Zoeken

"Eigenlijk ben ik te jong voor een nieuwe heup"

Verhaal door Kitty (47)

Kitty (47 jaar) krijgt binnenkort een nieuwe heup. Ze heeft hier gemengde gevoelens over. Ze is blij dat ze binnenkort van haar pijn af zal zijn, maar ze vindt eigenlijk dat ze nog te jong is voor zo'n operatie.

"Ik heb al bijna mijn hele leven problemen met mijn heupen. Pijn bij mijn heupen begon al op mijn zestiende jaar en ik ben nu 47. Omdat ik al zo lang last heb van mijn heup krijg ik binnenkort krijg een nieuwe heup. Ik hoop dat ik dan eindelijk een beter leven krijg."

Minder pijn

"Ik ben blij dat ik binnenkort met mijn nieuwe heup weer meer kan bewegen en minder pijn zal hebben. Maar ik heb dan nog wel mijn linkerheup die ook niet zo goed meer is. Moet ik deze heup dan ook gelijk laten vervangen?"

"Omdat ik al bijna mijn hele leven mank loop, heb ik veel last van mijn rug gekregen. Hier ben ik weleens aan geopereerd. De operatie met de heupprothese wordt de vierde operatie die ik moet ondergaan. Mijn arts zei dat een nieuwe heup maar tien jaar mee gaat. Hier ben ik erg bang voor. Hoe vaak kan zo'n heup dan vervangen worden? Ik ben dus eigenlijk te jong om een nieuwe heup te krijgen, maar ik kan de pijn ook niet langer verdragen."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen

 

Reacties

 • Sil

  Jo

  Ik ben bij de orthopeed geweest en ik heb ook een nieuwe heup nodig, er zaten al twee gaten in mijn heupgewricht en het kraakbeen tussen de kom en de kop is aangetast maar ik sta met mijn rug tegen de muur. Ze willen me niet helpen want ik ben te jong. Ben nu bijna 42. Ik weet niet wat ik hier mee moet, ik heb ook tegen de arts gezegd wanneer dan wel? Dan krijg ik als antwoord: "ja als u helemaal niet meer kunt". Pf voel me niet begrepen en in de steek gelaten. Hebben jullie tips voor mij?

  Reageer
 • Sil

  Bianca S

  Ik heb 18 november 2014 een linkerheup operatie gehad, een prothese. Nu heb ik lage rugpijn en m'n rechterbeen doet pijn. Waarschijnlijk moet ik ook een rechter heupprothese hebben maar ik ben aan het twijfelen om het te laten doen. Wie kan mij zeggen wat ik het beste kan doen?

  Reageer
 • Sil

  Monique

  Ten eerste denk ik dat het belangrijk is dat niemand hetzelfde is en een nieuwe heup niet hetzelfde zal ervaren. Ik ben 47 en ben zes weken geleden geopereerd, nieuwe linkerheup. Rechter zal in de toekomst ook nog vervangen worden. Herstel gaat mij niet snel genoeg maar mag eigenlijk niet klagen. Pijn voordien was zo heftig en daar ben je direct na de operatie vanaf, dat is al een hele opluchting want de rest van je leven pijnstillers slikken is ook geen optie.

  Ik kwam er pas na twee en een half jaar achter dat ik artrose heb. Lang fysio gehad, nadat dat niet mocht baten adviseerden ze me foto's te laten maken van mijn gewrichten. Daar kwam het verlossende antwoord en inderdaad ook ik was geschrokken, nooit gedacht aan versleten heupen. Het schijnt dat ik valgus heup heb met als gevolg eerder last van slijtage, ook kan het erfelijk zijn.

  Ook mijn arts had zijn bedenkingen wat betreft vervangen van mijn heup op deze leeftijd. Ben voor second opinion naar een academisch ziekenhuis geweest in België. Daar werd het mij wel duidelijk, uitgebreid uitleg gehad. Er werd geadviseerd om een een keramische heup te nemen omdat deze zeer lang mee kan gaan. Met dit verhaal terug naar mijn arts in Nederland en tot mijn verbazing werd dit inderdaad bevestigd. Nu na zes weken moet ik zeggen jippie mijn kwaliteit van leven is er zeker op vooruit gegaan en het herstel duurt inderdaad wel even maar is de moeite meer dan waard. Je leeft nu dus waarom niet!

  Reageer
 • Sil

  Cassie84

  Ik ben er een jaar geleden achtergekomen dat ik ook een heupprothese nodig heb. Ik bleef sukkelen met pijn in m'n lies/heupstreek en werd steeds stijver (nooit echt soepel geweest). Ik was meerdere malen bij fysiotherapeuten geweest maar zij gooiden het op te korte spieren. Uiteindelijk heeft een chiropractor me toch doorverwezen om een foto te laten maken. Hier kwam dus uit dat ik in het laatste stadium zit van de artrose en dat alleen een prothese nog maar nut heeft. Ik wist niet wat ik hoorde.

  Ik ben nu 30 jaar oud en maak me nu vooral erg druk over de levensduur van een nieuwe heup. Hoe ik eraan kom weet ik tot op de dag vandaag niet. Ik heb nooit iets aan m'n gewrichten gehad. Ook ik ben bang dat ik op latere leeftijd invalide zal worden en kan dit gevoel nog steeds niet thuisbrengen. De pijn valt mee van dag tot dag, vandaar dat ik het nog probeer uit te stellen. Echter begint m'n knie ook pijnlijk te worden. Indien er iemand tips heeft of nuttige informatie is dat zeer welkom.

