Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hartneurose

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door N. van Hasselt, arts
3.8 uit 5 - 4 beoordelingen
Beoordeling icoon3 mensen vonden deze informatie nuttig

Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende doodsoorzaak in de westerse wereld. Omdat een hartinfarct vaak als een donderslag bij heldere hemel komt, met veelal verregaande gevolgen, is het niet vreemd dat men bang is voor het hart. Veel mensen gaan dan ook allerlei klachten in de hartstreek toeschrijven aan het hart, terwijl er heel andere oorzaken kunnen zijn (hyperventilatie, maagklachten, astma, etc.) die dergelijke klachten veroorzaken.

Als de angst voor het hart een dermate grote rol gaat spelen dat de patiënt hier dag in, dag uit mee bezig is, spreekt men van een hartneurose. Dit is een hinderlijke aandoening, die behandeling (door bijv. psychologische therapie of zelfs medicatie) rechtvaardigt. Overigens kan ook een patiënt die wel een hartinfarct heeft gehad, een hartneurose ontwikkelen, bijvoorbeeld door een allesoverheersende angst voor een herhaling (recidief).

Pagina laatst aangepast op 06-05-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door: N. van Hasselt, arts

Vond je deze informatie nuttig?

3.8 uit 5 - 4 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -