Clusterhoofdpijn is niet te genezen, maar kan wel worden behandeld. De behandeling van clusterhoofdpijn bestaat uit het bestrijden van de pijn tijdens een aanval en het proberen te voorkomen van een aanval.
Pijnbestrijding tijdens een aanval
Er zijn twee manieren om de pijn tijdens een aanval te verminderen: met zuurstoftherapie of medicatie. Welke behandeling je krijgt, is afhankelijk van eerdere ervaringen en de beschikbaarheid van zuurstof. Dit bespreek je met de neuroloog.
Bij zuurstoftherapie wordt gedurende vijftien minuten, 100 procent zuurstof, toegediend. Dit gebeurt via een kapje over je mond en neus of een slangetje in je neus. Na tien tot vijftien minuten zou de aanval van clusterhoofdpijn moeten stoppen. Hoe sneller je begint met de behandeling, hoe beter het werkt. Zuurstoftherapie kan in het ziekenhuis, een hoofdpijncentrum of thuis toegepast worden. Je bespreekt vaak samen met de huisarts of neuroloog de mogelijkheden.
Daarnaast kan een injectie van het medicijn sumatriptan worden gegeven. Ook dit middel geeft bij een groot deel van de mensen verlichting van de pijn binnen tien tot vijftien minuten. Dit komt doordat het geneesmiddel de bloedvaten in de hersenen vernauwt, waardoor de pijnprikkel afneemt. Het middel mag maximaal tweemaal per dag worden gebruikt.
Voorkómen van een aanval
Een behandeling om een aanval te voorkomen gebeurt altijd in overleg met de neuroloog. Om het aantal aanvallen van clusterhoofdpijn te verminderen, wordt het meest gebruikgemaakt van het middel verapamil. Je neemt dit medicijn dan voor langere tijd in. Het kan afgebouwd worden als je een tijd geen aanvallen meer hebt gehad. Werkt verapamil onvoldoende? Geef dit dan aan bij de neuroloog. Hij of zij kan andere medicijnen aanraden zoals lithiumcarbonaat, pizotifeen, prednison, ergotamine of als laatste keuze bij vooral chronische clusterhoofdpijn methysergide.
Tijdens een clusterperiode is het verstandig om het gebruik van alcohol te vermijden, omdat dit een aanval uit kan lokken. Hetzelfde geldt voor het gebruik van medicijnen die de bloedvaten verwijden.