Zoeken

Crush-syndroom

To crush (Engels) betekent verpletteren. Een crush-syndroom ontstaat door een zware stompe verwonding of een compressie-syndroom van de spieren waardoor deze beschadigd raken. Er ontstaat dan een lokale ontsteking en veel afvalstoffen komen vrij in de bloedbaan die schadelijk zijn voor de lever en de nieren. Dit kan resulteren in nierfalen en leverfalen en uiteindelijk tot shock. Door afbraak van spierweefsel komt het spiereiwit myoglobine vrij. Hierdoor kleurt de urine rood.

Deze tekst is goedgekeurd door Wouter Stenvers, huisarts

Volgende paginaSymptomenchecker

Delen
Wist je dat?

Online Spreekuur: voor al je medische vragenWe sinds kort een speciaal online spreekuur hebben over het vrouwelijk orgasme? Specialisten van Care for Women staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Wacht niet langer en stel gratis je vraag.

Ga hier naar het online spreekuur vrouwelijk orgasme

Forum Hoofdpijn

Forum hoofdpijnHeb je vaak hoofdpijn? En heb je er vragen over of heb je de behoefte om er eens over te praten? Praat met lotgenoten op ons forum. 

Ga naar het hoofdpijn forum >>

Over crush-syndroom
Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je een mitella aan?

Bekijk de video