Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Longkanker dodelijker dan borstkanker bij vrouwen

woensdag 28 januari 2015 | Bron: Telegraaf

Longkanker dodelijker dan borstkanker bij vrouwen

Hoewel de sterftecijfers als gevolg van kanker in 2015 vooral afnemen, wordt er bij vrouwen een opvallende wending verwacht. Voor eerst zullen er meer Europese vrouwen overlijden aan de gevolgen van longkanker dan aan borstkanker. Aldus een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Oncology. 

Naar verwachting zullen er dit jaar per 100.000 vrouwen 14,24 overlijden aan longkanker tegenover 14,22 per 100.000 aan borstkanker. Voor het aantal longkankerdoden betekent dit een toename van 10% in de afgelopen vijf jaar, terwijl het aantal borstkankerdoden juist afnam met 10%. Wanneer we alle kankers bekijken, dan is er ook sprake van een daling in het aantal sterfgevallen. In vergelijking met 17 jaar geleden is dit aantal bij mannen met 26% en bij vrouwen met 21% gedaald, vooral door betere medische zorg.

Roken als belangrijkste veroorzaker

Om de kans op kanker te verminderen, blijft het advies: stop met roken. Nog steeds is roken een belangrijke veroorzaker van kanker. Niet alleen 85% van alle longkankers wordt erdoor veroorzaakt, maar ook 20% van de alvleesklierkankers

.
- Advertentie -
- Advertentie -