Zoeken

"Eigenlijk ben ik te jong voor een nieuwe heup"

Verhaal door Kitty (47)

Kitty (47 jaar) krijgt binnenkort een nieuwe heup. Ze heeft hier gemengde gevoelens over. Ze is blij dat ze binnenkort van haar pijn af zal zijn, maar ze vindt eigenlijk dat ze nog te jong is voor zo'n operatie.

"Ik heb al bijna mijn hele leven problemen met mijn heupen. Pijn bij mijn heupen begon al op mijn zestiende jaar en ik ben nu 47. Omdat ik al zo lang last heb van mijn heup krijg ik binnenkort krijg een nieuwe heup. Ik hoop dat ik dan eindelijk een beter leven krijg."

Minder pijn

"Ik ben blij dat ik binnenkort met mijn nieuwe heup weer meer kan bewegen en minder pijn zal hebben. Maar ik heb dan nog wel mijn linkerheup die ook niet zo goed meer is. Moet ik deze heup dan ook gelijk laten vervangen?"

"Omdat ik al bijna mijn hele leven mank loop, heb ik veel last van mijn rug gekregen. Hier ben ik weleens aan geopereerd. De operatie met de heupprothese wordt de vierde operatie die ik moet ondergaan. Mijn arts zei dat een nieuwe heup maar tien jaar mee gaat. Hier ben ik erg bang voor. Hoe vaak kan zo'n heup dan vervangen worden? Ik ben dus eigenlijk te jong om een nieuwe heup te krijgen, maar ik kan de pijn ook niet langer verdragen."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen

 

Reacties

 • Sil

  Rian

  Beste Kitty, ik herken je verhaal. Heb zelf al sinds mijn achtste jaar last van mijn linkerheup, mijn kraakbeen liet los of groeide niet meer, weet het ook niet zeker want een uitleg heb ik er echt niet over gehad, maar ik houd het maar op zware artrose. Doordat mijn linkerheup zo stijf is, heeft dit ook effect gehad op mijn rechterheup. Nu 30 jaar later ga ik ze allebei laten vervangen.

  Ik ben er heel zenuwachtig over en voel me er soms heel verdrietig over. Leven met pijn is ook niets want ik wil weer leuke dingen doen en niet steeds daarna pijn ervaren. Tevens heb ik ook nog eens twee kleine kinderen, van 4 en 2, en dat maakt het ook niet makkelijker.

  Ik hoop van harte dat alles goed zal verlopen en dat ik goed kan herstellen want in juli 2015 staat de operatie, gehele heupprothese, van mijn rechterheup gepland. Ik wilde ze niet allebei tegelijk doen, vind één al eng genoeg. Je weet niet wat je te wachten staat en dat maakt het eng, maar ik ga van het positieve uit. Dit is het enige wat ik je kan meegeven en volgens mijn orthopeed gaat de keramische prothese, in het lab, 30 jaar mee.

  Reageer
 • Sil

  Marijke

  Ik heb sinds vorig jaar oktober last van mijn rechterheup. Ik dacht dat het kwam doordat ik te fanatiek was geweest met sporten. Maar nou blijkt dat mijn rechter heupkop helemaal kapot Is. Ik had twee opties: doorlopen met pijnmedicatie of een heupprothese. Ik heb het eerst geprobeerd met pijnmedicatie, maar helaas was ik daar bijna de hele tijd misselijk van. Nu is de operatie gepland op 26 mei 2015. En dan ben ik 29.. waarschijnlijk is mijn heup beschadigd door de prednison. Ik heb namelijk in november 2013 een niertransplantatie gehad. Zijn er hier ook mensen met soortgelijke situaties?

  Groetjes Marijke

  Reageer
  • Sil

   Alex

   Dan ben je nog jonger dan ik. Ik ben nu 35 en weet sinds anderhalf jaar dat er iets mis is in beide heupen. Jaren en jaren heb ik fanatiek gesport: skateboarden, snowboarden, wakeboarden, motorrijden, surfen.. Ik red het meestal wel zonder pijnstilling en iets anders dan paracetamol/ibuprofen heb ik nog niet geprobeerd. Wat kreeg jij voor medicatie dan? Ik hoop de operaties nog jaren uit te stellen, maar ik heb bijna alle sporten waar ik zo van hou op moeten geven behalve surfen. Ik ben zelf erg bang voor de operatie zelf, dat maakt het er niet beter op.
   Groeten,
   Alex

   Reageer
   • Sil

    Marijke

    Tja een operatie is ook niet fijn, maar ik hoop dat ik daarna weer gewoon kan lopen zonder pijn. Ik mag doordat ik nierpatiënt ben alleen maar paracetamol gebruiken en dat werkt niet echt.. Kreeg daarna tramadol, maar was bijna de hele tijd misselijk en hield weinig eten binnen.. Dus was geen oplossing voor mij en het was ook alleen maar om de operatie uit te stellen. Ik zou uiteindelijk toch geopereerd moeten worden. En ik wil toch graag een aantal jaren kunnen genieten van m'n leven. Het staat nu al vijf jaar stil om maar zo te zeggen.

    Reageer
 • Sil

  Jo

  Ik ben bij de orthopeed geweest en ik heb ook een nieuwe heup nodig, er zaten al twee gaten in mijn heupgewricht en het kraakbeen tussen de kom en de kop is aangetast maar ik sta met mijn rug tegen de muur. Ze willen me niet helpen want ik ben te jong. Ben nu bijna 42. Ik weet niet wat ik hier mee moet, ik heb ook tegen de arts gezegd wanneer dan wel? Dan krijg ik als antwoord: "ja als u helemaal niet meer kunt". Pf voel me niet begrepen en in de steek gelaten. Hebben jullie tips voor mij?

  Reageer
  • Sil

   Mel

   Ga naar de Sint Maartenskliniek in Nijmegen of Woerden. Ik heb op mijn 31e daar een nieuwe heup gekregen. Ik kan nu weer pijnvrij leven.

   Reageer
 • Sil

  Bianca S

  Ik heb 18 november 2014 een linkerheup operatie gehad, een prothese. Nu heb ik lage rugpijn en m'n rechterbeen doet pijn. Waarschijnlijk moet ik ook een rechter heupprothese hebben maar ik ben aan het twijfelen om het te laten doen. Wie kan mij zeggen wat ik het beste kan doen?

  Reageer
 • Sil

  Monique

  Ten eerste denk ik dat het belangrijk is dat niemand hetzelfde is en een nieuwe heup niet hetzelfde zal ervaren. Ik ben 47 en ben zes weken geleden geopereerd, nieuwe linkerheup. Rechter zal in de toekomst ook nog vervangen worden. Herstel gaat mij niet snel genoeg maar mag eigenlijk niet klagen. Pijn voordien was zo heftig en daar ben je direct na de operatie vanaf, dat is al een hele opluchting want de rest van je leven pijnstillers slikken is ook geen optie.

  Ik kwam er pas na twee en een half jaar achter dat ik artrose heb. Lang fysio gehad, nadat dat niet mocht baten adviseerden ze me foto's te laten maken van mijn gewrichten. Daar kwam het verlossende antwoord en inderdaad ook ik was geschrokken, nooit gedacht aan versleten heupen. Het schijnt dat ik valgus heup heb met als gevolg eerder last van slijtage, ook kan het erfelijk zijn.

  Ook mijn arts had zijn bedenkingen wat betreft vervangen van mijn heup op deze leeftijd. Ben voor second opinion naar een academisch ziekenhuis geweest in België. Daar werd het mij wel duidelijk, uitgebreid uitleg gehad. Er werd geadviseerd om een een keramische heup te nemen omdat deze zeer lang mee kan gaan. Met dit verhaal terug naar mijn arts in Nederland en tot mijn verbazing werd dit inderdaad bevestigd. Nu na zes weken moet ik zeggen jippie mijn kwaliteit van leven is er zeker op vooruit gegaan en het herstel duurt inderdaad wel even maar is de moeite meer dan waard. Je leeft nu dus waarom niet!

  Reageer
 • Sil

  Cassie84

  Ik ben er een jaar geleden achtergekomen dat ik ook een heupprothese nodig heb. Ik bleef sukkelen met pijn in m'n lies/heupstreek en werd steeds stijver (nooit echt soepel geweest). Ik was meerdere malen bij fysiotherapeuten geweest maar zij gooiden het op te korte spieren. Uiteindelijk heeft een chiropractor me toch doorverwezen om een foto te laten maken. Hier kwam dus uit dat ik in het laatste stadium zit van de artrose en dat alleen een prothese nog maar nut heeft. Ik wist niet wat ik hoorde.

  Ik ben nu 30 jaar oud en maak me nu vooral erg druk over de levensduur van een nieuwe heup. Hoe ik eraan kom weet ik tot op de dag vandaag niet. Ik heb nooit iets aan m'n gewrichten gehad. Ook ik ben bang dat ik op latere leeftijd invalide zal worden en kan dit gevoel nog steeds niet thuisbrengen. De pijn valt mee van dag tot dag, vandaar dat ik het nog probeer uit te stellen. Echter begint m'n knie ook pijnlijk te worden. Indien er iemand tips heeft of nuttige informatie is dat zeer welkom.

