Zoeken

Artritis psoriatica

Wat is artritis psoriatica?

Artritis psoriatica of artritis psoriasis is een vorm van reuma die ontstaat bij de huidziekte psoriasis en gepaard gaat met pijnlijke en stijve gewrichten

Psoriasis is een huidziekte. Je huid bestaat uit verschillende lagen. Het buitenste deel van de huid is de opperhuid. De hoornlaag is de buitenste laag van de opperhuid. Deze laag bestaat uit dode, verhoornde cellen (hoorncellen) die je huid beschermen tegen uitdroging. Bij psoriasis is de levensloop van de hoorncellen verstoord. Er vindt een versnelde celdeling plaats en de rijping van de hoorncellen vermindert. Hierdoor hecht de hoornlaag minder goed, waardoor deze gaat schilferen. Bovendien gaat de hoornlaag ontsteken. Hierdoor worden de bloedvaten wijder en kleurt je huid rood.

Bij ongeveer vijf procent van de mensen met psoriasis komt ook artritis (gewrichtsontsteking) voor. We spreken dan van artritis psoriatica. Bij artritis psoriatica treden de ontstekingen ook op in de gewrichten, gewrichtkapsels, peesaanhechtingen en/of slijmbeurzen. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid in de gewrichten en vaak ook vermoeidheid.

Artritis psoriatica komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Er is geen samenhang tussen de activiteit van psoriasis en de activiteit van de artritis. Vaak begint artritis psoriatica tussen de 20 en 30 jaar, maar het kan in principe op elke leeftijd beginnen. De ernst van de ziekte verschilt van persoon tot persoon.

Oorzaak van artritis psoriatica

De oorzaak van artritis psoriatica is niet bekend. Wel is zeker dat T-lymfocyten ermee te maken hebben. T-lymfocyten zijn bepaalde witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij het afweersysteem. Ze sporen alles in je lichaam op wat niet ‘eigen’ is en vernietigen dit. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat je niet ziek wordt van bacteriën en virussen. Bij artritis psoriatica vallen de T-lymfocyten ook cellen aan die wel ‘eigen’ zijn. Je spreekt dan van een auto-immuunziekte.

Artritis psoriatica komt vaker voor in bepaalde families (erfelijk). Andere factoren die een rol kunnen spelen bij artritis psoriatica zijn stress, overbelasting en infecties die het immuunsysteem verzwakken. Daarnaast kunnen ook alcohol, roken en bepaalde geneesmiddelen een rol spelen. Koud en vochtig weer geeft bij veel patiënten meer klachten.

Pijnklachten bij artritis psoriatica

Wanneer je last hebt van artritis psoriatica, treden naast huidklachten als gevolg van psoriasis ook ontstekingen op in je gewrichten. De ontstoken plek wordt warm, rood, gezwollen en stijf en pijnlijk. Als je langere tijd in dezelfde houding zit, kunnen de pijn en stijfheid erger worden. Hierdoor kun je het gewricht minder goed bewegen. De gewrichtjes in je vingers of tenen kunnen pijnlijk opzwellen. Dit noem je een worstvinger of worstteen. De vinger of teen kleurt dan rood.

Ontstoken peesaanhechtingen geven ook veel pijn, maar zonder dat er iets op je huid te zien is. Tijdens periodes van rust kun je hier meer last van krijgen. 

Andere symptomen van artritis psoriatica zijn vermoeidheid en lusteloosheid. Soms kun je ook last krijgen van oogontstekingen. Meestal komt dit omdat je ogen te droog zijn.

Laatst bijgewerkt op 1 januari 2011

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, arts

Delen
Over artritis psoriatica
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video