Zoeken

Eczeem

Wat is eczeem?

Eczeem is een oppervlakkige huidaandoening en wordt ook wel dermatitis genoemd. Het is een (allergische) ontstekingsreactie van je huid die jeuk en roodheid veroorzaakt. Eczeem komt vaak voor, in alle leeftijdsklassen en kan erfelijk zijn. Vooral jongere kinderen hebben er last van, maar het kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Een hardnekkige fabel is dat eczeem besmettelijk zou zijn. Dit is niet het geval; je kunt dus niet besmet raken door bijvoorbeeld iemand met eczeem aan te raken of in hetzelfde zwembad te zwemmen.

Soorten eczeem

Er zijn verschillende soorten eczeem. Tussen deze soorten bestaat verschil in ernst en het soort klachten. Sommige vormen zijn kortdurend en andere chronisch. Soorten eczeem zijn:

Constitutioneel eczeem (atopisch eczeem)

Dit is een vorm van eczeem die te maken heeft met een aangeboren overgevoeligheid. Vaak zie je in de familie ook andere allergische reacties, zoals hooikoorts. Een vorm van constitutioneel eczeem bij kleine kinderen is dauwworm

Contacteczeem

Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld planten, metalen, wasmiddelen en chemische stoffen die in contact komen met je huid.

Dyshydrotisch eczeem (pompholyx)

Dit is een vorm van eczeem die te maken heeft met een verstoorde zweetvorming. Dyshydrothisch eczeem veroorzaakt blaasjes en veel jeuk, vooral aan handpalmen en voetzolen.

Medicamenteus eczeem

Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door prikkeling van scheikundige stoffen (medicijnen).

Nummulair eczeem

Dit is eczeem dat muntvormige geïrriteerde plekken op je huid geeft.

Seborroisch eczeem

Deze vorm van eczeem geeft schilfers en komt vooral voor op plekken waar veel talgklieren zitten, bijvoorbeeld op je hoofdhuid (het heet dan roos), in de plooien langs je neus, op je borst en op je rug tussen je schouderbladen.

Spatadereczeem

Deze vorm van eczeem komt voor op dezelfde plek als de spatader.

Symptomen van eczeem

  • Rode, schilferige, gebarsten plekken op de huid. Deze komen met name voor op je handen, oren voeten en benen (droog eczeem).
  • Kleine, met vocht gevulde blaasjes die kunnen openbarsten tot wondjes (nat eczeem).
  • Branderig gevoel en jeuk met sterke drang tot krabben. Vooral eczeem bij kinderen leidt dit regelmatig tot infecties.
  • Infecties die ontstaan door het krabben.
  • Blaren door acute verergering van het eczeem.
  • Pigmentverandering.

Als je last hebt van eczeem heb je ook vaak last van een droge huid. Bij eczeem is het vochtverlies door je huid namelijk verhoogd en er zitten minder huidvetten (lipiden) in je huid. Dit geldt ook voor je huid op plekken waar het eczeem niet zit. Als je eczeem hebt is het daarom goed om erop te letten dat je huid niet teveel uitdroogt.

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Vraag- en antwoordrubriek 'Eczeem'

Bernd Arents, eczeem, vereniging constitutioneel eczeemWist je dat je in onze vraag- en antwoordrubriek 'Eczeem' vragen kunt stellen aan Bernd Arents, de voorzitter van de vereniging voor mensen met constitutioneel eczeem? Hij is ervaringsdeskundig op het gebied van constitutioneel eczeem.

Dus heb je een vraag over bijvoorbeeld leven met eczeem? Stel hem dan in de vraag- en antwoordrubriek 'Eczeem'.

Wist je dat?

DermagiqDermagiq® producten speciaal zijn ontwikkeld voor een snel herstel van de huid? Ideaal te gebruiken bij huidirritaties en oppervlakkige wondjes, bijvoorbeeld als gevolg van eczeem of insectenbeten. Dermagiq is veilig en zacht voor de huid en gemakkelijk in het gebruik. Uitgebreide informatie over Dermagiq® assortiment en de verkrijgbaarheid is te vinden op www.dermagiq.com. Lees snel verder en bestel de producten direct online!

- advertorial -

Wist je dat?

Dermacura - eczeemverbandEr speciaal DermaCura eczeemverband bestaat voor mensen met matig tot ernstig eczeem? Jeuk is bij hen aan de orde aan de dag, om gek van te worden. DermaCura is comfortabel zijdezachte eczeemverband  om deze constante jeuk te verminderen. Doordat je het direct op je huid draagt, werkt het jeukstillend en herstellen (krab)wondjes sneller.

Ontdek of DermaCura eczeemverband iets voor jou  is, doe de test! Al overtuigd? Kijk hier voor DermaCura verbandshirts, -broeken, -handschoenen of –sokken. 

- advertorial -

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

eczeem

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video