Zoeken

Hoe ga je ondervoeding te lijf?

Een ongewenst verlies van meer dan drie kilo binnen een maand of zes kilo in zes maanden kan wijzen op ondervoeding. 

Meestal gebeurt dat als iemand ziek is – ouderen die bedlegerig zijn bijvoorbeeld – en ten gevolge daarvan beter moet letten op het voedingspatroon. Want ziek zijn vergt net als bij topsport een zware inspanning. Tegelijkertijd verstoort de ziekte het eetpatroon. Dat kan leiden tot geen trek hebben, misselijkheid, benauwdheid. Daarnaast kan iemand door lichamelijke klachten emotioneler worden en daardoor minder gaan eten. En tot slot zijn er mensen die nuchter moeten blijven voor allerlei onderzoeken, met ondervoeding tot gevolg.

Herken je dit probleem of heb je er in je directe omgeving mee te maken gehad bijvoorbeeld bij je grootouders? Is het tijdig gesignaleerd? En is het duidelijk geworden waar de ondervoeding verband mee hield?

Reageren
Delen
Wist je dat?

Je in onze vraag- en antwoordrubriek 'Vitamines en mineralen' terecht kunt met vragen over gezonde voeding in het algemeen en vitamines en mineralen in het bijzonder. Voedingsdeskundige Suzan Tuinier zal je vraag op persoonlijke en deskundige wijze beantwoorden. Neem snel eens een kijkje!

Klik hier om naar de vraag- en antwoordrubriek 'Vitamines en mineralen' te gaan. 

Vragen over ondervoeding of medische voeding?

Foto%20Lisette.jpgHeb je vragen over ondervoeding, eet- of slikproblemen of over sondevoeding? Stel je vraag dan aan Lisette van Os, diëtist bij stichting Malnucare. Zij beantwoordt je vragen in de rubriek Vraag & Antwoord specialist.

Stel een vraag over:

Reacties

 • Sil

  Carolienne

  Ik werk in de buurtzorg en heb veel te maken met mensen die ondervoed zijn. Boven de 80 jaar is dat al meer dan 30 %. Vaak is voeden heel moeilijk en wil men de drankjes niet. Maar ik heb het nu dankzij Gezondheidsplein mensen gevonden. Bouwsteentjes en Easy to Eat. Bouwsteentjes kan je inzetten voor mensen die zelfs op grof gemalen staan, maar wanneer je mensen met echte slikproblemen hebt kan je EasytoEat inzetten. Geweldige producten en smullen ze heerlijk van en...de mensen komen weer lekker aan. Perfect hoor - is echt een uitkomst en per verstrekking eten ze 8 gram "totaal" eiwit. Krijgen ze weer kracht.

  Reageer
 • Sil

  Percilla

  Mijn moeder heeft na lange ziekenhuisopname geen eetlust meer. Merk dat ze op korte tijd erg achteruit gaat, eten krijg ik er niet in. Nu vroeg ik me af of dit niet te verhelpen valt met zogenaamde shakes? Wat is aan te raden? Krijgt ze zo de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen binnen?

  Reageer
 • Sil

  Manja

  Mijn moeder dementeert en is in 15 maanden 16,4 kilo afgevallen. Dit is in de afgelopen 7 weken 1 kilo per week. Daarvoor ging het langzamer. Haar gewicht nu is 47 kilo. Wat is wijsheid? Haar eiwitrijk voedsel geven of haar juist de rust geven?

  Reageer
 • Sil

  sweetsilly

  Hey, ik herken dit.
  Ik ben zelf 28 jaar, heb 1 dochter van 3 jaar, ben 167 cm lang en weeg 43 kilo.
  Ook ik heb een slecht gebit en moet ook binnenkort alles eruit.
  Misschien kunnen we hier samen over praten.
  grtz sylvia

  Reageer
 • Sil

  dipje

  Ik ben 27 jaar heb 3 kinderen ben 174cm en weeg onder de 50 kilo. Kan kleding maat 34/36 aan. Ik ben moe en op gebrand en heb geen energie meer. Eten lukt nu al bijna anderhalf jaar niet wegens slecht gebit. 3weken geleden hebben ze alles getrokken en heb nu dus niks meer in me mond staan. Ik ben toe aan advies. Wie kan me helpen?

  Reageer
 • Sil

  Janni

  hallo, ik ben 13 jaar en weeg ongeveer 49 kilogram. Ik ben 1m70. Ik voel me toch wel mager en als ik mijzelf op een foto zie, ben ik veel te mager! Ik zou ongelofelijk graag verdikken :( iemand tips?

  Reageer
 • Sil

  jh.

  Wat kan ik gebruiken om het aan te vullen en te behouden ,ik ben 11 kilo afgevallen in 5 maanden ,welke voeding ,fruit en ander dingen zijn het best . Vriendelijke groet Henriette

  Reageer
 • Sil

  ano

  Hallo ik las een berichtje over iemand die 1 kilo in de maand afviel en dus in een half jaar 6 kilo en dat je dan ondervoed bent. Dit is niet juist.
  Je bent alleen ondervoed als je onbedoeld 6 kilo in een half jaar afvalt.

  Reageer
 • Sil

  anoniem

  Ik heb anorexia gehad, en mijn bmi was nog maar 13,3. Ik ben weer aangekomen door elke dag Nutridrink te gebruiken. Dat is echt ideaal als je moet aankomen. Er zitten 300 calorieën in 1 flesje.

  Reageer
 • Sil

  Tineke Ubbels

  Ik ben ook zoek naar een dieet voor mijn vader van bijna 84. Hij is binnen drie maanden 12 kilo afgevallen. Naast het niet goed voor zichzelf zorgen of juist daarom bleek hij een veel te hoog suikergehalte te hebben. Na ziekenhuisopname en een periode in een topkamer in een verzorgingstehuis moet hij nu weer voor zichzelf zorgen. Hij heeft geen duidelijke richtlijn gekregen van de dietiste. Wat is een goed voedingsschema voor hem en welke voedingsmiddelen zijn extra goed voor hem? Hij eet wel van tafeltje dekje, maar wat kunnen wij hem nog meer adviseren? Welke voedingsmiddelen kunnen wij voor hem in huis halen, zodat hij die ook kan eten?

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

97 + 3 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is een hersenvliesontsteking?

Bekijk de video