Zoeken

"Eigenlijk ben ik te jong voor een nieuwe heup"

Verhaal door Kitty (47)

Kitty (47 jaar) krijgt binnenkort een nieuwe heup. Ze heeft hier gemengde gevoelens over. Ze is blij dat ze binnenkort van haar pijn af zal zijn, maar ze vindt eigenlijk dat ze nog te jong is voor zo'n operatie.

"Ik heb al bijna mijn hele leven problemen met mijn heupen. Pijn bij mijn heupen begon al op mijn zestiende jaar en ik ben nu 47. Omdat ik al zo lang last heb van mijn heup krijg ik binnenkort krijg een nieuwe heup. Ik hoop dat ik dan eindelijk een beter leven krijg."

Minder pijn

"Ik ben blij dat ik binnenkort met mijn nieuwe heup weer meer kan bewegen en minder pijn zal hebben. Maar ik heb dan nog wel mijn linkerheup die ook niet zo goed meer is. Moet ik deze heup dan ook gelijk laten vervangen?"

"Omdat ik al bijna mijn hele leven mank loop, heb ik veel last van mijn rug gekregen. Hier ben ik weleens aan geopereerd. De operatie met de heupprothese wordt de vierde operatie die ik moet ondergaan. Mijn arts zei dat een nieuwe heup maar tien jaar mee gaat. Hier ben ik erg bang voor. Hoe vaak kan zo'n heup dan vervangen worden? Ik ben dus eigenlijk te jong om een nieuwe heup te krijgen, maar ik kan de pijn ook niet langer verdragen."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen

 

Reacties

 • Sil

  Henk

  Hoi, ik ben 46 jaar en weet nu ongeveer vier jaar dat mijn heup versleten is. Als ik wil kan ik in oktober een nieuwe heup krijgen. Wat mij tegenhoudt is het feit dat ik werk als huisschilder en ik weet niet of ik dan nog steeds mijn vak kan uitoefenen. Ik sta voor een enorm dilemma. Het sporten heb ik al moeten opgeven, straks ook nog mijn beroep wat ik met veel plezier uitoefen? Heel graag een reactie van lotgenoten.

  Reageer
  • Sil

   Frank

   Hoi Henk,

   Ik ben 41 en heb met precies dezelfde dilemma's gelopen. Echter je kwaliteit van leven gaat er dusdanig op achteruit dat je op een punt komt dat je er klaar mee bent. Ik ben gisteren geopereerd en het viel me reuze mee.

   Ik kan nu weer nadenken over wat ik wel weer kan, in plaats van wat ik niet meer kan. En ja, ik realiseer me ook dat ik niet meer alles kan wat ik vroeger wel kon, maar dat woog in mijn keuze voor mij niet op tegen frustratie en de pijn voor de operatie. Ik leef nu.

   Veel succes met het nemen van je beslissing.

   Reageer
 • Sil

  Bislimi

  Ik heb ook een heupprothese, al twee jaar en ik ben blij dat ik goed kan stappen zonder pen met dank aan de dokter die m'n operatie heeft gedaan. Binnen acht jaar moet ik voor het tweede been ook een nieuwe heup hebben.

  Reageer
 • Sil

  Ronja

  Ik heb negen dagen geleden een nieuwe heup gekregen, maar heb nu veel meer pijn en ook erge pijn in de lies, alle spieren doen nog erge pijn wat normaal is. Maar ook veel steken in heup en lies, valt me tot nu dus goed tegen, kan er ook niet los op staan, leunen.

  Reageer
 • Sil

  Nzl

  Ik heb met 20 jaar een nieuwe heup gekregen. Ik snap je punt.

  Reageer
 • Sil

  Rian

  Beste Kitty, ik herken je verhaal. Heb zelf al sinds mijn achtste jaar last van mijn linkerheup, mijn kraakbeen liet los of groeide niet meer, weet het ook niet zeker want een uitleg heb ik er echt niet over gehad, maar ik houd het maar op zware artrose. Doordat mijn linkerheup zo stijf is, heeft dit ook effect gehad op mijn rechterheup. Nu 30 jaar later ga ik ze allebei laten vervangen.

  Ik ben er heel zenuwachtig over en voel me er soms heel verdrietig over. Leven met pijn is ook niets want ik wil weer leuke dingen doen en niet steeds daarna pijn ervaren. Tevens heb ik ook nog eens twee kleine kinderen, van 4 en 2, en dat maakt het ook niet makkelijker.

  Ik hoop van harte dat alles goed zal verlopen en dat ik goed kan herstellen want in juli 2015 staat de operatie, gehele heupprothese, van mijn rechterheup gepland. Ik wilde ze niet allebei tegelijk doen, vind één al eng genoeg. Je weet niet wat je te wachten staat en dat maakt het eng, maar ik ga van het positieve uit. Dit is het enige wat ik je kan meegeven en volgens mijn orthopeed gaat de keramische prothese, in het lab, 30 jaar mee.

