Zoeken

Gewrichtsklachten

Wat zijn gewrichtsklachten? 

Een gewricht is een verbinding tussen botten en zorgt ervoor dat we kunnen bewegen. Er zijn verschillende soorten gewrichten:

  • Kogelgewricht: deze kan in alle richtingen bewegen. Voorbeelden hiervan zijn je schouder en je heup.
  • Zadelgewricht: deze kan in twee richtingen bewegen. Bij de overgang van je hand naar je duim zit een zadelgewricht. Daarom kan je duim ook in meer richtingen bewegen dan je andere vingers.
  • Eivorming gewricht: ook deze kan maar in twee richtingen bewegen, net als het zadelgewricht. Je pols is een voorbeeld van een eivormig gewricht.
  • Scharniergewricht: deze kan maar in een richting bewegen. Je vingers en knieën bestaan uit scharniergewrichten.
  • Rolgewricht: deze kan, net als het scharniergewricht, maar in een richting bewegen. De twee botten in je onderarm (spaakbeen en ellepijp) vormen samen een rolgewricht.

Een gewricht bestaat dus uit twee botten die samen komen. De uiteinden van deze botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Om de botten goed bij elkaar te houden, zit er een kapsel en stevige banden om het gewricht heen. De binnenste laag van het kapsel maakt een vloeistof die samen met het kraakbeen dient als smeermiddel voor het gewricht. Zo kun je dus soepel blijven bewegen. Als er iets mis is in het gewricht, kunnen gewrichtsklachten ontstaan.

Oorzaken van gewrichtsklachten

Wanneer een van de onderdelen van een gewricht beschadigd raakt, kun je last van gewrichtsklachten krijgen. Een gewricht kan op verschillende manieren beschadigd raken. Hieronder staan een aantal oorzaken kort beschreven. Je kunt op de links klikken voor meer informatie:

  • Verstuiking: Als je een verkeerde beweging maakt, worden de gewrichtsbanden verder uitgerekt dan ze gewend zijn. Er ontstaan dan scheurtjes in je gewrichtsbanden.
  • Overbelasting: Ook wanneer je een gewricht te lang of te intensief gebruikt, kan het beschadigd raken. RSI is hier een voorbeeld van.
  • Artrose: Bij artrose wordt het kraakbeen dat aan de uiteinden van de botten zit dunner. Daardoor bewegen de botten minder soepel langs elkaar en kan er gewrichtspijn ontstaan.
  • Ontstekingen in het gewricht: Een gewricht kan op meerdere manieren ontstoken raken. Bijvoorbeeld door een infectie met bacteriën of een auto-immuunziekte die de gewrichten aantast. Bij auto-immuunziekten valt je afweersysteem onderdelen van je eigen lichaam aan. Voorbeelden zijn: reumatoïde artritis, jicht en de ziekte van Bechterew.

Symptomen van gewrichtsklachten

Het meest voorkomende symptoom bij gewrichtsklachten is pijn. Deze pijn ontstaat voornamelijk op het moment dat je begint met bewegen, de zogenoemde startpijn. Ook bij langdurig of intensief inspannen kan gewrichtspijn optreden, maar ook in rust kan er pijn zijn.

In sommige gevallen van pijnlijke gewrichten is het gewricht ook rood, gezwollen en voelt het warm aan. Dan zit er een ontsteking in het gewricht. 

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Alternatief bij artrose

Het gebruik van voedingssupplementen kan helpen bij het soepel houden van de gewrichten. Bekijk bijvoorbeeld de video van orthopedisch chirurg Jan Ide de Jong over de heilzame werking op artrose van de vloeibare combinatie van groenlipmossel en curcumine.

Ga naar de video >>

- advertorial -

Blijf bewegen met Synofit, dé kuur voor soepele gewrichten!*

SynofitSynofit is een kuur voor soepele gewrichten* op basis van Curcumine en Zwarte bes-bladextract. Curcumine is een antioxidant met een beschermende invloed op gezonde weefsels en cellen. De actieve stoffen in Ribes nigrum hebben een verzorgende invloed op spieren en gewrichten. Verder bevat Synofit Vitamine C, Vitamine D en 100% pure Groenlipmossel.

*Synofit bevat Curcumine en Zwarte bes-bladextract

Kijk hier voor meer informatie over Synofit of bestel Synofit direct >>

- advertorial -

Vragen over mantelzorg?

Zorgadviseurs MenzisBen je mantelzorger en heb je vragen over zorgverlof of bepaalde regelingen voor mantelzorgers? Blijf er dan niet mee lopen en stel je vraag in de vraag- en antwoordrubriek Mantelzorg. De Zorgadviseurs van Menzis staan klaar om je vragen over mantelzorg te beantwoorden. Stel ook je vraag >>

Wist je dat?

knie.jpgGewrichtsklachten je dagelijkse leven sterk kunnen beïnvloeden? Door een MRI-scan te laten maken bij Prescan kun je er snel en eenvoudig achter komen waar de gewrichtsklachten exact vandaan komen. Mogelijk heb je last van (beginnende) gewrichtsslijtage. Bij Prescan ben je binnen slechts drie dagen al aan de beurt voor een MRI-scan en een verwijzing van de arts is niet nodig. Direct na het onderzoek worden de resultaten met je besproken door een specialistische arts. Dus wil je ook een MRI-scan laten maken? Wacht niet langer en maak een afspraak.

- advertorial -

Vraag- en antwoordrubriek 'Artrose en Artritis'

Deskundige OLS Artrose en ArtritisIn de vraag- en antwoordrubriek 'Artrose en Artritis' kun je terecht met al je vragen over gewrichtsklachten. Orthopedisch chirurg Jan Ide de Jong beantwoordt al je vragen over artrose en artritis. Heb jij last van gewrichtsklachten? Hoe ze ontstaan of wat je ertegen kunt doen? Stel dan gratis je vraag!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Afsluiting linker hartoor bij boezemfibrilleren

Bekijk de video