Zoeken

Hoe ga je ondervoeding te lijf?

Een ongewenst verlies van meer dan drie kilo binnen een maand of zes kilo in zes maanden kan wijzen op ondervoeding. 

Meestal gebeurt dat als iemand ziek is – ouderen die bedlegerig zijn bijvoorbeeld – en ten gevolge daarvan beter moet letten op het voedingspatroon. Want ziek zijn vergt net als bij topsport een zware inspanning. Tegelijkertijd verstoort de ziekte het eetpatroon. Dat kan leiden tot geen trek hebben, misselijkheid, benauwdheid. Daarnaast kan iemand door lichamelijke klachten emotioneler worden en daardoor minder gaan eten. En tot slot zijn er mensen die nuchter moeten blijven voor allerlei onderzoeken, met ondervoeding tot gevolg.

Herken je dit probleem of heb je er in je directe omgeving mee te maken gehad bijvoorbeeld bij je grootouders? Is het tijdig gesignaleerd? En is het duidelijk geworden waar de ondervoeding verband mee hield?

Reageren
Delen
Wist je dat?

Dossier ondervoeding bij ouderenGezonde voeding belangrijk is om ondervoeding bij ouderen tegen te gaan? Helaas krijgen ouderen minder vaak de goede (hoeveelheid) eten binnen. Ook drinken zij vaak te weinig, omdat ze minder een 'dorstgevoel' hebben. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een slechtere gezondheid en langere ziekenhuisopnames. De oorzaken, symptomen en gevolgen van ondervoeding bij ouderen komen aan bod in het dossier Ondervoeding bij ouderen

Vragen over ondervoeding of medische voeding?

Foto%20Lisette.jpgHeb je vragen over ondervoeding, eet- of slikproblemen of over sondevoeding? Stel je vraag dan aan Lisette van Os, diëtist bij stichting Malnucare. Zij beantwoordt je vragen in de rubriek Vraag & Antwoord specialist.

Stel een vraag over:

Reacties

 • Sil

  Elize

  Lieve Christina, Wat vreselijk dat die periode van zwangerschap; wat toch altijd een hele mooie periode zou moeten zijn; zo bruut voor je verziekt is. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan wat voor invloed dit hele gebeuren op je kindje kan hebben? Tijdens de zwangerschap pikt een baby alle emoties op van de moeder en daar kan in dit geval een behoorlijk trauma uit voort komen. Het is heel belangrijk dat je daar wat aan laat doen. Ga eens praten met je huisarts.....

  Reageer
 • Sil

  Jan

  Beste Christina,ik vind het diep triest dat jouw zwangerschap zo verlopen is.
  Vooral de looptijd (9 mnd)met je geliefde
  is de mooiste tijd voor iedere vrouw,mits als alles goed gaat, wat niet bij elke vrouw is.
  Daarom is het zo belangrijk dat je steun en toe verlaat heb bij je geliefde.
  Ik heb er gewoon geen woorden voor wat die ex.vriend jouw aangedaan heeft.
  Maar geloof mij er zijn ook mannen die een hart hebben.......

  Reageer
 • Sil

  Jordie

  Ik vind het zo laag dat sommige mannen vrouwen slaan! Ik wens je heel veel succes en niet alle mannen zijn zo!

  Reageer
 • Sil

  Yildiz

  Cristina,

  Ik vind het heel moedig van je dat je hem hebt verlaten je kindje is je alles en dat je een zorgzame moeder hebt, ik ben ook een alleenstaande moeder de vader daar heb ik niet echt contact meer mee en dat doet inderdaad pijn, voor mij ben jij een voorbeeld omdat jij alleen een kind gaat opvoeden en je hebt de pijn doorstaan tijdens de bevalling, mijn zwangerschap(ben nu 23 wkn) gaat ook niet goed veel problemen op prive vlak die zich lichaamlijk uiten, Crohn (2x geopereerd), mijn moeder heeft onlangs te kennen gegeven dat ze geen contact meer met me wil, omdat ik alleen mijn kind ga opvoeden zij is Jehova's Getuige en ik niet meer, ik heb nu alleen mijn broer en zus, maar op mijn zus kan ik ook niet echt rekenen, ik ben ook bang dat dit invloed heeft op mijn baby en ik ben blij als ik de baby voel trappelen, je zwangerschap hoort de mooiste tijd van je leven te zijn met of zonder vriend. Ik ben blij voor je dat je een lieve moeder hebt die je helpt en die voor je klaar !
  staat. Sterkte en veel liefs voor jouw en je babytje.

  Reageer
 • Sil

  Mieke

  Ik leef echt met je mee,want mij is hetzelfde overkomen.
  Dus ik weet wat je voelt.
  Geniet nu maar van je kindje en wees blij dat ie weg is meid.

  Reageer
 • Sil

  Hans

  Een walgelijk verhaal.
  Diep triest dat zulke mannen bestaan.
  Mijn vriendin was 3 maanden zwanger en werd door haar vorige vriend ook mishandeld. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een miskraam.
  Ik kan niet zeggen dat ik begrijp hoe je je voelt, dat weet alleen jij.
  Wees blij dat je kind gezond is en dat die nare persoon uit je leven is

  Reageer
 • Sil

  Christine

  Ik zou graag willen weten waar er in of in de buurt van Hilversum een shitsutherapeuth zit en wat zo'n behandeling ongeveer kan kosten. Bij voorbaat hartelijk dank

  Reageer
 • Sil

  Shanti (22)

  Beste Cristina,
  Ik wil je even laten weten dat ik heel erg meeleef met jouw verhaal, want ik heb ook in dezelfde situatie gezeten en ik ben ook een moeder van 22 jaar en ik heb een zoontje van 2 jaar. Ik weet dat het heel erg moeilijk is om je leven weer op te pakken als je een mishandeling hebt meegemaakt, want dat blijft naar boven komen ook al wil je die ellende vergeten en gewoon lekker zonder problemen voor je dochter zorgen. Maar dat is moeilijk, want je dochter is toch ook een deel van hem (jammer genoeg). Ik zelf heb daar moeite mee, want ik haat mijn ex- vriend heel erg en wat hij mij en mijn zoontje heeft aangedaan dat vergeet je je hele leven niet. En ik voel me tegenover mijn zoontje zo schuldig dat hij in deze situatie zit, want toch kost het je zoveel energie om niet aan je kind te laten merken dat je je zo klote en verdrietig voelt en toch ook vaak eenzaam en onzeker, want ik leef voor mijn zoonje. Ik wil jou en je dochter alle geluk van de wereld wensen en zorg dat je sterk in
  je schoenen blijft staan en denk eraan dat jij een mooie dochter op de wereld hebt gebracht en toch heb jij dat helemaal alleen gedaan. Cristina, jij mag er wezen en ik ben trots op je en laat maar zien dat jij je red na alles wat je hebt meegemaakt. Ik wens je heel veel sterkte, door elke dag weer een stukje sterker te worden en je ook zo te voelen.

  Liefs van Shanti

  Reageer
 • Sil

  Shanti r.vharras@quicknet.nl

  Beste Cristina,

  Als eerste: hoe gaat het met jullie? Ik hoop dat alles goed gaat. Ik heb in het kort mijn verhaal aan jou verteld en ik heb jouw verhaal gelezen. Ik wil aan jou vragen of ik (wij) via de computer met elkaar kunnen praten over hoe we weer verder moeten en hoe je je leven weer op kunt pakken, want misschien kunnen wij elkaar daar wel in steunen. Ik weet niet of jij dat wilt en of je daar wel behoefte aan hebt, maar ik zou het heel erg fijn vinden en ik hoop dat je het mij even laat weten.

  Liefs van Shanti.

  Reageer
 • Sil

  Suzan Genc

  Hallo, ik heet Suzan en ik ben 18 jaar oud. Ik kwam erachter dat ik zwanger was en toen ik heenging bleek dat al 12 weken te zijn. Nu is het al weer 5 en halve maand geleden. Ik heb wel van mijn zwangerschap genoten, maar mijn moeder woonde bij me in met haar vriend, omdat hun boot is gezonken. Ze hadden continu ruzies, waardoor wij ook wel eens ruzie kregen en dat voelt een baby. Wij zijn nog bij elkaar en gelukkig zonder mijn moeder en haar aanhang. Ik vind het heel erg voor je dat hij je zo in de steek liet, maar aan de andere kant is het beter zo, toch? Ik moet nu stoppen, want mijn dochtertje huilt. Sterkte ermee meid.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

12 - 2 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe Conny na 20 jaar toch nog succesvol haar menstruele migraine laat behandelen.

Bekijk de video