  Reageer
 • Sil

  Marijke

  Ik heb sinds vorig jaar oktober last van mijn rechterheup. Ik dacht dat het kwam doordat ik te fanatiek was geweest met sporten. Maar nou blijkt dat mijn rechter heupkop helemaal kapot Is. Ik had twee opties: doorlopen met pijnmedicatie of een heupprothese. Ik heb het eerst geprobeerd met pijnmedicatie, maar helaas was ik daar bijna de hele tijd misselijk van. Nu is de operatie gepland op 26 mei 2015. En dan ben ik 29.. waarschijnlijk is mijn heup beschadigd door de prednison. Ik heb namelijk in november 2013 een niertransplantatie gehad. Zijn er hier ook mensen met soortgelijke situaties?

  Groetjes Marijke

  Reageer
  • Sil

   Alex

   Dan ben je nog jonger dan ik. Ik ben nu 35 en weet sinds anderhalf jaar dat er iets mis is in beide heupen. Jaren en jaren heb ik fanatiek gesport: skateboarden, snowboarden, wakeboarden, motorrijden, surfen.. Ik red het meestal wel zonder pijnstilling en iets anders dan paracetamol/ibuprofen heb ik nog niet geprobeerd. Wat kreeg jij voor medicatie dan? Ik hoop de operaties nog jaren uit te stellen, maar ik heb bijna alle sporten waar ik zo van hou op moeten geven behalve surfen. Ik ben zelf erg bang voor de operatie zelf, dat maakt het er niet beter op.
   Groeten,
   Alex

   Reageer
   • Sil

    Marijke

    Tja een operatie is ook niet fijn, maar ik hoop dat ik daarna weer gewoon kan lopen zonder pijn. Ik mag doordat ik nierpatiënt ben alleen maar paracetamol gebruiken en dat werkt niet echt.. Kreeg daarna tramadol, maar was bijna de hele tijd misselijk en hield weinig eten binnen.. Dus was geen oplossing voor mij en het was ook alleen maar om de operatie uit te stellen. Ik zou uiteindelijk toch geopereerd moeten worden. En ik wil toch graag een aantal jaren kunnen genieten van m'n leven. Het staat nu al vijf jaar stil om maar zo te zeggen.

    Reageer
  • Sil

   Rian

   Beste Marijke,

   Krijg jij nou ook van die reacties zo van: zo jong en nu al een nieuwe heup? Ik krijg deze echt zo vaak dat ik me er heel rot door voel. Indien zo, hoe ga je daarmee om?

   Reageer
   • Sil

    Marijke

    Ja die reactie krijg ik ook vaak. Maar op deze manier kan ik ook niet door blijven lopen.. En ik wil toch graag nog even kunnen genieten van mijn leven. En het is inderdaad weleens vervelend, maar zonder operatie ben ik bang dat ik straks niet meer kan lopen. Groetjes Marijke

    Reageer
  • Sil

   Kim

   Beste Marijke,

   Eindelijk iemand van mijn leeftijd met hetzelfde probleem! Ik ben 28 jaar en word morgen opgenomen in het AZM in Maastricht. Ik krijg dinsdag een nieuwe linkerheup. Vind je het fijn als ik je op de hoogte houd van mijn herstel? Wellicht stelt het je gerust :-)

   Reageer
   • Sil

    Marijke

    Hai Kim,

    Ik zou het fijn vinden om van je te horen hoe het herstel gaat en hoe de operatie is gegaan. Ik heb vorige week de zorgdag gehad in het Radboud in Nijmegen. Jammer genoeg niemand van mijn leeftijd.. Is bij jou de heup ook kapot door gebruik van prednison? Of komt het bij jou door een andere oorzaak?

    Groetjes Marijke

    Reageer
    • Sil

     Kim

     Hoi Marijke,

     Ik heb vroeger aan beide heupen dysplasie gehad. Links is altijd mijn slechte kant geweest. Daarom heb ik een aantal jaar geleden last gekregen van slijtage.. Daardoor weer ontstekingen en cystes. Van het kastje naar de muur gestuurd in Nijmegen. Uiteindelijk in Maastricht terecht gekomen.. daar namen ze me serieus.

     Dinsdag in de middag geopereerd en vrijdag alweer naar huis. Op woensdag liep ik alweer met een looprekje.. Donderdag met twee krukken en nu thuis mag ik binnenshuis met één kruk. Herstel gaat goed maar rustig aan. Ik heb een wond aan de zijkant van 20 centimeter.. Best lang maar daardoor konden ze er beter bij. Ze hebben op een speciale manier gehecht. gezien mijn leeftijd. Zo ben ik hopelijk snel bikiniproof.

     Pijn valt erg mee. Goede pijnstillers. Wond is al droog.

     Als je vragen hebt.. mail gerust.

     Oh en allerbelangrijkste.. De pijn die ik voorheen had was na de operatie meteen weg!

