Zoeken

Mijn kind lust geen melk

Verhaal door Janneke (27)

Janneke (27): Mijn dochtertje is nu twee jaar. Over het algemeen eet ze goed, alleen bepaalde dingen krijg ik er niet in. Eigenlijk wil ze niks weten van alles wat met zuivel te maken heeft. Melk, yoghurt, vla: het is absoluut niet aan haar besteed. 

Nu hou ik zelf ook niet van zuivel, dus ik vind het niet zo erg. Van mijn moeder weet ik dat ik ook al van jongs af aan mijn neus optrok voor melk en kaas enzo. Mijn moeder gaf me dan maar chocolademelk, dat ging nog wel. Verder at ik ook prima met de pot mee. Eigenlijk ben ik wel blij dat ze dat zo gedaan heeft, want stel je voor dat ik al die tijd verplicht iets had moeten eten of drinken wat ik gewoon niet lekker vind!

Broze botten?

Ik heb ook wel eens een onderzoek gehad van mijn botdichtheid en die was prima, terwijl ik toch geen extra kalktabletten slik. Die arts zei ook dat het allemaal niet zo'n vaart zou lopen met broze botten. En ik denk ook weleens dat het eigenlijk heel onnatuurlijk is dat wij mensen ons hele leven melk blijven drinken. Welk dier doet dat nou? Jonge dieren drinken melk bij hun moeder, maar daarna houdt het op. Als dat niet gezond zou zijn zou het in de natuur toch ook wel anders gaan? Toch twijfel ik weleens nu ik zelf een kleine heb. Vooral ook omdat ik vaak reacties krijg van bijvoorbeeld andere moeders.

Laatst had ik nog een aanvaring met één van de leidsters op het kinderdagverblijf: die vond het onzin dat Lisan van mij geen melk of karnemelk hoeft te drinken bij het eten als ze dat niet wil. Op het dagverblijf willen ze geen uitzondering maken, ze vinden dat Lisan daar verwend van wordt en dat ze gewoon mee moet doen. De leidster zegt ook dat een kind dat gewoon nodig heeft. Dat ze anders zeker een kalkgebrek krijgt. Maar je gaat een kind toch niet iets door haar strot duwen wat ze gewoon niet lust? Ik vind dat gewoon zielig en ik denk dat ze zo gauw echt geen tekort krijgt. 's Ochtends krijgt ze altijd pap, met warme melk, dat lust ze wel. Dus ze krijgt echt wel wat kalk binnen. Verwen ik mijn kind of moet ik me gewoon niet teveel aantrekken van iedereen die er iets over te zeggen heeft?

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen

Reacties

 • Sil

  Renate

  Koemelk is voor kalfjes, de mens haalt de room eruit omdat we niet zo hard hoeven te groeien. Mijn man drink veel melk omdat hij het lekker vindt. Voor de kalk zet het echt geen zoden aan de dijk door de hoge hoeveelheid eiwit in melk. Een goede kalkbron zijn ook groenten, bijv. broccoli. Waarom dringt een kinderdagverblijf vette siikerdranken (mellksuiker) op? Kindertjes mogen liever water of thee zonder suiker.

  Reageer
 • Sil

  Henriette

  Mijn kinderen lusten ook geen melk (hebben zelfs een koemelkallergie gehad). Trek je niets aan van wat anderen zeggen; het komt later allemaal wel goed. Ben je bang dat ze te weinig kalk binnen krijgt, dan geef je je dochter toch gewoon een kalktabletje van Dagravit(sinasappelsmaakje). Zo krijgt ze toch voldoende binnen!

  Reageer
 • Sil

  Gerda

  Je zegt dat je kind geen melk lust. Maar ze lust wel chocolademelk of pap. Daar zit toch ook melk in? Als ze chocolademelk lust, wil ze misschien ook wel melk met een smaakje drinken. Die zijn nu ook volop te verkrijgen in de supermarkt. Of Yokidrink? Net als Henriette wil ik ook zeggen dat een kalkpilletje ook een oplossing is.

  Reageer
 • Sil

  sietske smit

  Gewoon geen melk laten drinken. Het is best mogelijk dat je dochter eigenlijk melk niet goed verdraagt. Haar lichaam geeft haar in dat ze het niet lust om zichzelf te beschermen.
  Ik zelf haat melk en ook mijn kinderen hielden er niet van. Gelukkig lusten ze wel karnemelk. Op de creche heb ik gezegd dat ze van de dokter geen mek mochten hebben. Ze zijn erg gezond en nu 17 en 18 jaar oud.
  Ik zelf drink al sinds ik 17 ben geen melk meer en daarvoor was elke beker (een keer per dag) een gevecht met mijn moeder. Ik ben nu 52 , heb mijn hele gebit nog en lijdt absoluut niet aan zoiets als botontkalking.
  Hazelnoten en broccoli bevatten ook veel kalk.

  Reageer
 • Sil

  Janneke

  Hallo Sietske,
  Bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat er meer mensen zijn die, tegen de stroom in, er net zo over denken als ik. Ik heb inderdaad ook wel eens gedacht dat je smaak gewoon een soort zelfbescherming van je eigen lichaam is om dingen die voor jou niet zo goed vallen gewoon niet te lusten.
  groeten, Janneke

  Reageer
 • Sil

  Karin Vermeulen

  Gewoon geen melk laten opdringen hoor! Een kind weet zelf wel wat lekker is en wat nodig is. Mijn dochtertje van twee lust ook geen melk, maar drinkt wel veel water. Ze eet ook 's ochtends pap en af en toe een beetje yogurt. Ik ben zelf ook geen zuivelfan en drink al jaren geen melk meer. Vroeger heeft mijn moeder mij ook wel eens gedwongen om pap te laten eten en dat spuugde ik dan weer uit. Geen geslaagde actie dus. Ik ben nu 39 en goed gezond en ik heb ook nog nooit een bot gebroken, terwijl ik toch zeer actief en sportief ben. En wat het eten van mijn dochtertje betreft: ze lust een hoop dingen niet; een hoop dingen ook wel en die krijgt ze dan ook. Ik bied haar wel steeds van alles aan en daardoor breid haar smaak zich geleidelijk aan wel uit. Maar iets opdringen dat ze echt niet hoeft, daar begin ik niet aan, want ik moet er zelf ook niet aan denken dat dat mij zou gebeuren. Zolang je kind goed groeit en actief is, is er niks aan de hand lijkt me!!


  groetjes, Karin

  Reageer
 • Sil

  Dat is heel logisch, koeienmelk is voor namelijk voor koeien. moedermelk is voor kinderen. Het is een raadsel waarom koeiemelk wordt gepromoot voor mensen, echt een groot raadsel.
  Neem maar eens een slok en let eens op hoeveel speeksel er wordt afgescheiden om dit spul te neutraliseren.
  Prof. Dr. P.U.M. von Berg-Wenseloo

  Reageer
 • Sil

  Marijke

  Als het kind geen melk wil zou ik het haar ook niet geven er zijn wel vervangende etenswaren waar ook de voedingsstoffen inzitten die ook in melk zitten.

  Reageer
 • Sil

  Barbara Pols

  Beste Moeder, geef je kind alsjeblieft geen melk. Melk is zeer ongezond en UITSLUITEND geschikt voor kalfjes. Het is een fabel dat melk goed is voor mensen en voor kinderen. In Nederland wegen de commerciele belangen boven de volksgezondheid. Er zijn vele boeken geschreven over de nadelen van melk. Als een kind allergisch geeft een leidster van een kinderdagverblijf het kind toch ook geen melk. Waar bemoeit die leidster zich mee! De calcium in melk is slecht opneembaar voor een mensenlichaam een calciumtablet voldoet prima. Mijn kinderen en ik zijn groot geworden zonder melk. Ook hadden mijn kinderen nooit vieze slijmerige, groene, snottebellen uit hun neus hangen. Veel baby's en peuters zijn vaak verkouden als een allergische reactie op melk.
  Met vriendelijke groet, van voedingsdeskundige Barbara.

  Reageer
 • Sil

  Janneke

  hallo allemaal,
  Nogmaals hartelijk bedankt voor jullie reacties; ik ben dus niet de enige die denkt dat je heus niet meteen dood gaat als je weinig melk/zuivel neemt. Ik voel me erg gesterkt door jullie reacties!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

15 + 5 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe ontstaat bekkenpijn tijdens de zwangerschap en wat zijn de symptomen?

Bekijk de video