Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Te zware kleuter wordt meer gepest, maar pest zelf ook vaker

woensdag 27 augustus 2014 | Bron: Erasmus MC

Te zware kleuter wordt meer gepest, maar pest zelf ook vaker

Jonge kleuters die kampen met overgewicht worden niet alleen vaker gepest, zij pesten juist ook zelf andere kinderen. Vooral jongens blijken hun gewicht al op vroege leeftijd fysiek in de strijd te gooien. Dat toont onderzoek van Erasmus MC en de GGD aan. 

Verband tussen overgewicht en pesten bij jongens

Vooral de bevinding dat zware kleuters zelf vaker pesten is opvallend. Onderzoekster Pauline Jansen zegt: "Dat kinderen met overgewicht meer gepest worden dan andere kinderen was al bekend, maar nu blijkt dat dikke kinderen zelf ook vaker pesten. Dit gebeurt al in de eerste klassen van de lagere school. Dat is veel eerder dan wij aanvankelijk dachten. Vooral zware jongens zijn geneigd te pesten door hun gewicht fysiek in de strijd te gooien. Zij slaan, schoppen en duwen andere kinderen. Meisjes pesten vooral in de relationele sfeer en sluiten andere kinderen buiten, negeren en roddelen. Bij deze vormen van pesten vonden wij geen relatie met het gewicht."

Antipestprogramma's richten op jongere doelgroep

De huidige antipestprogramma's richten zich vooral op de iets oudere kinderen uit de middelste en hogere klassen van de basisschool. Uit dit onderzoek blijkt dat pesten juist ook al bij de kleuters begint. Meer onderzoek moet uitwijzen of deze programma's ook effectief zijn bij deze groep of dat er aangepaste versies nodig zijn. Tot die tijd raden de onderzoekers aan om bewust te zijn van het risico op jonge leeftijd. Ook geven ze als advies aan ouders, verzorgers en leraren om kinderen te stimuleren tot deelname aan sportieve en sociale activiteiten. Op deze manier kan voorkomen worden dat kinderen in een negatieve spiraal terecht komen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -