Zoeken

"Eigenlijk ben ik te jong voor een nieuwe heup"

Verhaal door Kitty (47)

Kitty (47 jaar) krijgt binnenkort een nieuwe heup. Ze heeft hier gemengde gevoelens over. Ze is blij dat ze binnenkort van haar pijn af zal zijn, maar ze vindt eigenlijk dat ze nog te jong is voor zo'n operatie.

"Ik heb al bijna mijn hele leven problemen met mijn heupen. Pijn bij mijn heupen begon al op mijn zestiende jaar en ik ben nu 47. Omdat ik al zo lang last heb van mijn heup krijg ik binnenkort krijg een nieuwe heup. Ik hoop dat ik dan eindelijk een beter leven krijg."

Minder pijn

"Ik ben blij dat ik binnenkort met mijn nieuwe heup weer meer kan bewegen en minder pijn zal hebben. Maar ik heb dan nog wel mijn linkerheup die ook niet zo goed meer is. Moet ik deze heup dan ook gelijk laten vervangen?"

"Omdat ik al bijna mijn hele leven mank loop, heb ik veel last van mijn rug gekregen. Hier ben ik weleens aan geopereerd. De operatie met de heupprothese wordt de vierde operatie die ik moet ondergaan. Mijn arts zei dat een nieuwe heup maar tien jaar mee gaat. Hier ben ik erg bang voor. Hoe vaak kan zo'n heup dan vervangen worden? Ik ben dus eigenlijk te jong om een nieuwe heup te krijgen, maar ik kan de pijn ook niet langer verdragen."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen

 

Reacties

 • Sil

  Bianca S

  Nou ik ben 43 en in november 2014 heb ik een kunstheup gekregen en 22 juli nog een dus ik heb er twee.

  Reageer
 • Sil

  Lara

  Ik ben dringend op zoek naar mensen die op een leeftijd van 20 tot 30 jaar een nieuwe heup of resurfacing hebben gehad!! Vroeger heb ik de ziekte van Perthes gehad en dat is eigenlijk altijd goed gegaan. Tot mijn 18e, heb toen een triple osteotomie in Nijmegen gehad. Drama.... pijn pijn pijn!! Het is inmiddels nu vijf jaar geleden, maar wat heb ik een spijt gehad dat ik dat heb laten doen. Heb verschrikkelijke pijn in mijn knie en rug omdat ik door de standsverandering het niet zo goed daar kan opvangen. Daarbij is de pijn in mijn heup alleen maar erger geworden.
  Slik nu al 2,5(!!!) jaar 4 x per dag zaldiar, behoorlijk verslavend maar het werkt wel degelijk. Moet nu stoppen en eigenlijk een nieuwe heup maar ik weet niet meer zo goed hoe ik dit vol moet houden tot mijn 60e..

  Reageer
 • Sil

  Henk

  Hoi, ik ben 46 jaar en weet nu ongeveer vier jaar dat mijn heup versleten is. Als ik wil kan ik in oktober een nieuwe heup krijgen. Wat mij tegenhoudt is het feit dat ik werk als huisschilder en ik weet niet of ik dan nog steeds mijn vak kan uitoefenen. Ik sta voor een enorm dilemma. Het sporten heb ik al moeten opgeven, straks ook nog mijn beroep wat ik met veel plezier uitoefen? Heel graag een reactie van lotgenoten.

  Reageer
  • Sil

   Frank

   Hoi Henk,

   Ik ben 41 en heb met precies dezelfde dilemma's gelopen. Echter je kwaliteit van leven gaat er dusdanig op achteruit dat je op een punt komt dat je er klaar mee bent. Ik ben gisteren geopereerd en het viel me reuze mee.

   Ik kan nu weer nadenken over wat ik wel weer kan, in plaats van wat ik niet meer kan. En ja, ik realiseer me ook dat ik niet meer alles kan wat ik vroeger wel kon, maar dat woog in mijn keuze voor mij niet op tegen frustratie en de pijn voor de operatie. Ik leef nu.

   Veel succes met het nemen van je beslissing.

