Zoeken

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een zwangerschap waarbij de bevruchte eicel zich op een verkeerde plaats heeft genesteld. Bij een normale zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoeder. In het geval van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich ergens anders. Bijvoorbeeld:

  • In de eileiders.
  • In de eierstokken.
  • In de baarmoederhals.
  • In de buikholte.

In de meeste gevallen zal de bevruchte cel zich nestelen in de eileiders. Als je bevruchte eicel ergens anders groeit dan in de baarmoeder, dan zorgt dit voor grote problemen. Zo kan het groeien van de bevruchte eicel zorgen voor een zwelling en bloedingen. In een vergevorderd stadium kan het er zelfs voor zorgen dat je eileider barst. Het barsten van een eileider kan levensbedreigend zijn. De vrucht kan in geen geval gered worden. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan niet veranderen in een gezonde zwangerschap.

Oorzaak van buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Er is bij iedere bevruchting kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Deze kans wordt groter als je beschadigde eileiders hebt. Je eileiders kunnen bijvoorbeeld beschadigd zijn door:

Ook roken en vruchtbaarheidsbehandelingen vergroten je kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Symptomen van buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Er horen verschillende symptomen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het herkennen van deze symptomen kan erg lastig zijn. Met name omdat de symptomen en klachten voor een deel overeenkomen met de symptomen van een gezonde zwangerschap. Mocht je de symptomen herkennen, dan is het belangrijk om contact op te nemen met je arts. 

Er zijn twee vormen van buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Deze twee vormen hebben ook verschillende symptomen. 

Subacute vorm van buitenbaarmoederlijke zwangerschap 

De eerste vorm is de subacute vorm van buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bij deze vorm is er nog een mogelijkheid om je eileiders te redden. In dit geval zijn de symptomen:

Acute vorm van buitenbaarmoederlijke zwangerschap 

De tweede vorm is de acute vorm van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In dit geval merk je pas dat je zwangerschap buitenbaarmoederlijk is als je eileider barst. In het geval van een gebarste eileider kun je last hebben van de volgende symptomen:

In dit laatste geval is een snelle operatie noodzakelijk.

Diagnose van buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als er een vermoeden is dat er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, kan de arts verschillende onderzoeken doen: 

  • Echo: door middel van een echo kan de arts zien of de zwangerschap zich ontwikkelt in de baarmoeder of daarbuiten.
  • Bloedtest: door middel van een bloedtest kan je arts de hoeveelheid zwangerschapshormoon hCG bepalen. Na twee dagen volgt opnieuw een bloedtest. Bij een normale zwangerschap zal de hoeveelheid hCG in twee dagen verdubbelen. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is dit niet het geval. 

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2011

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Anticonceptie na bevallingJe na de bevalling niet meer de ‘pil’ kunt gebruiken tijdens de periode van borstvoeding? Dit komt doordat de pil oestrogeen en progestageen bevat en deze combinatie aan hormonen ervoor zorgt dat de melkproductie wordt onderdrukt. Je zou dan onvoldoende melk hebben om je baby te voeden. 

In het dossier Anticonceptie na bevalling zetten we op een rijtje welke anticonceptiemiddelen je wel en niet na de geboorte van je kind kunt gebruiken. Ook vertellen we wanneer je weer met anticonceptie moet starten als je na de bevalling niet meteen weer zwanger wilt raken.  

Wist je dat?

Zwangere buikHet hCG-hormoon en de verhoogde concentratie progesteron ervoor zorgen dat  zwangere vrouwen zich in de eerste drie maanden ontzettend moe kunnen voelen? Het advies luidt in de meeste gevallen: gewoon aan toegeven. Een middagdutje doet soms wonderen. Meer weten over de ongemakken tijdens een zwangerschap en hoe je daarmee om kunt gaan? En hoe de foetus zich ontwikkelt in de baarmoeder? Lees dan het dossier Zwangerschap

Over buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Afsluiting linker hartoor bij boezemfibrilleren

Bekijk de video

Specials & Dossiers