Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Sport je tijdens de zwangerschap?

Gezond bewegen is niet altijd even makkelijk als je zwanger bent. Als je gewend bent om te sporten, zul je onder andere een stuk langzamer zijn met je dikke buik en sneller vermoeid zijn. Je zult dus een stapje terug moeten doen. 

Anderzijds zijn er natuurlijk ook legio vrouwen die helemaal niet aan sport doen. Zij zouden juist tijdens de zwangerschap erop kunnen letten om toch wat in beweging te blijven. Als je al niet sportief bent aangelegd, is de kans namelijk groot dat je tijdens de zwangerschap nog minder beweegt. En beweging is wel belangrijk voor je lichaam, ook als je zwanger bent!

Een zwangerschap verandert veel aan je lichaam, maar niet alles. Wandelen, fietsen en zwemmen is juist goed tot en met de laatste dag van de zwangerschap. Zwangerschapsgymnastiek zorgt niet alleen voor beweging maar helpt je voorbereiden op de bevalling. Fanatiek sporten wordt echter afgeraden. Echte sportliefhebsters kunnen overleggen met hun verloskundige of behandelend arts of het verstandig is door te gaan met hun sport. Datzelfde geldt voor vrouwen die last hebben van zwangerschapskwalen of reeds bestaande aandoeningen.

Wat is jouw ervaring met sporten tijdens de zwangerschap? Heb je geprobeerd te bewegen en wat beviel wel en wat niet?

Terug naar het begin

Reacties

 • Vienna

  17 september 2013 08:55

  Bij mijn dochtertje heb ik tot zeven maanden doorgesport en nu ben ik in de 33ste week en sport ik ook nog steeds: 3x per week 15 min. Op de spinningbike, 15 min. Op de crosstrainer en 100x legmagic. Ook ging ik tot voor kort nog vaak drie kwartier met de hond wandelen, maar het wordt herfst en ik hou niet zo van regen... De eerste 3 maanden heb ik niks gedaan ivm extreme misselijkheid, maar toen ik me weer goed voelde ben ik weer begonnen. Ik heb een speciale onderbroek met verstevigende buik- en rugband, maar dit werd mij afgeraden omdat je je grenzen dan niet voelt en er overheen gaat. Ik begin wel wat meer last te krijgen van bandenpijn, maar zolang ik er geen harde buiken van krijg, probeer ik lekker door te gaan, ik hoop zeker tot 8 maanden! Door het sporten blijf je lekker in conditie en kom je niet zoveel bij, ik voel me er veel beter bij...

  • Wen

   07 mei 2013 15:11

   Ik ben net drie weken zwanger, heb vlak daarvoor een roaccutane kuur gehad. Ik heb deze kuur afgebroken omwille van de nevenwerkingen. Ik ben dus vruchtbaar geworden twee a drie weken na de stopzetting van roaccutane. Ik weet dat ze zeggen om pas zwanger te worden na één maand na de kuur. Dus mijn vraag is, of ik het kind kan behouden en met een vlokkentest uitsluitsel kan krijgen over misvorming of andere eventuele afwijkingen?

   • dina

    19 november 2011 13:45

    ik ben 6 weken zwanger,en ik til altijd zware dingen.is dat gevaarlijk?

    • marleen

     09 februari 2011 15:10

     Ik ben nu 14 weken zwanger, ik ben een fanatieke jogger.
     Ik ren nog steeds 3 keer per week, zo'n 10 km per keer.

     Gr,
     Marleen

     • eva

      02 november 2010 21:23

      ik heb 4 keer mijn prik pil ge had goe lang duur het da ik trugge zwanger kan vorden

      • karin

       09 oktober 2010 12:27

       Ook ik heb altijd erg veel gesport en ben tijdens de zwangerschap hiermee doorgegaan. Inderdaad iets minder \\\"heftig\\\" allemaal. Ik ben nu 32 weken zwanger en ga nog steeds 3 tot 4 keer per wee4k naar de sportschool, joggen of zwemmen of een combinatie. Ik voel me er heerlijk bij! Ik heb zelf ook geexperimenteerd met een buikband, maar daar kreeg ik juist pijn van. Dus ik doe het lekker zonder. Mijn mening: luister naar je lichaam. Dat weet altijd wat goed voor je is.

       • dancer

        15 juni 2010 02:57

        Ik ben 32 weken zwanger en professioneel danseres en dansdocent. Moet nog 3 weken lesgeven voor mijn verlof in gaat. Doe nog wekelijks balletles (grote sprongen doe ik niet meer mee? Mijn laatste dansvoorstelling dees ik met 6,5 maand zwangerschap. Doe 1 keer in de week Bikram Yoga, zwem 1 keer in de week en geef dan ook mijn 18 uur dansles. Het gaat nog prima, af en toe een stapje terug nemen. Maar ben er van overtuigd omdat ik altijd goed voor mijn lijf heb gezorgd en nu nog steeds doe ik minder of eigenlijk geen last heb van mijn bekken en rug. Mijn spieren helpen mij echt met het dragen van mijn kindje en het ondersteunen van mijn skelet.

        `Ik raad iedereen aan te bewegen, altijd!!

        • Francoise Bonneveld

         06 juni 2010 19:14

         Bij mijn 3de zwangerschap begon ik aan de opleiding Aerobics Instructrice en was ik 18 uur per week an het bewegen. Sporten/ bewegen is goed voor je ook tijdens de zwangerschap. Bevallen is Topsport zorg dat je in goede conditie bent. Ik heb zelf Zwanger in Shape opgericht. Een groepsles voor zwangere, een actieve body workout speciaal afgestemd op hun conditie. Ook zwangere met het Hellp-syndrom worden geadviseerd om te bewegen Dokter Spaanderman UMC St. Radboud Centraal is hier een groot voorstander van. Een van mijn cursisten was bij hem onder behandeling. Zij sporten nooit, begon tijdens haar tweede zwangerschap en is nu 35 weken en sport nog steeds met plezier. Wat ik hiermee wil zeggen is, dat het nooit te laat is om te beginnen!

         • Liset

          01 juni 2010 19:35

          Tot het einde van mijn zwangerschap was ik nog aan het sporten! Ben zelf een fanatiek hockeyer, maar dit werd afgeraden. Niet omdat het te zwaar zou zijn. Maar meer het risico van een stick in buik, of zon bal was te groot.
          Hier ben ik dus mee gestopt en heb een abonnement op de sportschool genomen. Zuma, body pumpen, en af en toe wat fitness was nog prima te doen..
          ook tennissen heb ik tot 7 maanden kunnen doen!

          Ik ben dus van mening dat sporten tijdens de zwangerschap prima kan! Wel moet je opletten dat je niet over je grenzen gaat. Luister goed naar je lichaam. Zo lang het goed voelt kan je blijven sporten!

          groeten josette

          • Storm

           10 februari 2010 18:56

           Ik heb zelf tot 5 maanden in mijn zwangerschap zowel training als tennis wedstrijden gespeeld. Heerlijk! Na 5 maanden gestopt omdat ik het niet leuk vond dat ik bepaalde ballen niet meer kon halen (ik werd trager). Nu nog 3 keer in de week in de sportschool aan de cardio apparaten. Heerlijk!

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -