Zoeken

Hernia

(Hernia Nuclei Pulposi)

Wat is een hernia?

Hernia betekent letterlijk ‘breuk’ of ‘uitpuiling’. Het is een aandoening die in Nederland veel voorkomt, vooral bij mensen met een instabiele rug of bij mensen die de rug verkeerd belasten. Om te kunnen begrijpen wat een hernia is, moet je eerst iets weten over de opbouw van je wervelkolom.

Je wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, die bij elkaar gehouden worden door banden, spieren en pezen. Er kan een uitstulping van een tussenwervelschijf ontstaan, wat een hernia wordt genoemd.

Een hernia kan op een zenuwbaan drukken waardoor je pijn in je rug en uitstralende pijn in je billen, je been en soms in je voet kan hebben.

Ben je op zoek naar informatie over hernia diafragmatica of discus hernia (middenrifbreuk)?
Klik hier om meer te lezen over hernia diafragmatica

Twee veel voorkomende vormen van een hernia zijn:

Oorzaak van een hernia 

Slijtage van de tussenwervelschijf is de belangrijkste oorzaak van een hernia. Bij ongeveer de helft van de mensen boven de 50 jaar is dit de oorzaak. Meestal geeft een hernia echter geen klachten. Het hoort bij het verouderingsproces.

Het is onduidelijk wat de oorzaak is van klachten bij een hernia. Zwaar werk met veel tillen kan wel rugklachten geven, maar dit veroorzaakt geen hernia. Een hernia met klachten komt vaak voor bij mensen tussen de 25 en 50 jaar.

Symptomen van een hernia 

Je hoeft niet altijd klachten te hebben van een hernia. Als je er wel klachten van hebt, is dit vaak een uitstralende pijn in je billen, pijn in je been en soms in je voet. Afhankelijk van de zenuwbaan waar de hernia op drukt, kunnen er verlammingsverschijnselen van een of meer spieren ontstaan. Je huid voelt op die plek dan ‘doof’ aan. Ook al bevindt de hernia zich in je onderrug, je hoeft niet altijd pijn in je onderrug te hebben.

Als je hoest, niest of perst kan de pijn erger worden. Dit komt doordat de druk op je wervelkolom dan wordt verhoogd.

Diagnose van een hernia

Op basis van de beschrijving van je pijn- en uitvalsverschijnselen weet een arts vaak meteen of je een hernia hebt en om welke zenuw en tussenwervelschijf het gaat. Als er vermoedelijk een andere oorzaak van de pijn is, of als er een hernia-operatie wordt overwogen, zal er een MRI-scan of een CT-scan worden gemaakt.

Een andere oorzaak van lage rugpijn kan bijvoorbeeld een verkeerde houding zijn. Dit kan door middel van fysiotherapie behandeld worden.

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, arts

Delen
Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

hernia

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video

Specials & Dossiers