Zoeken

Spanningshoofdpijn

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn, ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd, is een zeer veel voorkomende vorm van hoofdpijn. Spanningshoofdpijn wordt gekenmerkt door een dof drukkende pijn aan beide kanten van het hoofd, alsof het hoofd bekneld wordt door een strakke band. 

Episodische en chronische spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is onder te verdelen in een episodische en een chronische vorm. Bij de episodische vorm van spanningshoofdpijn heb je gedurende periodes van een aantal dagen, weken of maanden last van hoofdpijnaanvallen. De duur van de aanvallen kan variëren van een aantal minuten tot enkele dagen. Tussen de periodes van hoofdpijnaanvallen treden pijnvrije periodes op. Deze periodes kunnen ook tot wel jaren duren. Bij de chronische vorm van de aandoening gaat de hoofdpijn eigenlijk nooit weg. ‘Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed’, zoals men zegt. 

Spanningshoofdpijn kan op elke leeftijd optreden, bij zowel mannen als vrouwen. De aandoening wordt vooral gezien bij mensen van middelbare leeftijd.

Oorzaken van spanningshoofdpijn

De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet geheel bekend. De aandoening werd voorheen met name toegeschreven aan een verhoogde spanning van de spieren van de nek, schouders en het gezicht. De verhoogde spierspanning wordt veroorzaakt door psychische en lichamelijke factoren. 

Bij psychische factoren kun je denken aan spanningen en stress thuis, op het werk of op school. Soms hebben mensen juist in het weekend last van de hoofdpijn, wanneer de doordeweekse stress even wegvalt. Ook angst en depressie kunnen spanningshoofdpijn veroorzaken. 

Lichamelijke oorzaken van de verhoogde spierspanning zijn een verkeerde lichaamshouding, herhaaldelijk dezelfde beweging maken en grote inspanning. Ook slaaptekort kan de hoofdpijn uitlokken.

De rol van spierspanning bij het ontstaan van spanningshoofdpijn wordt echter steeds vaker in twijfel getrokken. De oorspronkelijke gedachte wordt steeds meer vervangen door het idee dat uitrekking van de vliezen onder de schedel door de pezen van de spieren de aandoening veroorzaakt.

Waarschijnlijk speelt erfelijkheid ook een rol in het ontstaan van spanningshoofdpijn.

Symptomen van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn geeft een dof drukkende pijn aan beide kanten van het hoofd. Ook het voorhoofd en het achterhoofd kunnen pijnlijk zijn. Mensen met spanningshoofdpijn vergelijken de pijn vaak met het gevoel dat er een strakke band om hun hoofd zit gebonden of dat ze een te strakke helm op hebben. 

Meestal leidt spanningshoofdpijn ook tot schouder- en nekklachten doordat de schouder- en nekspieren pijnlijk en gespannen zijn. Deze pijn lijkt vanuit die regio ook naar het hoofd uit te stralen. Spanningshoofdpijn geeft geen extreme pijn, zoals clusterhoofdpijn dat doet, maar is wel zeer hinderlijk aanwezig.

Spanningshoofdpijn geeft geen klachten van misselijkheid, de neiging tot braken, of een veranderd gezichtsvermogen, zoals dat bij migraine het geval is. Ook pijn in de ogen en duizeligheid hangen niet met de hoofdpijn samen. Je kunt wel meer last hebben van fel licht en hard geluid tijdens een aanval, maar de meeste mensen hebben dat niet. De pijn wordt niet erger bij inspanning. 

Laatst bijgewerkt op 1 maart 2012

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Welke vormen van huidkanker zijn er? (video 1 van 5)

Bekijk de video

Specials & Dossiers