacties ontvangen! Het is immers even een aandacht voor jezelf en even tijd voor jezelf. Een tijdloos moment!

     • Massageman

      03 oktober 2009 19:56

      Nou, ik vindt het alvast fantastisch! Ben namelijk zelf masseur :)

      • henny

       16 maart 2004 01:00

       Het lijkt mij geweldig, ik werk in de gezondheidszorg en daar is het grote probleem juist rug en schouders en volgens mij is dan zo'n stoel massage ideaal.
       Henny

       • Joost Bary

        02 maart 2004 01:00

        De gezondheid van het personeel is van directe invloed op de bedrijfsresultaten. Het is dan ook van groot belang dat het personeel in optimale conditie blijft.

        Massage op de werkplek kan de werkgever een handje helpen om zijn of haar personeel gezond te houden. Doordat de masseur zowel klachtgericht als preventief werkt kunnen werkgerelateerde klachten met zorg worden behandeld.

        • Carmen

         02 maart 2003 01:00

         Het lijkt me heerlijk om dat op m'n werk te hebben. Natuurlijk ligt het gedeeltelijk aan je eigen houding of je gestresst raakt, maar sommige banen zijn nou eenmaal erg slecht voor je rug en schouders. Zelf heb ik een bijbaantje achter de kassa en ik heb al jarenlang last van spanningshoofdpijn. Sinds kort weet ik dat dat is door hypermobiliteit en dus niet door spanningen. Dan is het af en toe echt geweldig als iemand alles even goed losmaakt en zo. Ik vind het zo geweldig, ik zou een abonnement nemen op de fysio. Zelfs het kraken vind ik niet erg!

         • Gerard Wouters

          27 oktober 2002 02:00

          Het is altijd goed dat er op de werkplek aandacht besteed wordt aan de ontspanning van de werknemers.
          Helaas alleen haal je daar het echte probleem niet mee weg.
          Mensen worden tegenwoordig steeds meer aangestuurd op productie en resultaat en veel mensen knappen, geestelijk en/of lichamelijk, op een gegeven moment onder die druk.

          Ik werkte als Interim Manager al in vele bedrijven en maakte dit dagelijks mee.
          Gelukkig kan het ook anders.

          Na vele jaren praktijkervaring heb ik een behandelwijze ontwikkeld om mensen echt te helpen.
          Ik help nu als Mental Coach vele mensen met allerlei problemen en lichamelijke klachten en ziektes naar een beter funtioneren en de resultaten zijn er dan ook naar.
          Daarbij maak ik gebruik van de innerlijke kracht die ieder mens bezit om zichzelf te veranderen en te genezen.
          Men is zich meestal na 1 gesprek al bewust van waar de problemen echt vandaan komen, vaak aangeleerd gedrag of een onverwerkt verleden, en is dan zelf in staat om dit weg te halen en het gedrag wat daar bij hoort wezelijk te veranderen.
          Op deze manier heb ik al menigeen uit de ziektewet en WAO mogen helpen.

          Ik heb een praktijk aan huis.
          Wanneer je geinteresseerd bent dan kun je eventueel een folder aanvragen op:
          G.Wouters@PMC-Amsterdam.nl of bellen met 020-388.26.00

          • Barbara Udo

           19 oktober 2002 02:00

           Tja.... Ik ben zelf manueel therapeut en krijg regelmatig te maken met patienten die klagen over stress op het werk, waardoor lichamelijke klachten ontstaan. Stoelmassage vind ik een 'lapmiddel'. Aan de werkelijke oorzaak van het ontstaan van de klachten wordt niets gedaan! Laat werkgevers en werknemers eerst eens om de tafel gaan zitten en communiceren(!). 'Stress-klachten' zoals gespannen spieren komen vaak voort uit de onmogelijkheid om eisen(van de werkgever) en mogelijkheden (van de werknemer)op elkaar af te stemmen. Laat ze daar in ieder geval (ook) iets aan doen!

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -