Zoeken

Spanningshoofdpijn

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn, ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd, is een zeer veel voorkomende vorm van hoofdpijn. Spanningshoofdpijn wordt gekenmerkt door een dof drukkende pijn aan beide kanten van het hoofd, alsof het hoofd bekneld wordt door een strakke band. 

Episodische en chronische spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is onder te verdelen in een episodische en een chronische vorm. Bij de episodische vorm van spanningshoofdpijn heb je gedurende periodes van een aantal dagen, weken of maanden last van hoofdpijnaanvallen. De duur van de aanvallen kan variëren van een aantal minuten tot enkele dagen. Tussen de periodes van hoofdpijnaanvallen treden pijnvrije periodes op. Deze periodes kunnen ook tot wel jaren duren. Bij de chronische vorm van de aandoening gaat de hoofdpijn eigenlijk nooit weg. ‘Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed’, zoals men zegt. 

Spanningshoofdpijn kan op elke leeftijd optreden, bij zowel mannen als vrouwen. De aandoening wordt vooral gezien bij mensen van middelbare leeftijd.

Oorzaken van spanningshoofdpijn

De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet geheel bekend. De aandoening werd voorheen met name toegeschreven aan een verhoogde spanning van de spieren van de nek, schouders en het gezicht. De verhoogde spierspanning wordt veroorzaakt door psychische en lichamelijke factoren. 

Bij psychische factoren kun je denken aan spanningen en stress thuis, op het werk of op school. Soms hebben mensen juist in het weekend last van de hoofdpijn, wanneer de doordeweekse stress even wegvalt. Ook angst en depressie kunnen spanningshoofdpijn veroorzaken. 

Lichamelijke oorzaken van de verhoogde spierspanning zijn een verkeerde lichaamshouding, herhaaldelijk dezelfde beweging maken en grote inspanning. Ook slaaptekort kan de hoofdpijn uitlokken.

De rol van spierspanning bij het ontstaan van spanningshoofdpijn wordt echter steeds vaker in twijfel getrokken. De oorspronkelijke gedachte wordt steeds meer vervangen door het idee dat uitrekking van de vliezen onder de schedel door de pezen van de spieren de aandoening veroorzaakt.

Waarschijnlijk speelt erfelijkheid ook een rol in het ontstaan van spanningshoofdpijn.

Symptomen van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn geeft een dof drukkende pijn aan beide kanten van het hoofd. Ook het voorhoofd en het achterhoofd kunnen pijnlijk zijn. Mensen met spanningshoofdpijn vergelijken de pijn vaak met het gevoel dat er een strakke band om hun hoofd zit gebonden of dat ze een te strakke helm op hebben. 

Meestal leidt spanningshoofdpijn ook tot schouder- en nekklachten doordat de schouder- en nekspieren pijnlijk en gespannen zijn. Deze pijn lijkt vanuit die regio ook naar het hoofd uit te stralen. Spanningshoofdpijn geeft geen extreme pijn, zoals clusterhoofdpijn dat doet, maar is wel zeer hinderlijk aanwezig.

Spanningshoofdpijn geeft geen klachten van misselijkheid, de neiging tot braken, of een veranderd gezichtsvermogen, zoals dat bij migraine het geval is. Ook pijn in de ogen en duizeligheid hangen niet met de hoofdpijn samen. Je kunt wel meer last hebben van fel licht en hard geluid tijdens een aanval, maar de meeste mensen hebben dat niet. De pijn wordt niet erger bij inspanning. 

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Dossier hoofdpijn bij menstruatieMenstruatie een trigger kan vormen voor het ontstaan van migraine? Dit heeft te maken met je veranderende hormoonspiegel. Maar wanneer wordt er nu echt gesproken over menstruele migraine? En klopt het dat de migraineaanvallen dan heviger en moeilijker te behandelen zijn? Dat en meer lees je in het dossier Hoofdpijn bij menstruatie. Weten wat je te wachten staat, kan je helpen begrijpen waarom hoofdpijn optreedt en – nog belangrijker- het kan je handvaten geven om te bepalen hoe je er vanaf kunt komen. Lees snel verder! 

Wist je dat?

Frijters Mind Tuning helpt je van je stress afLichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn en stijve nek veroorzaakt kunnen worden door stress? Wanneer dit langdurig aanhoudt, kan het je dagelijks leven zo ernstig beïnvloeden dat je zowel thuis als op je werk niet goed meer kunt functioneren. Met Frijters Mind Tuning kun je echter in 2 à 3 sessies helemaal van je klachten af zijn.

- advertorial -

Jongere met burn-out Wist je dat?

Een burn-out steeds vaker onder kinderen én jongeren voorkomt? Onderzoek heeft uitgewezen dat één op de drie kinderen lijdt aan angst en stress. Tien procent kampt met ernstige vermoeidheidsklachten. De oorzaak? De prestatiemaatschappij en enorme sociale druk. Hierdoor zijn er te weinig rustpauzes om even op adem te komen. In het dossier Burn-out bij kinderen en jongeren geven we daarom tips hoe ouders ervoor kunnen zorgen dat hun oogappel niet opgebrand raakt.  

Wist je dat?

PrescanEen MRI-scan van het hoofd de oorzaak van vervelende en langdurige hoofdpijn kan oplossen? Klachten zoals hoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn kunnen voortdurend aanhouden of zelfs verergeren. Door bij Prescan een MRI-scan van het hoofd te laten uitvoeren, kan bepaald worden waar de klachten vandaan komen. Na de scan krijg je direct de beoordeling van de arts. Blijf dus niet onnodig lang rondlopen met je klachten en maak direct een afspraak bij Prescan. Je kunt al binnen enkele dagen terecht.

- advertorial -

Last van hoofdpijnklachten?

Is het stekend, bonkend of sluimerend en drijft het je bijna tot waanzin? Kom erachter wat je hoofdpijnklachten veroorzaakt en hoe je het kunt oplossen. Stel daarvoor gratis je vraag aan Kees Putters, orofaciaal fysiotherapeut, in de vraag- antwoordrubriek Hoofdpijnklachten. Hij staat klaar om jou verder te helpen en advies te geven! 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Afsluiting linker hartoor bij boezemfibrilleren

Bekijk de video

Specials & Dossiers