  Reageer
  • Sil

   Mel

   Vier jaar geleden heb ik een nieuwe heup moeten nemen, ik was toen 31. Ook ik heb getwijfeld of ik niet te jong was en hoe lang gaat zo'n heup mee? Ik heb toen de knoop doorgehakt om het wel te doen. Ik kon bijna niet meer lopen en had elke dag pijn. Men weet eigenlijk niet hoe lang een heup mee kan, dit zijn de nieuwste generatie heupen en daarvan is de levensduur gewoon nog niet bekend. Ik heb van mensen gehoord dat ze al 30 jaar met dezelfde heup doen. Dat stemt mij optimistisch.

   In mijn overweging heb ik ook meegenomen dat ik nu wil leven en geen pijn meer wilde hebben. Wie weet loop je morgen onder een tram?

   Succes met je overweging!

   Reageer
 • Sil

  Thea

  Beste mevrouw, ik moet u vertellen dat ik ook pas 57 jaar oud ben, ik ook 10 jaar lang last gehad heb van pijn in de heup en mijn rug, en de laatste 2 jaren had ik het voor gezien, ik kon de pijn niet meer verdragen. Toen heb ik eindelijk een beslissing genomen om deze operatie te ondergaan. Ik moet heel eerlijk zeggen, dat ik ook bang was, maar na mijn gesprek met de arts te hebben gehad was ik een beetje gerustgesteld. Ik had mij heel goed voorbereid op de operatie, geen zenuwen, geen stress, ik was er gewoon klaar voor. En ik mag je vertellen ik heb het resultaat van gezien, om het in woorden te zeggen: ik ben pijnloos, ik ben pas 6 weken geopereerd, maar heb er succes mee. Dus ik zou maar zeggen ga ervoor meid, je zal je een heel ander mens voelen.
  Groetjes Thea

  Reageer
 • Sil

  X

  Ik ben 14 (bijna 15), en ik heb ook heel erg veel zeer bij mijn heup met het opstaan en trappen op en af lopen of bij het opstaan uit bed waardoor ik een rare beweging ga maken, en ik durf er niet echt mee naar de dokter te gaan. Wat kan ik het beste doen eigenlijk?

  Reageer
 • Sil

  Jolanda

  Vraagje, ik ben 56 jaar nog behoorlijk actief en nu is mijn linkerheup versleten. Heb echt veel pijn in mijn linkerbeen. Zouden jullie voor een nieuwe heup gaan en zo ja na hoelang kan je weer alles doen?

  Reageer
 • Sil

  Tisdre

  Mijn dochter van 16 krijgt binnenkort een nieuwe heup. Heb nog niemand gevonden die op zo'n jonge leeftijd een kunstheup heeft gekregen. We zijn hoopvol gestemd en wensen haar een pijnvrij leven toe. Daar is ze zelf en wij ook wel aan toe!

  Reageer
  • Sil

   Joop

   Ik heb ze op 20 jarige leeftijd beiderzijds gehad. Nu zijn ze versleten na 25 jaar ( cupjes ) en worden vervangen.

   Reageer
   • Sil

    Alex

    Heb je in die 25 kunnen sporten? Zo ja welke sporten?
    Groeten,
    Alex

    Reageer
    • Sil

     Joop

     Nee want ik heb de aangeboren actrice in alle gewrichten.

     Reageer
  • Sil

   Nadia

   Mijn dochter wordt binnenkort 15 en ze zal dan een nieuwe heup krijgen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Zou u ervoor open staan om ervaringen uit te wisselen? Groet

   Reageer
  • Sil

   Tisdre

   Mijn dochter, inmiddels 17, heeft geen nieuwe heup gekregen omdat men de kans van slagen in haar geval niet groot achtte. Ze is geboren met een heupafwijking (heupdysplasie/luxatie) hierdoor is zij inmiddels vier keer aan haar heup geopereerd. Momenteel gaat het goed. Laatste operatie was begin januari dit jaar. In het algemeen rekenen de artsen op een levensduur van een heupprothese bij tieners van 15 jaar max. Dit in verband met de belasting van het gewricht. Daarna kun je nog een keer een THP (Total Hip Prothese) laten plaatsen maar die levensduur is korter. Uiteraard is dit in het gunstigste geval, er is en bijft altijd een risico dat de prothese niet goed functioneert en dan ben je echt verder van huis! Wens jullie allemaal veel wijsheid en laat je (desnoods door meerdere specialisten) goed voorlichten!

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

52 + 8 =

Video van de week

Afsluiting linker hartoor bij boezemfibrilleren

Bekijk de video