Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Meer risico op kind met leukemie bij koffie tijdens zwangerschap

dinsdag 19 augustus 2014 | Bron: Telegraaf

Meer risico op kind met leukemie bij koffie tijdens zwangerschap

Berichtten we vorige week nog over positieve gezondheidsgevolgen van het drinken van koffie, nu blijkt uit Brits onderzoek dat het voor zwangeren ook risico's met zich meebrengt. Wanneer zij meer dan twee kopjes koffie per dag drinken, neemt het risico op een kind met leukemie met 60% toe. 

Hoe meer koffie, hoe hoger het risico

Het onderzoek, uitgevoerd door Universiteit van Bristol, analyseerde de resultaten van twintig bestaande studies om tot deze conclusie te komen. De analyse liet zien dat baby's van vrouwen die tijdens de zwangerschap koffie dronken, 20% meer risico lopen op het ontwikkelen van leukemie. Hoe meer koffie de vrouwen dronken, hoe hoger dit risico. Zaten ze op meer dan twee kopjes per dag? Dan steeg het risico tot maar liefst 60%.

Geniet maar drink met mate

De onderzoekers pleiten daarom voor beperking van de koffie inname tijdens de zwangerschap. Volgens hen is het aan de overheid om hier een voorlichtende rol in te spelen. Waar de verhoogde kans op leukemie precies door veroorzaakt wordt, is nog onduidelijk. De onderzoekers vermoeden dat cafeïne het DNA in de cellen van de foetus verandert, waardoor zij gevoeliger zijn voor de ontwikkeling van tumoren. Dit moet echter nog verder onderzocht worden. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -