Zoeken

Aspecifieke rugpijn

Wat is aspecifieke rugpijn?

Iedereen heeft weleens een keer last van rugpijn (gehad), meestal laag in de onderrug in het gebied tussen de onderste ribben en de bilplooien. Bij meer dan 95% van de mensen met lage rugpijn kan er geen lichamelijke oorzaak gevonden worden, zoals een tumor, osteoporose of een hernia. Er is dan sprake van aspecifieke lage rugpijn. Omdat er geen duidelijke oorzaak is, is gericht behandelen moeilijk. 

Oorzaak van aspecifieke rugklachten

Bij aspecifieke lage rugpijn is onduidelijk waar de pijn precies vandaan komt. Vaak zorgen een verkeerde houding en/of bewegingen voor de lage rugklachten. Deze verkeerde houding gaat vaak samen met een verhoogde spierspanning. Ook kan het zijn dat je een verkeerde manier van bewegen hebt, waardoor je je rug verkeerd belast. Denk bijvoorbeeld maar aan verkeerd tillen: vanuit je rug, in plaats vanuit je benen.

Ook als je mentaal niet lekker in je vel zit - bijvoorbeeld door stress -, kan dit een negatieve invloed hebben op je gestel. Hierdoor kan er een te hoge spierspanning optreden, waardoor lage rugpijn ontstaat, in stand wordt gehouden of verergert. 

Symptomen aspecifieke lage rugpijn

Niet iedereen zal dezelfde mate van pijn ervaren; bij de één zijn de rugklachten mild, terwijl bij de ander de pijn zo hevig is, dat zelfs werken niet mogelijk is. Kenmerkend aan aspecifieke lage rugpijn is in ieder geval dat buigen en lang zitten, liggen of staan pijnlijk is. Daarbij blijft de stijfheid vaak niet alleen beperkt tot de onderrug, maar kan het ook uitstralen naar één of beide benen. Als dit gebeurt, kan het zijn dat je je krampachtiger gaat bewegen of minder probeert te bewegen, met als gevolg dat er nog meer pijn en stijfheid bijkomt. Je komt dan in vicieuze cirkel van pijn en stijfheid terecht.

Hoelang duren de klachten?

De duur van de klachten verschilt per persoon. Je kunt onderscheid maken in:

  • Acute klachten: tot zes weken.
  • Subacute klachten: tussen de zes en twaalf weken.
  • Chronische klachten: langer dan twaalf weken.

Het is altijd verstandig om met lage rugpijn naar je huisarts te gaan, hij kent de alarmsymptomen wanneer er iets ernstigs aan de hand is.

Diagnose aspecifieke lage rugpijn

Je huisarts (of fysiotherapeut) kan vaststellen of je last hebt van een specifieke of aspecifieke rugklacht. Bij aanhoudende klachten (na zes weken) kan het zijn dat je eventueel wordt doorverwezen naar een medisch specialist, bijvoorbeeld voor röntgen- of MRI-onderzoek.

Laatst bijgewerkt op 1 december 2014

Deze tekst is goedgekeurd door P. Schipper, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

mri rugRugklachten in bijvoorbeeld de onderrug veelvuldig voorkomen? Je hoeft niet langer onnodig te blijven rondlopen met je klachten. Een MRI-scan van de onderrug zorgt ervoor dat de oorzaak van de klachten wordt opgespoord. Binnen enkele dagen kun je al terecht bij Prescan voor een MRI-scan. Prescan kent geen wachtlijsten en een verwijsbrief van je huisarts is niet nodig. Wil je graag van je rugklachten af en weer vrijuit bewegen? Je kunt bij Prescan direct een afspraak maken.

- advertorial -

Vragen over letselschade?

Hans van Ee - LetselschadespecialistHeb je last van rugpijn als gevolg van ongezonde werkhouding en grote werkddruk? En heb je een vraag over wie verantwoordelijk is voor dit letsel? En of je de hieruit voortvloeiende financiële schade kunt verhalen op de verantwoordelijke? Stel dan gratis jouw jurdische vraag aan één van de letselschade-experts van Compensa in de vraag- en antwoordrubriek Letselschade. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video