     Groetjes Kim

     Reageer
 • Sil

  Jo

  Ik ben bij de orthopeed geweest en ik heb ook een nieuwe heup nodig, er zaten al twee gaten in mijn heupgewricht en het kraakbeen tussen de kom en de kop is aangetast maar ik sta met mijn rug tegen de muur. Ze willen me niet helpen want ik ben te jong. Ben nu bijna 42. Ik weet niet wat ik hier mee moet, ik heb ook tegen de arts gezegd wanneer dan wel? Dan krijg ik als antwoord: "ja als u helemaal niet meer kunt". Pf voel me niet begrepen en in de steek gelaten. Hebben jullie tips voor mij?

  Reageer
  • Sil

   Mel

   Ga naar de Sint Maartenskliniek in Nijmegen of Woerden. Ik heb op mijn 31e daar een nieuwe heup gekregen. Ik kan nu weer pijnvrij leven.

   Reageer
 • Sil

  Bianca S

  Ik heb 18 november 2014 een linkerheup operatie gehad, een prothese. Nu heb ik lage rugpijn en m'n rechterbeen doet pijn. Waarschijnlijk moet ik ook een rechter heupprothese hebben maar ik ben aan het twijfelen om het te laten doen. Wie kan mij zeggen wat ik het beste kan doen?

  Reageer
 • Sil

  Monique

  Ten eerste denk ik dat het belangrijk is dat niemand hetzelfde is en een nieuwe heup niet hetzelfde zal ervaren. Ik ben 47 en ben zes weken geleden geopereerd, nieuwe linkerheup. Rechter zal in de toekomst ook nog vervangen worden. Herstel gaat mij niet snel genoeg maar mag eigenlijk niet klagen. Pijn voordien was zo heftig en daar ben je direct na de operatie vanaf, dat is al een hele opluchting want de rest van je leven pijnstillers slikken is ook geen optie.

  Ik kwam er pas na twee en een half jaar achter dat ik artrose heb. Lang fysio gehad, nadat dat niet mocht baten adviseerden ze me foto's te laten maken van mijn gewrichten. Daar kwam het verlossende antwoord en inderdaad ook ik was geschrokken, nooit gedacht aan versleten heupen. Het schijnt dat ik valgus heup heb met als gevolg eerder last van slijtage, ook kan het erfelijk zijn.

  Ook mijn arts had zijn bedenkingen wat betreft vervangen van mijn heup op deze leeftijd. Ben voor second opinion naar een academisch ziekenhuis geweest in België. Daar werd het mij wel duidelijk, uitgebreid uitleg gehad. Er werd geadviseerd om een een keramische heup te nemen omdat deze zeer lang mee kan gaan. Met dit verhaal terug naar mijn arts in Nederland en tot mijn verbazing werd dit inderdaad bevestigd. Nu na zes weken moet ik zeggen jippie mijn kwaliteit van leven is er zeker op vooruit gegaan en het herstel duurt inderdaad wel even maar is de moeite meer dan waard. Je leeft nu dus waarom niet!

  Reageer
 • Sil

  Cassie84

  Ik ben er een jaar geleden achtergekomen dat ik ook een heupprothese nodig heb. Ik bleef sukkelen met pijn in m'n lies/heupstreek en werd steeds stijver (nooit echt soepel geweest). Ik was meerdere malen bij fysiotherapeuten geweest maar zij gooiden het op te korte spieren. Uiteindelijk heeft een chiropractor me toch doorverwezen om een foto te laten maken. Hier kwam dus uit dat ik in het laatste stadium zit van de artrose en dat alleen een prothese nog maar nut heeft. Ik wist niet wat ik hoorde.

  Ik ben nu 30 jaar oud en maak me nu vooral erg druk over de levensduur van een nieuwe heup. Hoe ik eraan kom weet ik tot op de dag vandaag niet. Ik heb nooit iets aan m'n gewrichten gehad. Ook ik ben bang dat ik op latere leeftijd invalide zal worden en kan dit gevoel nog steeds niet thuisbrengen. De pijn valt mee van dag tot dag, vandaar dat ik het nog probeer uit te stellen. Echter begint m'n knie ook pijnlijk te worden. Indien er iemand tips heeft of nuttige informatie is dat zeer welkom.

  Reageer
  • Sil

   Mel

   Vier jaar geleden heb ik een nieuwe heup moeten nemen, ik was toen 31. Ook ik heb getwijfeld of ik niet te jong was en hoe lang gaat zo'n heup mee? Ik heb toen de knoop doorgehakt om het wel te doen. Ik kon bijna niet meer lopen en had elke dag pijn. Men weet eigenlijk niet hoe lang een heup mee kan, dit zijn de nieuwste generatie heupen en daarvan is de levensduur gewoon nog niet bekend. Ik heb van mensen gehoord dat ze al 30 jaar met dezelfde heup doen. Dat stemt mij optimistisch.

   In mijn overweging heb ik ook meegenomen dat ik nu wil leven en geen pijn meer wilde hebben. Wie weet loop je morgen onder een tram?

   Succes met je overweging!

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

15 - 5 =

Video van de week

Wat is PMS en wat kun je eraan doen?

Bekijk de video