   Reageer
 • Sil

  Bislimi

  Ik heb ook een heupprothese, al twee jaar en ik ben blij dat ik goed kan stappen zonder pen met dank aan de dokter die m'n operatie heeft gedaan. Binnen acht jaar moet ik voor het tweede been ook een nieuwe heup hebben.

  Reageer
 • Sil

  Ronja

  Ik heb negen dagen geleden een nieuwe heup gekregen, maar heb nu veel meer pijn en ook erge pijn in de lies, alle spieren doen nog erge pijn wat normaal is. Maar ook veel steken in heup en lies, valt me tot nu dus goed tegen, kan er ook niet los op staan, leunen.

  Reageer
 • Sil

  Nzl

  Ik heb met 20 jaar een nieuwe heup gekregen. Ik snap je punt.

  Reageer
 • Sil

  Rian

  Beste Kitty, ik herken je verhaal. Heb zelf al sinds mijn achtste jaar last van mijn linkerheup, mijn kraakbeen liet los of groeide niet meer, weet het ook niet zeker want een uitleg heb ik er echt niet over gehad, maar ik houd het maar op zware artrose. Doordat mijn linkerheup zo stijf is, heeft dit ook effect gehad op mijn rechterheup. Nu 30 jaar later ga ik ze allebei laten vervangen.

  Ik ben er heel zenuwachtig over en voel me er soms heel verdrietig over. Leven met pijn is ook niets want ik wil weer leuke dingen doen en niet steeds daarna pijn ervaren. Tevens heb ik ook nog eens twee kleine kinderen, van 4 en 2, en dat maakt het ook niet makkelijker.

  Ik hoop van harte dat alles goed zal verlopen en dat ik goed kan herstellen want in juli 2015 staat de operatie, gehele heupprothese, van mijn rechterheup gepland. Ik wilde ze niet allebei tegelijk doen, vind één al eng genoeg. Je weet niet wat je te wachten staat en dat maakt het eng, maar ik ga van het positieve uit. Dit is het enige wat ik je kan meegeven en volgens mijn orthopeed gaat de keramische prothese, in het lab, 30 jaar mee.

  Reageer
 • Sil

  Marijke

  Ik heb sinds vorig jaar oktober last van mijn rechterheup. Ik dacht dat het kwam doordat ik te fanatiek was geweest met sporten. Maar nou blijkt dat mijn rechter heupkop helemaal kapot Is. Ik had twee opties: doorlopen met pijnmedicatie of een heupprothese. Ik heb het eerst geprobeerd met pijnmedicatie, maar helaas was ik daar bijna de hele tijd misselijk van. Nu is de operatie gepland op 26 mei 2015. En dan ben ik 29.. waarschijnlijk is mijn heup beschadigd door de prednison. Ik heb namelijk in november 2013 een niertransplantatie gehad. Zijn er hier ook mensen met soortgelijke situaties?

  Groetjes Marijke

  Reageer
  • Sil

   Alex

   Dan ben je nog jonger dan ik. Ik ben nu 35 en weet sinds anderhalf jaar dat er iets mis is in beide heupen. Jaren en jaren heb ik fanatiek gesport: skateboarden, snowboarden, wakeboarden, motorrijden, surfen.. Ik red het meestal wel zonder pijnstilling en iets anders dan paracetamol/ibuprofen heb ik nog niet geprobeerd. Wat kreeg jij voor medicatie dan? Ik hoop de operaties nog jaren uit te stellen, maar ik heb bijna alle sporten waar ik zo van hou op moeten geven behalve surfen. Ik ben zelf erg bang voor de operatie zelf, dat maakt het er niet beter op.
   Groeten,
   Alex

   Reageer
   • Sil

    Marijke

    Tja een operatie is ook niet fijn, maar ik hoop dat ik daarna weer gewoon kan lopen zonder pijn. Ik mag doordat ik nierpatiënt ben alleen maar paracetamol gebruiken en dat werkt niet echt.. Kreeg daarna tramadol, maar was bijna de hele tijd misselijk en hield weinig eten binnen.. Dus was geen oplossing voor mij en het was ook alleen maar om de operatie uit te stellen. Ik zou uiteindelijk toch geopereerd moeten worden. En ik wil toch graag een aantal jaren kunnen genieten van m'n leven. Het staat nu al vijf jaar stil om maar zo te zeggen.