  Reageer
 • Sil

  Thea

  Beste mevrouw, ik moet u vertellen dat ik ook pas 57 jaar oud ben, ik ook 10 jaar lang last gehad heb van pijn in de heup en mijn rug, en de laatste 2 jaren had ik het voor gezien, ik kon de pijn niet meer verdragen. Toen heb ik eindelijk een beslissing genomen om deze operatie te ondergaan. Ik moet heel eerlijk zeggen, dat ik ook bang was, maar na mijn gesprek met de arts te hebben gehad was ik een beetje gerustgesteld. Ik had mij heel goed voorbereid op de operatie, geen zenuwen, geen stress, ik was er gewoon klaar voor. En ik mag je vertellen ik heb het resultaat van gezien, om het in woorden te zeggen: ik ben pijnloos, ik ben pas 6 weken geopereerd, maar heb er succes mee. Dus ik zou maar zeggen ga ervoor meid, je zal je een heel ander mens voelen.
  Groetjes Thea

  Reageer
 • Sil

  X

  Ik ben 14 (bijna 15), en ik heb ook heel erg veel zeer bij mijn heup met het opstaan en trappen op en af lopen of bij het opstaan uit bed waardoor ik een rare beweging ga maken, en ik durf er niet echt mee naar de dokter te gaan. Wat kan ik het beste doen eigenlijk?

  Reageer
 • Sil

  Jolanda

  Vraagje, ik ben 56 jaar nog behoorlijk actief en nu is mijn linkerheup versleten. Heb echt veel pijn in mijn linkerbeen. Zouden jullie voor een nieuwe heup gaan en zo ja na hoelang kan je weer alles doen?

  Reageer
 • Sil

  Tisdre

  Mijn dochter van 16 krijgt binnenkort een nieuwe heup. Heb nog niemand gevonden die op zo'n jonge leeftijd een kunstheup heeft gekregen. We zijn hoopvol gestemd en wensen haar een pijnvrij leven toe. Daar is ze zelf en wij ook wel aan toe!

  Reageer
  • Sil

   Joop

   Ik heb ze op 20 jarige leeftijd beiderzijds gehad. Nu zijn ze versleten na 25 jaar ( cupjes ) en worden vervangen.

   Reageer
 • Sil

  Lieve

  Dag Kitty, ik heb met je te doen want inderdaad het is te jong. Maar "nieuwe onderdelen" zijn te verkiezen boven pijn en ongemak. Ik heb er 10 jaar over gedaan om tot een operatie te beslissen en 2 opinies gevraagd. Op aandringen van mijn kinderen die het niet konden aanzien dat ik zoveel pijn had en als een eend stapte heb ik beide heupen laten vervangen. Het noemt bilaterale resurfacing. Dus een beetje sparende techniek ipv totale. De beide prothesen zijn op 1 dag gezet. Geen sinecure en als je wakker wordt heb je geen benen om op te staan, dus terug leren lopen. Ik heb er 5 maanden over gedaan en maar goed dat die twee heupen tegelijk zijn geplaatst want ik was anders niet meer terug gegaan. Ik heb een stafylokokken infectie doorgemaakt wat de revalidatie heeft vertraagd. Het was traumatisch zodat de chirurg zelfs opteerde om een nieuwe prothese te plaatsen maar dan met tussentijd van 6 maanden, zodat ik die tijd in bed of stoel moest doorbrengen. Ik heb geweigerd en doorgebeten en mezelf "genezen" met colloidaal zilver ipv antibiotica pillen (16 per dag).

  Ik was toen juist 50 geworden, een mooi kado ... Nu, 45 jaar later, heb ik opnieuw last en nog wel aan de vroegere minst lastige kant (links). Mijn zoon werkt intussen op orthopedie en heeft zo snel als mogelijk een afspraak geregeld omdat hij alles wilde uitsluiten. Ik ben ontzettend bang, echt ik geraakt er al moeilijk over dat het zo vroeg moest en dan nu al dit.
  Ik wil je niet bang maken, zeker niet, jij voelt je eigen pijn en noodzaak. Ik wil je alleen maar zeggen neem het niet te licht op. Ik wens je het best mogelijke en als het echt moet, dan absoluut geheel herstel en een lang prothese leven verder!
  een hart onder de riem voor jou, Kitty
  lieve groet

  Reageer
 • Sil

  Kik

  Niet bang zijn, gewoon doen! Ik kreeg mijn 1e (links) nieuwe heup toen ik 43 was en hij werkt nog perfect, ben nu 62. Mijn 2e (rechts) nieuwe heup 1 1/2 jaar geleden is ook helemaal geweldig, in beide gevallen kwam ik van 'de hel in de hemel'. Ik kan weer alles, sjouwen en sporten, ik leef weer zonder beperkingen. Daarom kan ik het iedereen aanraden. Je leeft nu! Succes.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

49 + 1 =

Video van de week

Hoe ontstaat bekkenpijn tijdens de zwangerschap en wat zijn de symptomen?

Bekijk de video