    Reageer
  • Sil

   Rian

   Beste Marijke,

   Krijg jij nou ook van die reacties zo van: zo jong en nu al een nieuwe heup? Ik krijg deze echt zo vaak dat ik me er heel rot door voel. Indien zo, hoe ga je daarmee om?

   Reageer
   • Sil

    Marijke

    Ja die reactie krijg ik ook vaak. Maar op deze manier kan ik ook niet door blijven lopen.. En ik wil toch graag nog even kunnen genieten van mijn leven. En het is inderdaad weleens vervelend, maar zonder operatie ben ik bang dat ik straks niet meer kan lopen. Groetjes Marijke

    Reageer
  • Sil

   Kim

   Beste Marijke,

   Eindelijk iemand van mijn leeftijd met hetzelfde probleem! Ik ben 28 jaar en word morgen opgenomen in het AZM in Maastricht. Ik krijg dinsdag een nieuwe linkerheup. Vind je het fijn als ik je op de hoogte houd van mijn herstel? Wellicht stelt het je gerust :-)

   Reageer
   • Sil

    Marijke

    Hai Kim,

    Ik zou het fijn vinden om van je te horen hoe het herstel gaat en hoe de operatie is gegaan. Ik heb vorige week de zorgdag gehad in het Radboud in Nijmegen. Jammer genoeg niemand van mijn leeftijd.. Is bij jou de heup ook kapot door gebruik van prednison? Of komt het bij jou door een andere oorzaak?

    Groetjes Marijke

    Reageer
    • Sil

     Kim

     Hoi Marijke,

     Ik heb vroeger aan beide heupen dysplasie gehad. Links is altijd mijn slechte kant geweest. Daarom heb ik een aantal jaar geleden last gekregen van slijtage.. Daardoor weer ontstekingen en cystes. Van het kastje naar de muur gestuurd in Nijmegen. Uiteindelijk in Maastricht terecht gekomen.. daar namen ze me serieus.

     Dinsdag in de middag geopereerd en vrijdag alweer naar huis. Op woensdag liep ik alweer met een looprekje.. Donderdag met twee krukken en nu thuis mag ik binnenshuis met één kruk. Herstel gaat goed maar rustig aan. Ik heb een wond aan de zijkant van 20 centimeter.. Best lang maar daardoor konden ze er beter bij. Ze hebben op een speciale manier gehecht. gezien mijn leeftijd. Zo ben ik hopelijk snel bikiniproof.

     Pijn valt erg mee. Goede pijnstillers. Wond is al droog.

     Als je vragen hebt.. mail gerust.

     Oh en allerbelangrijkste.. De pijn die ik voorheen had was na de operatie meteen weg!

     Groetjes Kim

     Reageer
 • Sil

  Jo

  Ik ben bij de orthopeed geweest en ik heb ook een nieuwe heup nodig, er zaten al twee gaten in mijn heupgewricht en het kraakbeen tussen de kom en de kop is aangetast maar ik sta met mijn rug tegen de muur. Ze willen me niet helpen want ik ben te jong. Ben nu bijna 42. Ik weet niet wat ik hier mee moet, ik heb ook tegen de arts gezegd wanneer dan wel? Dan krijg ik als antwoord: "ja als u helemaal niet meer kunt". Pf voel me niet begrepen en in de steek gelaten. Hebben jullie tips voor mij?

  Reageer
  • Sil

   Mel

   Ga naar de Sint Maartenskliniek in Nijmegen of Woerden. Ik heb op mijn 31e daar een nieuwe heup gekregen. Ik kan nu weer pijnvrij leven.

   Reageer
 • Sil

  Bianca S

  Ik heb 18 november 2014 een linkerheup operatie gehad, een prothese. Nu heb ik lage rugpijn en m'n rechterbeen doet pijn. Waarschijnlijk moet ik ook een rechter heupprothese hebben maar ik ben aan het twijfelen om het te laten doen. Wie kan mij zeggen wat ik het beste kan doen?

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

48 - 8 =

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video